

Bo maluch zasługuje na 100%!
Zwracasz uwagę na to, co je, bo wiesz, że żywienie ma istotny wpływ na rozwój maluszka, szczególnie podczas 1000 pierwszych dni życia.
Dlatego posiłki BoboVita to:
- 100% warzyw z kontrolowanych upraw
- 100% dziko żyjących ryb z oceanów
-
100% mięsa bez pozostałości antybiotyków*
*Zgodnie z limitami i zakazami określonymi w prawie.
Starannie dobieramy dostawców, z większością z nich współpracujemy od ponad 10 lat. Wszystko po to, abyś mogła mieć pewność, że podajesz dziecku, to co najlepsze.
Nasze warzywa
i owoce

Jakość naszych surowców
Warzywa, owoce i zboża przeznaczone do posiłków dla dzieci pochodzą tylko z kontrolowanych pól i sadów.
- Wszystkie surowce w posiłkach BoboVita spełniają normy Unii Europejskiej.
- Dokładnie badamy czy surowce spełniają rygorystyczne normy dla żywności dla niemowląt i małych dzieci pod względem pozostałości pestycydów, metali, azotanów i azotynów oraz innych zanieczyszczeń w ilościach szkodliwych dla dziecka.
- Normy jakości i bezpieczeństwa wobec surowców używanych w posiłkach BoboVita są nawet 5000 razy bardziej restrykcyjne w porównaniu do warzyw ogólnodostępnych.*
- Każda partia owoców, warzyw i zbóż dostarczana do naszej fabryki przechodzi nawet ponad 600 testów jakości.




*Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia normy wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego, które są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.
Nasze mięso

Kontrolowane hodowle
- Mięso pochodzi wyłącznie od zaufanych dostawców, którzy zostali zaaprobowani przez dział Rozwoju Jakości dostawców.
- Wszystkie hodowle są kontrolowane. Jesteśmy w stanie prześledzić całą historię chowu, od momentu narodzin zwierząt.
- W naszych hodowlach nie stosuje się hormonów, a mięso dostarczane do naszych fabryk jest wolne od antybiotyków (zgodnie z wymogami Unii Europejskiej).
- Zanim mięso trafi do naszej fabryki, jest dokładnie badane pod względem pozostałości antybiotyków, wartości odżywczych oraz zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Tylko mięso spełniające surowe wymagania Nutricia może być użyte w procesie produkcji posiłków BoboVita.


Nasze ryby

Certyfikowane połowy
- Ryby pochodzą wyłącznie od zaufanych dostawców zaaprobowanych przez dział Rozwoju Jakości dostawców.
- Ryby, które trafią do naszych słoiczków to wyłącznie ryby dzikie, nie używamy ryb hodowlanych. Wszystkie ryby są poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa, które zapewnia ochronę naturalnych zasobów rybnych.
- Zanim ryby trafią do naszej fabryki, są dokładnie badane pod względem zanieczyszczeń chemicznych (metali ciężkich, dioksyn a nawet radioaktywnośc), mikrobiologicznych oraz wartości odżywczych. Tylko ryby spełniające surowe wymagania Nutricia mogą być użyte w procesie produkcji posiłków BoboVita.


Nasze zboża
W południowych krajach naszego kontynentu w pobliżu rzek istnieją doskonałe warunki do uprawy ryżu bezpiecznego dla najmłodszych - dostęp do czystej wody, niezbędnej do prawidłowego rozwoju rośliny, wysokie temperatury i mało opadów.



Sprawdź pochodzenie naszych surowców
Oprócz dbałości o wysoką jakość naszych surowców, dbamy również o to, aby zapewnić im jak najlepsze warunki naturalne do wzrostu i rozwoju.
Oprócz dbałości o wysoką jakość naszych surowców, dbamy również o to, aby zapewnić im jak najlepsze warunki naturalne do wzrostu i rozwoju.

