Pesto presto

Sos Pesto można podawać do różnego rodzaju makaronów. Świetnie sprawdza się też jako starter podany z grzankami i jako dodatek do serów oraz pieczonych mięs na zimno.

Składniki (2 porcje)
  • 2 kubki świeżych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kubka łuskanych nasion słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • ½ kubka świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • pół opakowania makaronu np. wstążek
Sposób przygotowania

Bazylię, słonecznik i czosnek miksujesz w pojemniku robota kuchennego, na drobną miazgę.

Jeśli to możliwe nie wyłączając urządzenia (a jeśli nie to stopniowo) ciągłym ruchem dolewasz oliwy z oliwek, tak aby połączyła składniki tworząc gęstą maź. Na koniec dolewasz sok z cytryny.

Przekładasz pesto do ceramicznej miseczki, dodajesz parmezan, doprawiasz solą i pieprzem

Do garnka z ugotowanym, odcedzonym makaronem dodajesz pesto i delikatnie mieszasz.

Wydrukuj przepis

Przejrzyj nas na wylot!

Jako producent żywności dostarczamy produkty dla niemowląt i małych dzieci dostosowane do ich potrzeb na każdym etapie rozwoju.

Poznaj naszą jakość
Przejrzyj nas na wylot - BoboVita
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmiany tych ustawień. Czytaj więcej
Akceptuję - nie pokazuj więcej tego komunikatu