Ryby w diecie dziecka

4 5

Schemat żywienia niemowląt, który został zaktualizowany w 2016 roku, jest drogowskazem dla rodziców, wskazującym co, w jakich ilościach i kiedy wprowadzać do menu malucha.

Zgodnie z zaleceniami schematu rozpoczęcie rozszerzania diety powinno nastąpić po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. Przez pierwsze 2 tygodnie należy podawać warzywa, w trzecim tygodniu można wprowadzić owoce. Następnie do diety mogą trafić pierwsze kaszki, jaja czy mięso. Kiedy dziecko zapozna się z tymi produktami, do diety po ukończeniu 6. miesiąca życia mogą trafić również ryby.

Na początku ilość podawanej niemowlęciu ryby powinna być niewielka, np. około 10 g, potem można ją zwiększyć. Ryby należy podawać początkowo nie częściej niż raz w tygodniu, obserwując reakcję organizmu dziecka. Z czasem 1-2 razy w tygodniu mięso należy zastąpić rybą.

Rozszerzając menu dziecka o rybę należy zwrócić szczególną uwagę na reakcję organizmu malucha na nowość ze względu na możliwe właściwości alergizujące ryby.

Eksperci podkreślają jednak, że nie ma dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenia pokarmów potencjalnie alergizujących (jak ryby). Uczulenie na ryby nie jest obecnie bardzo dużym problemem i wbrew dawnym przekonaniom spożywanie ryb kilka razy w miesiącu w pierwszych 12 miesiącach życia nie zwiększa ryzyka wystąpienia alergii u niemowlęcia. Ryby można więc podawać już w okresie niemowlęcym, co wręcz sprzyja rozwojowi tolerancji i zmniejsza ryzyko rozwoju alergii. Pokarmy potencjalnie alergizujące, w tym ryby, najlepiej wprowadzać jednak po raz pierwszy w domu, a nie np. w żłobku, aby rodzice mogli dokładnie obserwować reakcję dziecka.

  • Niechęć do spożywania ryb w Polsce może wynikać również z obawy przed ich zanieczyszczeniem.
  • Substancje toksyczne (pochodne rtęci, kadm czy dioksyny), które dostają się do wód mogą gromadzić się w rybach. Dlatego niezwykle ważna jest dbałość o jakość ryb podawanych dziecku.

Jaką rybę wybrać dla dziecka?

Bardzo ważne jest, aby nie serwować niemowlęciu niektórych morskich ryb drapieżnych, które, żywiąc się innymi gatunkami, mogą kumulować większe ilości substancji szkodliwych.

Niepolecane ryby w menu malucha to m.in. makrela królewska, niektóre odmiany tuńczyka, miecznik, panga czy węgorz.

Dziecku podawaj przede wszystkim tłuste ryby morskie (preferuj te wolno żyjące), takie jak łosoś, halibut czy dorsz, koniecznie z pewnego źródła.

mama karmiąca dziecka przy stole w kuchni

Ryby w posiłkach BoboVita

W obiadkach i zupkach BoboVita nie znajdziesz niezalecanych odmian ryb. Ponadto ryby znajdujące się w posiłkach BoboVita to gatunki dziko żyjące, poławiane zgodnie z certyfikowanymi zasadami zrównoważonego rybołówstwa. Zanim ryba trafi do słoiczka przechodzi wiele rygorystycznych kontroli pod kątem zanieczyszczeń i szkodliwych substancji. Przywiązujemy ogromną wagę do jakości surowców, które stosujemy w produkcji naszych wyrobów dla niemowląt i małych dzieci mając na uwadze wrażliwość ich organizmów na szkodliwe czynniki. Stosujemy bardzo restrykcyjne limity dla zanieczyszczeń, i skrupulatnie badamy każdą partię tak, by surowiec spełniał wymagania i był bezpieczny dla najmłodszych.

Ryby są źródłem m.in. pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju Twojego dziecka. Dlatego też są bardzo istotnym elementem diety - gdy dziecko rośnie bardzo intensywnie.

Polecamy:

Te nawyki, które uda Ci się wypracować jak najwcześniej, mają największą szansę na przetrwanie.

Jestem tym, co mi dajesz, Mamo!

Jako producent żywności dostarczamy produkty dla niemowląt i małych dzieci dostosowane do ich potrzeb na każdym etapie rozwoju.

Poznaj naszą jakość

Aplikacja mobilna "BoboVita"

Aplikacja Mobilna BoboVita

Przygotowaliśmy dla Ciebie wyjątkowe narzędzie, w którym znajdziesz wskazówki i rady dotyczące żywienia małego dziecka do 1. roku życia.

Szukaj produktów

Lista partnerów NUTRICIA sp. z o.o.