Belgia

Polska

Węgry

Włochy

Czechy

Ekwador

Francja

Hiszpania

Indie

Polska

Włochy

Hiszpania

Irlandia

Ocean Spokojny

Ocean Atlantycki

Polska

Austria

Hiszpania

Niemcy

Portugalia

Włochy
Zaufani dostawcy

Pan Klaudiusz Matejka
dostawca warzyw od ponad 10 lat
Wybór dostawców
By zostać dostawcą BoboVita i móc dostarczać surowce do posiłków dla dzieci trzeba spełnić szereg restrykcyjnych wymogów:
- Gospodarstwa muszą zapewnić wyselekcjonowane pola i sady przeznaczone do uprawy naszych surowców, bezpieczne pod względem zanieczyszczeń chemicznych (np. metali).
- Pola, sady i ogrody powinny znajdować się jak najbliżej naszych przetwórni, aby ograniczyć magazynowanie surowców i zachować świeżość składników do posiłków BoboVita.
- Uprawy muszą być prowadzone w sposób kontrolowany i dedykowany od momentu siewu do zbioru.
- Dojrzałe surowce muszą spełniać surowe normy bezpieczeństwa i jakości produktów dla niemowląt oraz małych dzieci.
Rodzice pytają…
Jak długo dostarcza Pan warzywa dla BoboVita?
Dostarczam warzywa od 1991 roku. Współpracę zaczął mój ojciec pod koniec lat 70. Cały czas produkujemy warzywa na potrzeby firmy - są to warzywa odpowiednie i dostosowane do odżywiania dzieci.
Jak uprawiane są marchewki? Czy używane są pestycydy?
Marchewkę uprawiamy w sposób możliwie najbardziej naturalny. Jest to robione tak, aby użyć jak najmniej nawozów sztucznych, jak najmniej pestycydów, ale jednocześnie żeby uzyskać w pełni wartościowy towar. Korzystamy z pestycydów w bardzo ograniczonych ilościach, a po zbiorze badamy każdą partię surowca na pozostałości pestycydów.
Czy dostarczanie surowców do produktów dla dzieci to duża odpowiedzialność?
Dostarczanie surowców dla tych najmniejszych naszych milusińskich to jest bardzo odpowiedzialne zadanie i traktujemy to tak jakbyśmy to robili dla naszych dzieci, z pełną troską o to, by dostały jak najlepszy produkt i taki, który na pewno jest dla nich zdrowy.
Co sprawia, że Pana pola są takie wyjątkowe?
Pola, na których uprawiamy marchewkę dla BoboVita są prowadzone w sposób szczególny. Zaczynamy od badań gleby. Chcemy wiedzieć, czego możemy się spodziewać i jakiej jakości możemy uzyskać produkt. Następnie dobieramy nasiona specjalnych odmian, które są wyselekcjonowane pod względami walorów smakowych, walorów kolorystycznych, a także walorów przede wszystkim odżywczych dla małych dzieci.
Kontrolowany proces produkcji



Świeże surowce są starannie myte. Wszystkie surowce przechodzą dokładną kontrolę zanim trafią do dalszego etapu procesu.


Warzywa są gotowane na parze, następnie w zależności od receptury rozdrabniane lub przecierane po czym trafiają do słoiczków.


Proces przygotowywania posiłków jest podobny do tradycyjnych metod stosowanych w domu. Przygotowane posiłki w słoiczkach są utrwalane termicznie w gorącej wodzie, dzięki czemu zachowują swoją długą trwałość.


Dzięki nadrukowanym na opakowaniu informacjom jesteśmy w stanie stwierdzić z jakiej partii pochodzi dany słoiczek, surowce i prześledzić cały proces ich produkcji.


Proces produkcji posiłków jest kontrolowany od przyjęcia surowca do fabryki aż do momentu gdy słoiczki trafiają na półki. Przeprowadzamy nawet do 100 testów jakości do każdej partii słoiczków!


Świeże surowce są starannie myte. Wszystkie surowce przechodzą dokładną kontrolę zanim trafią do dalszego etapu procesu.


Warzywa są gotowane na parze, następnie w zależności od receptury rozdrabniane lub przecierane po czym trafiają do słoiczków.


Proces przygotowywania posiłków jest podobny do tradycyjnych metod stosowanych w domu. Przygotowane posiłki w słoiczkach są utrwalane termicznie w gorącej wodzie, dzięki czemu zachowują swoją długą trwałość.


Dzięki nadrukowanym na opakowaniu informacjom jesteśmy w stanie stwierdzić z jakiej partii pochodzi dany słoiczek, surowce i prześledzić cały proces ich produkcji.


Proces produkcji posiłków jest kontrolowany od przyjęcia surowca do fabryki aż do momentu gdy słoiczki trafiają na półki. Przeprowadzamy nawet do 100 testów jakości do każdej partii słoiczków!

Rodzice pytają…
Czy kontrolujecie gotowy produkt?
Oczywiście! W trakcie procesu produkcji bardzo szczegółowo badamy nasze produkty pod kątem bezpieczeństwa niemowląt i małych dzieci. Sprawdzamy również ich smak, konsystencję i wiele innych czynników, aby mieć pewność, że nasz posiłek w słoiczku jest w pełni bezpieczny i spełnia nasze surowe normy jakościowe.
Dlaczego obiadki i deserki mają taki długi termin przydatności do spożycia?
Posiłki w słoiczkach dla niemowląt i małych dzieci zachowują długi okres przydatności do spożycia dzięki utrwalaniu termicznemu w gorącej wodzie.
Czy do produktów BoboVita są dodawane konserwanty?
Zgodnie z przepisami prawa posiłki przeznaczone dla najmłodszych nie zawierają żadnych konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku!
Czy podczas produkcji posiłków w słoiczkach może się coś dostać do środka?
Posiłki wytwarzane są w linii zamkniętej, od momentu wprowadzenia surowców na linię, do zamknięcia słoiczka. Słoiczki, które otrzymujemy od producenta opakowań myjemy pod ciśnieniem, odwracamy do góry dnem i kontrolujemy przez specjalne urządzenie, czy są czyste i puste.
Następnie, w zamkniętej linii, napełniamy je produktem i natychmiast zamykamy nakrętką. Dzięki temu gwarantujemy bezpieczne produkty najwyższej jakości.

