Dziecko, które skończyło 1. rok życia zna już coraz więcej smaków i z chęcią poznaje kolejne, nowe produkty, wykazując zainteresowanie tym, co jedzą starsi członkowie rodziny. Zaplanowanie zbilansowanego jadłospisu dla malucha między 13. a 24. miesiącem życia może być wyzwaniem. Dlaczego? Dziecko ma duże potrzeby żywieniowe, a jednocześnie nie jest jeszcze „małym dorosłym”, wymaga więc sposobu żywienia dopasowanego do jego szczególnych wymagań. Śniadanie to ważny posiłek w codziennym menu małego smakosza. Podpowiadamy, jak je przygotować, aby było smaczne i odpowiednie dla malucha.
Co znajdziesz w tym artykule:
- 1.Śniadanie w diecie rocznego dziecka
- 2.Co warto podawać na śniadanie dla rocznego dziecka?
- 3.Gluten w posiłkach rocznego dziecka
- 4.Nielubiane smaki – jak kreatywnie przygotować śniadania dla niejadka?
- 5.Ząbkowanie a śniadanie malucha – co warto wiedzieć?
- 6.Mleczne śniadanie dla rocznego dziecka
- 7.Pomysły na śniadanie dla małego dziecka
Śniadanie w diecie rocznego dziecka
Codzienna dieta małego dziecka powinna składać się z 4 lub 5 posiłków – 3 podstawowych (śniadania, obiadu i kolacji) i 1-2 uzupełniających (II śniadania i/lub podwieczorku). Eksperci zalecają, aby maluch w wieku 13-36 miesięcy spożywał 1000 kcal dziennie. Śniadanie powinno dostarczać dziecku po 1. roku życia ok. 25% wartości energetycznej zalecanej w ciągu doby, czyli 250 kcal.
Organizm malucha w wieku 13-24 miesięcy wciąż intensywnie się rozwija, a jednocześnie jest wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych, w tym spożywanego jedzenia. Roczniak ma szczególne potrzeby żywieniowe, dlatego produkty ogólnego przeznaczenia, czyli te, które wybierasz dla siebie, mogą nie być odpowiednie dla dziecka. Duże znaczenie w żywieniu w czasie 1000 pierwszych dni życia ma bowiem jakość i bezpieczeństwo produktów. W tym okresie zaleca się podawać żywność dedykowaną niemowlętom i małym dzieciom, dostosowaną do szczególnych wymagań dietetycznych maluchów.
Co warto podawać na śniadanie dla rocznego dziecka?
Planując śniadanie dla dziecka w wieku pomiędzy 13. a 24. miesiącem życia, pamiętaj, że powinno być ono urozmaicone, czyli zawierać różnorodne produkty, które dostarczają ważnych składników odżywczych.
Jednym ze źródeł białka w pierwszym porannym posiłku dla malucha jest mleko (w tym mleko mamy lub odżywcza formuła na bazie mleka) i produkty mleczne, np. twaróg, kefir czy jogurt naturalny. Skarbnicą ważnych witamin i składników mineralnych są warzywa i owoce, które każdego dnia powinny stanowić element śniadania dziecka. Najlepiej wybieraj te sezonowe i zwracaj uwagę na ich odpowiednią jakość – powinny pochodzić od zaufanych dostawców, aby były bezpieczne dla wciąż rozwijającego się organizmu roczniaka.
Gluten w posiłkach rocznego dziecka
Twoje dziecko powinno już spożywać produkty zawierające gluten, ponieważ zgodnie z zaleceniami ekspertów jego niewielkie ilości należy zacząć podawać niemowlęciu w tym samym momencie, co inne pokarmy uzupełniające – od ukończenia 4. miesiąca do ukończenia 12. miesiąca życia, przy jednoczesnej obserwacji reakcji organizmu malucha na nowy składnik diety.
Rocznemu dziecku możesz zaproponować już różne rodzaje pieczywa, np. pszenne jasne, żytnie, czy razowe. Pamiętaj jednak, aby kanapki dla malucha były przygotowane z cienko pokrojonych i małych kromek.
Nielubiane smaki – jak kreatywnie przygotować śniadania dla niejadka?
Małe dziecko to wulkan energii, dlatego może się zdarzyć, że nie będzie zainteresowane zjedzeniem śniadania, ponieważ teraz ważniejsze dla niego jest odkrywanie świata. Często pokazuje także już swoje preferencje, odmawiając spożycia niektórych składników czy potraw.
