Papryki z kuskusem

Składniki
  • 4 papryki ( czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa)
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 40 dag seta feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 140 dag kuskus
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania

Papryki umyj, odetnij czubki, wybierz z nich pestki. W większym garnku zagrzej wodę, dodaj trochę soli i gotuj papryki razem z odciętymi czubkami około 5 minut. Odcedź.

Cukinie pokrój na drobne kawałki, obierz czosnek. Na patelni zagrzej oliwę, dodaj cukinię i zmiażdżony czosnek. Opiekaj na średnim płomieniu 2 minuty. Dodaj sok z cytryny, mieszaj minutę, odstaw z ognia.

Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj go z pokrojonymi
w kostkę pomidorami i rozdrobnioną fetą. Dopraw suszonym oregano, solą i pieprzem.

Piekarnik podgrzej do 180 st. Każdą paprykę napełnij farszem. Włóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania i przykryj paprykowymi czubkami. Zapiekaj 20 minut.

Wydrukuj przepis

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmiany tych ustawień. Czytaj więcej
Akceptuję - nie pokazuj więcej tego komunikatu