Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania niemowląt w wieku 6 i 12 miesięcy

4 min

Czy niemowlęta i małe dzieci (6 i 12 miesięcy) w Polsce są odżywiane prawidłowo?

Specjaliści z Centrum Zdrowia Dziecka pod przewodnictwem dr inż. Anny Stolarczyk, we współpracy z prof. dr hab. n med. Piotrem Sochą oraz Fundacją Nutricia w 2011 r. zbadali i poddali ocenie sposób żywienia niemowląt i stan odżywienia polskich dzieci w wieku 6 i 12 miesięcy.

1. Tylko 7% mam stosuje się do zaleceń żywieniowych dla niemowląt

Z analizy sposobu żywienia niemowląt wynika, że jedynie 7% mam stosuje się do zaleceń żywieniowych dla niemowląt, ale aż 85% mam uważa, że posiada wystarczającą wiedzę żywieniową, aby właściwie karmić dzieci.

Niemowlęta spożywają zbyt dużą liczbę posiłków dziennie

Co czwarte niemowlę 6-miesięczne i co trzecie 12-miesięczne jest karmione zgodnie z zaleceniami 5-6 razy na dobę, a ponad 20% niemowląt je posiłki 10 (lub więcej) razy na dobę, nie licząc drobnych przekąsek.

Pamiętajmy
Regularność i zachowywanie przerw między posiłkami jest ważna również dla niemowląt. Od momentu rozpoczęcia rozszerzania diety dziecko powinno otrzymywać 5-6 posiłków dziennie (wliczając posiłki mleczne). Przy układaniu diety pomocny jest schemat żywienia niemowląt.

Posiłki uzupełniające są wprowadzane do diety niemowląt niezgodnie z obowiązującym schematem żywienia

Rozszerzanie diety następuje zbyt późno - 17% mam 6-miesiecznych niemowląt nie zaczęło jeszcze rozszerzać diety swojego dziecka.

Zbyt późne wprowadzanie glutenu do diety - Gluten w diecie niemowląt 6-miesięcznych wprowadziło blisko 60% mam, mimo zalecenia, by wprowadzać gluten przed ukończeniem pierwszego półrocza.

Nie dodawanie tłuszczu do posiłków/obiadów przyrządzanych w domu - 64% mam dzieci 6-miesięcznych i 40% mam dzieci 12-miesięcznych nie dodaje tłuszczu do posiłków.

Pamiętajmy:
Prawidłowa dieta niemowlęcia czyli odpowiednie rozszerzanie diety, w odpowiednim czasie może mieć wpływ na stan zdrowia w przyszłości, wystąpienie alergii oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Około 6. miesiąca życia mleko mamy lub mleko modyfikowane przestają wystarczać maluchowi. Potrzebuje on coraz więcej energii dla wzrostu i rozwoju, ponadto kończą się rezerwy żelaza zgromadzone w czasie ciąży. Konieczne jest więc wprowadzenie innych pokarmów niż mleko.

Eksperci zalecają, aby wprowadzać gluten tak jak inne pokarmy uzupełniające.

Dodatek zdrowego tłuszczu (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju niemowlęcia. Każdy przygotowany samodzielnie obiadek (warzywny, warzywno-mięsny itp.) powinien zawierać ok 1 łyżeczki tłuszczu /100ml. Obiadki BoboVita zawierają dodany już olej.

2. 60% dzieci zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci

Prawie 60% dzieci w wieku 12 miesięcy zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci.

Posiłki przeznaczone dla niemowląt 12-miesięcznych są przygotowywane przez rodziców lub opiekunów niezgodnie z zasadami żywienia

Co trzeci rodzic dodatkowo dosala i doprawia gotowe posiłki dla dzieci..

Pamiętajmy:
Wczesne rozpoczęcie dosalania niemowlętom posiłków wiąże się z kształtowaniem u nich silnej preferencji smaku słonego, czego konsekwencją będą nieprawidłowe nawyki żywieniowe – sięganie po słone przekąski, dosalanie coraz mocniejsze potraw. Badania wykazują, że nadmiar soli we wczesnym dzieciństwie wiąże się z ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego w przyszłości, co za tym idzie – chorób naczyniowo-sercowych. Sól - a dokładniej sód (pierwiastek, który wchodzi w jej skład) jest niezbędny do życia, ale naturalna żywność zawiera go wystarczająco dużo by pokryć zapotrzebowanie na ten składnik.

Żywność, która nie jest przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci lub przygotowana z surowców o niewiadomym pochodzeniu nie jest odpowiednia dla maluchów. Żywność przetworzona zawiera często konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty, i inne substancje dodatkowe, które mogą być szkodliwe dla wrażliwego organizmu dziecka, np. wywołać alergię.

Ponadto surowce dostępne na rynku mogą zawierać nadmierne ilości pozostałości środków ochrony roślin (pestycydów), nawozów, zanieczyszczeń metalami ciężkimi itp. Są one niebezpieczne dla małego dziecka, którego system detoksykacji dopiero się kształtuje. Podając dziecku produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt mamy pewność, że są to produkty całkowicie bezpieczne.

3. Spożycie witaminy D jest zbyt niskie u prawie 50% niemowląt

Spożycie witaminy D (odpowiedzialnej za prawidłowe kształtowanie się kości i zębów oraz właściwą mineralizację i gęstość kości) jest zbyt niskie u ponad połowy niemowląt.

Ponadto u co trzeciego niemowlęcia obserwuje się niedobory witaminy D na podstawie badań krwi.

Pamiętajmy:
Ważnym źródłem witaminy D w diecie niemowląt jest mleko modyfikowane i kaszki. Warto pamiętać, że mleko jest cennym źródłem wielu składników odżywczych, dlatego mimo wprowadzania nowych produktów należy kontynuować podawanie mleka dzieciom. W przypadku gdy spożycie mleka wzbogacanego w witaminę D jest niskie należy wprowadzić po konsultacji z lekarzem pediatrą suplementację tej witaminy.

Oceń ten artykuł: