Meksykańska zupa z tortilla

Upieczona tortille można przez tydzień przechowywać w próżniowym pojemniku. Doskonale sprawdzi się, jako snack, może również towarzyszyć dipom i sosom. Kto wie, możliwe że już nigdy nie sięgniesz po chipsy.

Składniki (4 porcje)
  • 4 tortille (surowe)
  • 1 główka czosnku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule cukrowe
  • 2 marchewki
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 4 kubki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki stołowe posiekanej kolendry
  • 50 dag filetów z piersi kurczaka
  • limonka
Sposób przygotowania

Tortille kroisz w paski o szerokości 2-3 cm i pieczesz w piekarniku wyłożonym papierem do pieczenia, w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut

Grubo posiekaną cebule podsmażasz w dużym rondlu, aż zrobi się szklista, czyli mnw. 2 minuty. Dodajesz pokrojone w paski – piersi z kurczaka, marchew, liście laurowe, kminek, główkę czosnku i smażysz całość aż mięso będzie rumiane a marchewki zmiękną.

Dolewasz bulion i pomidory, podwyższasz temperaturę i doprowadzasz wszystko do wrzenia, gotując przez około 10 minut. Usuwasz czosnek oraz liście laurowe.

Po nalaniu do talerzy dekorujesz danie paskami upieczonej tortilli, posypujesz kolendrą i odrobiną soku z limonki.

Wydrukuj przepis

Przejrzyj nas na wylot!

Jako producent żywności dostarczamy produkty dla niemowląt i małych dzieci dostosowane do ich potrzeb na każdym etapie rozwoju.

Poznaj naszą jakość
Przejrzyj nas na wylot - BoboVita
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmiany tych ustawień. Czytaj więcej
Akceptuję - nie pokazuj więcej tego komunikatu