Polska królowa flądra z warzywami
To proste danie z ryby jest sycące, zawiera wiele cennych składników odżywczych i zaskakuje smakiem. Doskonała niespodzianka na kolację we dwoje w zestawie z soczewicą lub naturalnym ryżem!
- 2 pory
- 1 marchew
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku (lub ½ łyżeczki świeżego)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 filety z fladry
- ½ cytryny lub limonki
Myjesz warzywa i kroisz w talarki o grubości około 3 mm
Mieszasz je z tymiankiem i podlewasz odrobiną wody(tak żeby nie przywarły) oraz 1 łyżeczką oleju. Gotujesz około 3 minut, do czasu gdy zmiękną
Myjesz filety i sparzasz wrząca wodą
Filety z pozostała odrobina oleju oraz potrawkę z warzyw i przypraw (wraz z sosem, w którym je podgrzewałaś) pakujesz w 2 „pierogi” z folii aluminiowej zawijając je tak aby podczas pieczenia nic nie wydostało się na zewnątrz.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut
Podawaj na talerzu w folii, uważaj by nie poparzyć się otwierając „pieróg”. Otwarte danie dopraw sola i pieprzem oraz pokrop sokiem z cytryny.
Potrzebne: folia aluminiowa.
Wydrukuj przepis
Zobacz inne przepisy z tej kategorii
*Kaszki mleczne BoboVita zawierają żelazo i jod dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kaszki bezmleczne BoboVita zawierają żelazo dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kaszka ryżowa owoce leśne zawiera tiaminę, wapń i żelazo, a kaszka zbożowa jabłko-śliwka, zgodnie z przepisami prawa zawiera tylko tiaminę.

Nasi Doradcy
Zadbaj o prawidłowe żywienie Twojego dziecka - kształtujesz w ten sposób jego przyzwyczajenia żywieniowe. Chętnie Ci pomożemy, gdy będziesz tego potrzebowała.

Wasze pytania
Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane przez mamy pytania z zakresu żywienia w ciąży.

Czy wiesz, że...
Wrzesień to miesiąc, w którym zbieramy nasze najpyszniejsze warzywa: bakłażany, cebule, dynie, dynie piżmowe i papryki. Zbieramy je dokładnie wtedy, kiedy są najlepsze, a potem mrozimy, żeby zachować ich smak przez cały rok.