Eksperci zalecają, by od pierwszych miesięcy rozszerzania diety w potrawach dziecka uwzględniać różnokolorowe warzywa i owoce. Podawanie niemowlakowi jagód może być sposobem na urozmaicenie jadłospisu pod kątem barw produktów z tej kategorii żywności. Sprawdź, kiedy warto włączyć jagody do diety dziecka i w jakiej postaci je podawać.
Co znajdziesz w tym artykule:
Jagody dla niemowlaka – od kiedy podawać?
Rozszerzanie diety dziecka najlepiej rozpocząć od podania warzyw. W następnej kolejności przychodzi pora na różnorodne owoce, w tym jagody. Mogą one być jednymi z pierwszych wprowadzonych do jadłospisu niemowlaka produktów z tej grupy żywności.
Jeśli rozpoczynamy rozszerzanie diety na początku zalecanego przedziału czasowego, czyli po 4. miesiącu życia, to jagody możemy zacząć podawać maluchowi najwcześniej w połowie 5. miesiąca życia, około 2 tygodnie po wprowadzeniu pierwszego warzywa.
Jak często i w jakiej ilości można podawać niemowlakowi jagody?
Kiedy dopiero wprowadzamy jagody do diety niemowlaka, ograniczmy jednorazowo podawaną ilość do maksymalnie 2-3 łyżeczek puree i obserwujmy reakcje dziecka, by upewnić się, że jego organizm dobrze toleruje ten produkt. Gdy upewnimy się, że u niemowlaka nie występują niepożądane relacje na nowy pokarm, możemy stopniowo zwiększać ilość podawanych jagód, jednak przed ukończeniem 6 mż owoce i inne pokarmy nie powinny zastępować karmienia piersią. Przy dobieraniu wielkości porcji kierujmy się przede wszystkim apetytem dziecka.
Nie ma przeciwwskazań, by jagody podawać maluchowi nawet codziennie, choć jednocześnie warto pamiętać, że już w pierwszym w okresie rozszerzania diety bardzo ważne jest dbanie o urozmaicenie diety (w tym uwzględnianie w niej różnorodnych owoców). Pozwala to zwiększać akceptację dziecka dla nowej w jego jadłospisie żywności. Pomaga także dostarczać do organizmu całą gamę składników pokarmowych, których zawartością różnią się poszczególne produkty.
Jagody dla niemowląt – propozycje owocowych deserków
Jagody warto podawać maluchom w postaci produktów należących do kategorii żywności dla niemowląt i małych dzieci, których skład jest ściśle regulowany przepisami prawnymi. Owocowe produkty dla niemowląt BoboVita wytworzone są z wartościowych składników pochodzących z kontrolowanych upraw. Zgodnie z przepisami prawa, tak jak inne produkty z tej kategorii, nie zawierają konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku. Mają konsystencję dopasowaną do możliwości dziecka w miesiącu życia określonym na etykiecie. Takie produkty z jagodami możesz podawać niemowlakowi mając pewność, że spełniają one rygorystyczne normy jakościowe żywności dla najmłodszych. .
Owocowe deserki z jagodami w słoiczkach
Deserki z jagodami ze słoiczków są świetnym dobrym wyborem szczególnie wtedy, gdy dopiero zaczynasz rozszerzać dietę dziecka o pierwsze owoce. Możesz wybrać produkty, takie jak:
- Jabłka, jagody i gruszki Williamsa BoboVita, dla dzieci po 4. miesiącu życia,
- Jabłka, banany i owoce jagodowe BoboVita, odpowiednie dla niemowląt po 5. miesiącu życia.
Musy owocowe z jagodami w tubkach
Kolejną propozycją produktów z jagodami dla niemowląt są musy owocowe w poręcznych tubkach, przeznaczone dla dzieci po 6. miesiącu życia, w tym:
- Mus banan z jagodami i czarną porzeczką z witaminą C dla odporności BoboVita,
- Mus jagody i jabłka z bananem BoboVita.
Musy owocowe z jagodami i jogurtem w słoiczkach oraz tubkach
W drugim półroczu życia dziecka jego dietę możesz rozszerzyć o produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny czy twarożek (pamiętaj jednak, że na tym etapie maluch nie powinien dostawać jeszcze niemodyfikowanego mleka krowiego jako podstawy posiłku, szczególnie w formie płynnej). Wprowadzenie jogurtu naturalnego do jadłospisu to dobry moment, żeby zacząć podawać maluchowi musy owocowe w połączeniu z tym produktem. Do propozycji takich deserków należą poniższe produkty odpowiednie dla maluchów po 6. miesiącu życia:
- Mus JogoMi! Z owocami jagodowymi i bananem w wygodnej tubce,
- Mus JogoMi! Jabłka, jagody i banany z jogurtem w słoiczku.
Jak przygotować produkty z jagodami dla niemowlaka?
By przygotować owoce ze słoiczka do podania dziecku, wystarczy odpowiednią ilość produktu przełożyć do miseczki plastikową łyżeczką. Pozostałą część musu owocowego należy przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce, nie dłużej niż 48 godzin. Pamiętaj, by nigdy nie podawać resztek produktu, który jadło dziecko. Ważne jest również, żeby nie używać produktu, jeśli przed pierwszym otwarciem można wcisnąć środek wieczka.
W przypadku produktów w tubkach, zawartość opakowania wyciśnij do miseczki lub bezpośrednio na łyżeczkę. Po otwarciu tubka może być zamknięta i przechowywana w lodówce przez 24 godziny, pod warunkiem, że dziecko nie jadło bezpośrednio z niej.
Czy warto podawać niemowlakowi jagody?
Niedostateczna ilość owoców (i warzyw) to jeden z błędów żywieniowych często obserwowanych przy ocenie diety niemowląt i małych dzieci w Polsce. Rzadkie uwzględnianie w posiłkach maluchów produktów z tych grup może odbić się negatywnie na jakości diety dziecka w kolejnych latach, ponieważ okres 1000 pierwszych dni życia jest czasem intensywnego budowania przyzwyczajeń związanych z żywieniem. Częste podawanie dziecku owoców w pierwszym roku życia zwiększa szanse na to, że w przyszłości maluch będzie spożywał je w zalecanej ilości.
Jagody mogą być cennym elementem jadłospisu niemowlaka. Podawaj je w odpowiednio dostosowanej do wieku dziecka postaci, naprzemiennie z innymi, różnokolorowymi owocami. Urozmaicenie diety (w tym wybór owoców i warzyw w różnych barwach) sprzyja dostarczaniu organizmowi malucha wystarczającej ilości składników potrzebnych do jego prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Ważne informacje:
Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Źródła:
- Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://ptp.edu.pl/wp-content/uploads/2024/12/4337.pdf.
- Horovath A., Rachtan-Janicka J., Rybak A. i wsp. Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, dostęp: https://1000dni.pl/wp-content/uploads/2023/01/poradnik-zywienia-niemowlat-1341.pdf.
- Stoś K., Rychlik E., Woźniak A. i wsp. (2021) Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, dostęp: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/10/Raport-z-projektu-EFSA-18.10.pdf.
- Nicklaus S. (2016) Complementary Feeding Strategies to Facilitate Acceptance of Fruits and Vegetables: A Narrative Review of the Literature, International Journal of Environmental Research and Public Health, 13(11): 1160, dostęp: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5129370/.
- Grimm K. A., Kim S. A., Yaroch A. i wsp. (2014) Fruit and Vegetable Intake During Infancy and Early Childhood, Pediatrics, 134: S63-S69, dostęp: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4258845/.