Właśnie dlatego zadbaj o to, aby talerzyk malucha wyglądał atrakcyjnie. Jeśli dziecko nie lubi jakiegoś warzywa, warto połączyć je z ulubionymi produktami, np. tworząc fantazyjne wzory, takie jak uśmiechnięta kolorowa buzia czy zwierzątko. Za pomocą specjalnych foremek możesz też wyciąć z warzyw różne kształty, np. serduszka czy kwiatuszki, które uzupełnią śniadaniową kompozycję. Dzięki temu uda Ci się pobudzić wyobraźnię malucha i zwiększysz szansę na to, że ze smakiem zje on przygotowany posiłek.
Ząbkowanie a śniadanie malucha – co warto wiedzieć?
Twoje dziecko ma już prawdopodobnie pierwsze ząbki, a teraz mogą zacząć pojawiać się kolejne. Dla malucha często jest to trudne i bolesne doświadczenie, a objawy ząbkowania odbierają czasami apetyt.
Pamiętaj, aby szczególnie w tym czasie nie zmuszać dziecka do jedzenia i podawać mu potrawy, które lubi. Aby przynieść ulgę maluchowi, możesz zaproponować mu kawałek schłodzonego warzywa, np. ogórka, które dziecko weźmie do rączki i przyłoży do bolącego miejsca. Możesz też zaoferować mu kawałek czerstwej skórki chleba, którą potrze swędzące dziąsło. Aby uniknąć nadmiernego ślinienia, przez jakiś czas nie podawaj maluchowi kwaśnych pokarmów.
Mleczne śniadanie dla rocznego dziecka
Uzupełnieniem diety malucha jest mleko mamy. Jeśli nie karmisz już swojego dziecka piersią, składnik jego codziennej diety może stanowić także odżywcza formuła na bazie mleka (dawniej mleko modyfikowane typu Junior). Produkty tego typu są wzbogacone w witaminy i składniki mineralne ważne dla prawidłowego rozwoju małego dziecka, m.in. w wapń, żelazo czy witaminę D.
Kubek takiego produktu idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannego posiłku. Możesz też wykorzystać odżywczą formułę na bazie mleka do przygotowania pysznej propozycji na śniadanie, np. owocowej jaglanki lub naleśników.
Pomysły na śniadanie dla małego dziecka
Potrzebujesz konkretnych pomysłów na szybkie i jednocześnie wartościowe śniadanie dla małego dziecka? Poniżej znajdziesz kilka propozycji.
Śniadanie I
Bezmleczna kaszka manna BoboVita Porcja Zbóż przygotowana na odżywczej formule na bazie mleka z dodatkiem dowolnego posiekanego drobno owocu (np. moreli, banana, mango)
Śniadanie II
Placuszki owsiane z jabłkiem, podane np. z musem z suszonej śliwki BoboVita
Śniadanie III
Kaszka mleczno-zbożowa owsiana BoboVita z dodatkiem rozgniecionych owoców jagodowych (np. truskawek, borówek, malin)
Śniadanie IV
Pieczywo z połową ugotowanego na twardo jajka, plasterkiem chudej wędliny, ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem
Śniadanie V
Naleśnik z białym serem z polewą jogurtowo-owocową (można ją przygotować mieszając jogurt naturalny z deserkiem owocowym, np. musem Jabłka, jagody i gruszki Williamsa BoboVita)
Śniadanie VI
Omlet ze startą cukinią, pieczywo
Śniadanie VII
Kanapka z twarożkiem, szczypiorkiem i pomidorem
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Źródła:
- Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://ptp.edu.pl/wp-content/uploads/2024/12/4337.pdf.
- Rychlik, E., Stoś, K., Woźniak, A. (red.) (2024) Normy żywienia dla populacji Polski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Instytut Badawczy, dostęp: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2025/02/Normy-zywienia-dla-populacji-Polski-1-1.pdf.
- Weker H., Rowicka G., Dyląg H. i wsp. (2020) Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych, Instytut Matki i Dziecka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, dostęp: https://imid.med.pl/files/imid/Do%20pobrania/Poradnik%20%C5%BCywienia%20dzieci_1-3_IMiD_FINAL.pdf.