Kontrolujemy cały proces uprawy, od wysiewu aż po żniwa. Zanim zboża do nas trafią, sprawdzamy warunki ich przechowywania, przemiału oraz transportu, by następnie przygotować z nich kaszki. Wszystko po to, żeby spełniać wyjątkowo rygorystyczne normy jakości i bezpieczeństwa.
Wiemy, że okres 1000 pierwszych dni życia jest wyjątkowo ważny. To czas, gdy organizm małego dziecka intensywnie się rozwija i ma szczególne potrzeby żywieniowe. Najmłodszym konsumentom dajemy to, co najlepsze – odpowiedniej jakości kaszki BoboVita w wielu pysznych smakach.
W przypadku zbóż kluczowe znaczenie dla jakości i bezpieczeństwa ma miejsce ich uprawy.
Najlepsze zboża do produktów dla niemowląt i małych dzieci rosną w klimacie, gdzie jest optymalna dla ich wzrostu temperatura, nasłonecznienie i poziom wilgotności. W zbyt wilgotnym i mało nasłonecznionym klimacie zboża mogą być atakowane przez pleśnie, przez co mogą zawierać toksyczne mykotoksyny. Właśnie dlatego większość naszych zbóż rośnie w Europie Południowej: Portugalii, Hiszpanii, Francji i we Włoszech.
Dodatkowo kluczowe jest zapewnienie, że gleba, na której są zboża uprawiane, jest bezpieczna pod kątem zawartości metali (głównie kadmu i arsenu), ponieważ zboża naturalnie je kumulują. Rolnicy muszą kontrolować glebę, by zapewnić, że jest bezpieczna pod względem obecności w niej pozostałości metali.