Dlatego tak ważne jest, aby kontynuować ochronę maluszka w tym szczególnym okresie poprzez odpowiednio zbilansowaną i bezpieczną dietę.
Posiłki BoboVita

- Są odpowiednio zbilansowane a ich receptury powstały z myślą o rozwoju najmłodszych.
- Konsystencja produktów jest dopasowana do wieku dziecka – od delikatnego przecieru do wieloskładnikowych posiłków z kawałkami, by kształtować umiejętność żucia i gryzienia.
- Spełniają rygorystyczne normy jakościowe dla najmłodszych - zgodnie z przepisami prawa nie zawierają barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Rodzice pytają…
Jakiego rodzaju tłuszczów dodajecie do posiłków?
Wiemy, że rodzaj tłuszczu w diecie człowieka ma ogromny wpływ na zdrowie. Dlatego obiadki i zupki BoboVita zawierają zalecany przez specjalistów ds. żywienia olej rzepakowy, zwany „polską oliwą”, który jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jaką mamy pewność, że produkty są bezpieczne dla dzieci?
Warzywa i owoce to żywność, z którą niemowlę styka się jako pierwszą w procesie rozszerzania diety i która wpływa na kształtowanie nawyków żywieniowych w przyszłości. Dlatego składniki te muszą spełniać surowe wymagania jakościowe i poddawane są skrupulatnej kontroli na każdym etapie produkcji, tak by były bezpieczne dla wrażliwego organizmu malucha.
Czy do posiłków BoboVita jest dodawana sól?
Wiedząc, że nadmiar soli ma niekorzystny wpływ na zdrowie i może wpływać negatywnie na rozwój preferencji smakowych dbamy o to, by zupki i obiadki dla niemowląt nie zawierały dodanej soli. Sól, w minimalnej ilości, jest obecna tylko w 3 obiadkach przeznaczonych dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia.
Jakimi wytycznymi kierujecie się komponując produkty i łącząc składniki?
Nasi specjaliści ds. żywienia i rozwoju produktów systematycznie śledzą doniesienia naukowe i publikacje z całego świata dotyczące żywienia najmłodszych. Współpracujemy z wieloma ekspertami w obszarze m.in. pediatrii i żywienia oraz wspieramy badania naukowe. Dzięki tym działaniom mieliśmy możliwość poszerzyć wiedzę o stanie odżywienia i nawykach żywieniowych niemowląt i małych dzieci w Polsce.
Wskazanie wiekowe = Bezpieczna żywność dla najmłodszych

Jeśli produkt jest oznaczony jako odpowiedni dla niemowląt (m.in. zawiera na opakowaniu widoczne oznakowanie wieku dziecka – nie wystarczy sformułowanie lub grafika sugerująca, iż produkt jest dla dzieci), rodzice mogą być pewni, że spełnia określone normy bezpieczeństwa. Wartość odżywcza takich posiłków jest zgodna z wymaganiami prawa i dostosowana do potrzeb niemowląt i małych dzieci, a produkt jest ściśle kontrolowany pod kątem zawartości niebezpiecznych zanieczyszczeń żywności.
QuizPrzejrzyj nas na wylot



Czy wiesz, że...
Czy wiesz, że dzieci jedzą około 6 razy więcej niż dorośli (na kg masy ciała)? To oznacza, że jedzenie dla nich powinno spełniać jeszcze bardziej rygorystyczne normy niż standardowe posiłki dla dorosłych.

Zarejestruj się
Dołącz do Klubu BoboVita i otrzymaj bezpłatny Poradnik żywienia małego dziecka z unikalnym Planem 5 kroków urozmaicania diety!
Czy wiesz, że...
Przyzwyczajenie dziecka do regularnego jedzenia śniadań jest ważnym elementem nauki zdrowych nawyków żywieniowych. Produkty zbożowe są niezbędne, aby dieta dziecka była odpowiednio zbilansowana.
Dołącz do Klubu BoboVita
Chcesz wiedzieć jak krok po kroku wprowadzać maluszka w świat nowych smaków? Zarejestruj się i...