Ryby w diecie dziecka

4

Schemat żywienia niemowląt, który został zaktualizowany w 2016 roku, jest drogowskazem dla rodziców, wskazującym co, w jakich ilościach i kiedy wprowadzać do menu malucha.

Zgodnie z zaleceniami schematu rozpoczęcie rozszerzania diety powinno nastąpić po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. Przez pierwsze 2 tygodnie należy podawać warzywa, w trzecim tygodniu można wprowadzić owoce. Następnie do diety mogą trafić pierwsze kaszki, jaja czy mięso. Kiedy dziecko zapozna się z tymi produktami, do diety mogą trafić również ryby.

Na początku ilość podawanej niemowlęciu ryby powinna niewielka około 10 g, potem można ją zwiększyć. Ryby należy podawać początkowo nie częściej niż raz w tygodniu, obserwując reakcję organizmu dziecka. Z czasem 1-2 razy w tygodniu mięso należy zastąpić rybą.

Rozszerzając menu dziecka o rybę należy zwrócić szczególną uwagę na reakcję organizmu malucha na nowość ze względu na możliwe właściwości alergizujące ryby.

Eksperci podkreślają jednak, że nie ma dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenia pokarmów potencjalnie alergizujących (jak ryby). Uczulenie na ryby nie jest obecnie bardzo dużym problemem i wbrew dawnym przekonaniom spożywanie ryb kilka razy w miesiącu w pierwszych 12 miesiącach życia nie zwiększa ryzyka wystąpienia alergii u niemowlęcia. Ryby można więc podawać już w okresie niemowlęcym, co wręcz sprzyja rozwojowi tolerancji i zmniejsza ryzyko rozwoju alergii. Pokarmy potencjalnie alergizujące, w tym ryby, najlepiej wprowadzać jednak po raz pierwszy w domu, a nie np. w żłobku, aby rodzice mogli dokładnie obserwować reakcję dziecka.

  • Niechęć do spożywania ryb w Polsce może wynikać również z obawy przed ich zanieczyszczeniem.
  • Substancje toksyczne (pochodne rtęci, kadm czy dioksyny), które dostają się do wód mogą gromadzić się w rybach. Dlatego niezwykle ważna jest dbałość o jakość ryb podawanych dziecku.
  • Podawaj mu przede wszystkim tłuste ryby morskie (preferuj te wolno żyjące), takie jak łosoś czy halibut, koniecznie z pewnego źródła.

Bardzo ważne jest, aby nie serwować niemowlęciu niektórych morskich ryb drapieżnych, które, żywiąc się innymi gatunkami, mogą kumulować w większe ilości substancji szkodliwych. Niepolecane ryby w menu malucha to m.in. makrela królewska, niektóre odmiany tuńczyka (opastun, tuńczyk biały lub błękitnopłetwy) miecznik czy ryba maślana.

mama karmiąca dziecka przy stole w kuchni

W obiadkach i zupkach BoboVita nie znajdziesz niezalecanych odmian ryb. Ponadto ryby znajdujące się w słoikach BoboVita to gatunki dziko żyjące, pochodzące z certyfikowanych połowów. Zanim ryba trafi do słoiczka przechodzi wiele rygorystycznych kontroli pod kątem zanieczyszczeń i szkodliwych substancji. Przywiązujemy ogromną wagę do jakości surowców, które stosujemy w produkcji naszych wyrobów dla niemowląt i małych dzieci mając na uwadze wrażliwość ich organizmów na szkodliwe czynniki. Stosujemy bardzo restrykcyjne limity dla zanieczyszczeń, i skrupulatnie badamy każdą partię tak, by surowiec spełniał wymagania i był bezpieczny dla najmłodszych.

Ryby są źródłem m.in. pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju Twojego dziecka. Dlatego też są bardzo istotnym elementem diety - gdy dziecko rośnie bardzo intensywnie.

Te nawyki, które uda Ci się wypracować jak najwcześniej, mają największą szansę na przetrwanie.

posiłki bobovita zawierające rybę

Przejrzyj nas na wylot!

Jako producent żywności dostarczamy produkty dla niemowląt i małych dzieci dostosowane do ich potrzeb na każdym etapie rozwoju.

Poznaj naszą jakość
Przejrzyj nas na wylot - BoboVita
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmiany tych ustawień. Czytaj więcej
Akceptuję - nie pokazuj więcej tego komunikatu