Artykuł sponsorowany Na prawidłowy rozwój organizmu dziecka składa się wiele czynników. Jednym z ważniejszych jest sposób żywienia, który powinien uwzględniać odpowiednią podaż witamin, składników mineralnych i innych substancji odżywczych. Na samej górze listy najcenniejszych pierwiastków znajduje się wapń. Sprawdź, dlaczego warto podawać bogate w niego produkty swojemu dziecku.
Co znajdziesz w tym artykule:
Wapń - czym jest i jakie pełni funkcje?
Wapń to bardzo istotny składnik mineralny, który pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. W ciele dorosłego człowieka stanowi aż 1,5 proc. masy ciała, z czego 99 proc. znajduje się w układzie szkieletowym [1,2]. Co ciekawe, wapń gromadzony jest w naszym ciele do okresu dojrzewania, a następnie stopniowo spada. Aktywność fizyczna sprzyja magazynowaniu wapnia, przez co ubywa go znacznie mniej [2]. Co to oznacza dla rodziców? Im więcej tego cennego pierwiastka i ruchu w okresie dzieciństwa, tym większe jego zapasy na kolejne lata.
Wapń w organizmie:
- jest elementem budulcowym kości, zębów, włosów, paznokci, a także naczyń krwionośnych ,
- reguluje skurcz mięśni gładkich, szkieletowych i poprzecznie prążkowanych ,
- bierze udział w aktywacji i wydzielaniu hormonów i neuroprzekaźników ,
- reguluje procesy zapalne ,
- bierze udział w procesie krzepnięcia krwi ,
- zapewnia prawidłową przepuszczalność błon komórkowych [1].
Lekarze podkreślają, że dieta dzieci w Polsce nadal jest zbyt uboga w wapń. Z badań wynika, że spożycie wapnia w Polsce wciąż kształtuje się na zdecydowanie zbyt niskim poziomie - około 60% zalecanej ilości [3].
Skutki niedoboru wapnia w diecie dziecka
Niedoboru wapnia nie wolno lekceważyć. Szczególnie u małych dzieci, które potrzebują ok. 700-1000 mg tego pierwiastka dziennie [1,2]. Niedostateczna podaż wapnia znacznie zwiększa ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób i może upośledzać podstawowe funkcje organizmu.
Czym grozi niedobór wapnia w diecie dziecka? To przede wszystkim:
- deformacje kości ,
- wczesna próchnica ,
- płaczliwość w ciągu nocy ,
- nadmierna potliwość ,
- opóźniony proces ząbkowania i chodzenia ,
- problem z osiągnięciem szczytowej masy kostnej ,
- gorsza krzepliwość krwi, co objawia się częstymi krwotokami i siniakami ,
- większa skłonność do alergii ,
- problemy z koncentracją i pamięcią [1].
Źródła wapnia
Dobra informacja jest taka, że żywność jest bardzo dobrym źródłem wysoko przyswajalnego wapnia dla dzieci i osób dorosłych. Przyswajalność wapnia z diety wynosi około 25% (od 10% do 40%, w zależności od składu diety). Do czynników zwiększających wchłanianie wapnia należą: laktoza, niektóre aminokwasy i witamina D[3]. Warto pamiętać, że jednoczesne przyjmowanie wapnia i tej witaminy, znacznie zwiększa wchłanialność tego ważnego budulca kości.
Gdzie szukać wapnia?
Wybierz:
- mleko i produkty mleczne - wapń z tych produktów jest najlepiej przyswajalnyprzez organizm. Najkorzystniej jest podawać dziecku 2 porcje dziennie np. rano i wieczorem.
- Źródłem wapnia jest m.in. jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także mleko fermentowane np. Actimel Kids, który jest źródłem wapnia dla mocnych kości, ponieważ wapń jest potrzebny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci
- żółty ser - np. dwa cienkie plasterki dziennie,
- zielone warzywa, w tym brokuły, szpinak, rośliny strączkowe, kapusta,
- suszone owoce.
Należy podkreślić, że wchłanialność wapnia z zielonych warzyw jest znacznie mniejsza w porównaniu z nabiałem. Ma to związek z występowaniem w składzie roślin szczawianów [2].
Zdrowe nawyki żywieniowe dziecka warto pielęgnować już od najmłodszych lat. W dzisiejszych mocno “zabieganych” czasach znacznie trudniej o zachowanie zbilansowanej i pożywnej diety. Warto jednak pamiętać, że kształtując w dziecku świadomość konieczności dbania o własny organizm i potrzebę codziennej aktywności fizycznej, budujemy jego odporność i siłę na kolejne lata. Zdrowe nawyki żywieniowe znacznie zmniejszają ryzyko pojawienia się otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i dolegliwości neuronalnych, w tym, chociażby nerwicy i depresji.
Źródła:
- Łukasz Szeleszczuk, Marzena Kuras, "Znaczenie wapnia w metabolizmie człowieka i czynniki wpływające na jego biodostępność w diecie", Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego 2014, 3, s. 16-22.
- https://zdrowie.pap.pl/wywiady/byc-zdrowym/wapn-w-diecie-dzieci-jest-ich-polisa-na-zdrowie-w-doroslosci [dostęp 03.10.2022]
- Wojtasik A. i wsp.; Składniki mineralne [w]: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020