Smaczny, pożywny, pełnowartościowy, a do tego ciekawie wyglądający – właśnie taki powinien być obiad dla dziecka. Jak zadbać o to, by niczego w nim nie zabrakło i by maluch zjadł ze smakiem?
Żaden rodzic nie chce, by jego dziecko chodziło głodne. Stąd często w torebce mamy znajdzie się batonik czy mus, a widok dzieci w sklepowych wózkach z bułkami w rączce to niemal standard. Z obawy, by maluch nie zgłodniał, rodzic jest gotów w każdej chwili podać mu jakąś przekąskę. Ale czy to jest naprawdę konieczne? Od kiedy i jakie przekąski podawać dziecku?
Mięso z indyka jest najczęściej wybierane jako pierwsze do podania dziecku. Z łatwością można je znaleźć w gotowych posiłkach dla najmłodszych. Dlaczego mięso z indyka cieszy się tak dużą popularnością? Czy rzeczywiście to trafiony wybór dla dziecka?
Nawet jeśli dotychczas Twoje dziecko z radością odkrywało nowe smaki i z apetytem zjadało to, co mu podałaś, może zdarzyć się, że nieoczekiwanie nie będzie zainteresowane posiłkiem. Na tym etapie rozwoju chwilowa niechęć do jedzenia jest zupełnie naturalna. Twoje dziecko uczy się niezależności i chce ją pokazywać. Dla Ciebie ta sytuacja może być trudna, dlatego dowiedz się, jak sobie z nią poradzić.
Twój maluszek jest aktywny i szybko rośnie. W porównaniu z Tobą, malec potrzebuje teraz dwa, a nawet trzy razy więcej kilokalorii na kilogram masy ciała. By zapewnić mu odpowiednią ilość energii i składników odżywczych, powinnaś podawać mu dziennie trzy niewielkie, dobrze zbilansowane posiłki: śniadanie, obiad i kolację, a dodatkowo, o regularnych porach, pożywne drugie śniadanie i podwieczorek.
Nadszedł czas na pełnoprawne uczestniczenie w posiłkach z dorosłymi.
Witamina D i wapń to składniki, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka. Wpływają na wzrost i budowę kości, które po 1. urodzinach wydłużają się i zwiększają swoją gęstość, a dziecko rośnie o około 10 cm rocznie. Witamina D jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Dzieci najbardziej narażone są na niedobory żelaza po 6 miesiącu życia, gdy wyczerpują się zapasy, zgromadzone w życiu płodowym. Żelazo to bardzo ważny pierwiastek, który wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Twoje dziecko nie jest już niemowlęciem – to mały człowiek, który robi pierwsze kroki na drodze do samodzielności. Pamiętaj, że żywienie małych dzieci ma wpływ na ich rozwój. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek przydatnych, w codziennym komponowaniu diety malucha.
W pierwszym półroczu życia to Twój pokarm w pełni zaspokajał potrzeby żywieniowe niemowlęcia. Z czasem w diecie maluszka pojawiło się coraz więcej nowych smaków, innych niż mleko. Chociaż jadłospis dziecka po 1. roku życia jest już bardzo urozmaicony, mleko i jego przetwory wciąż powinny być jego ważną częścią. Dowiedz się, jakie mleko wybrać dla roczniaka.
Sprawdź, jakie składniki odżywcze i witaminy są ważne w diecie młodej mamy.
Sprawdź przepisy