Polska królowa flądra z warzywami

To proste danie z ryby jest sycące, zawiera wiele cennych składników odżywczych i zaskakuje smakiem. Doskonała niespodzianka na kolację we dwoje w zestawie z soczewicą lub naturalnym ryżem!

Składniki (2 porcje)
  • 2 pory
  • 1 marchew
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku (lub ½ łyżeczki świeżego)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 filety z fladry
  • ½ cytryny lub limonki
Sposób przygotowania

Myjesz warzywa i  kroisz w talarki o grubości około 3 mm

Mieszasz je z tymiankiem i podlewasz odrobiną wody(tak żeby nie przywarły) oraz 1 łyżeczką oleju. Gotujesz około 3 minut, do czasu gdy zmiękną

Myjesz filety i sparzasz wrząca wodą

Filety z pozostała odrobina oleju oraz potrawkę z warzyw i przypraw (wraz z sosem, w którym je podgrzewałaś) pakujesz w 2 „pierogi” z folii aluminiowej zawijając je tak aby podczas pieczenia nic nie wydostało się na zewnątrz.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut

Podawaj na talerzu w folii, uważaj by nie poparzyć się otwierając „pieróg”. Otwarte danie dopraw sola i pieprzem oraz pokrop sokiem z cytryny.

Potrzebne: folia aluminiowa.

Wydrukuj przepis

Przejrzyj nas na wylot!

Jako producent żywności dostarczamy produkty dla niemowląt i małych dzieci dostosowane do ich potrzeb na każdym etapie rozwoju.

Poznaj naszą jakość
Przejrzyj nas na wylot - BoboVita
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmiany tych ustawień. Czytaj więcej
Akceptuję - nie pokazuj więcej tego komunikatu