Kruche ciasto z bakaliami

Składniki
  • 50 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag wiśni kandyzowanej lub żurawiny suszonej,
  • 5 dag śliwki suszonej
  • 5 dag orzechów włoskich
Sposób przygotowania

Mąkę siekaj z margaryną, dodaj jajo, żółtka, cukier, proszek. Zagnieć szybko dłońmi wszystkie składniki na jednolitą gładką masę. Ciasto pozostaw w lodówce na 30 minut. Rodzynki, morele, żurawinę, śliwki zalej wrzątkiem na kilka minut, odcedź. Morele, śliwkę , orzechy pokrój drobno. Wymieszaj bakalie. ¾ ciasta rozwałkuj, ułóż na formę. Wyłóż bakalie na ciasto. Pozostałą część ciasta pokrusz i posyp na wierzch bakalii. Piecz w piekarniku w temperaturze 170° C ok. 30 minut.

Wydrukuj przepis

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmiany tych ustawień. Czytaj więcej
Akceptuję - nie pokazuj więcej tego komunikatu