Jakich produktów powinna unikać kobieta w ciąży?

5 min
Kobieta w ciazy trzyma ciastka

Kobiety w ciąży mogą bezpiecznie spożywać większość produktów. Istnieją jednak również takie, z których do czasu porodu – ze względu na bezpieczeństwo zdrowia własnego i rozwijającego się dziecka – powinnaś zrezygnować. Produkty, które powinnaś wykluczyć ze swojej diety podczas ciąży, to te, których spożywanie stwarza ryzyko wystąpienia zakażenia. Infekcje są niebezpieczne dla Ciebie i łatwo przenikają do płodu, co może prowadzić do poważnych komplikacji. Na jakie pokarmy powinnaś zwrócić uwagę, oczekując narodzin maluszka? Podpowiadamy.

Co znajdziesz w tym artykule:
  1. 1.Jakich produktów należy unikać w ciąży?
Kobieta w ciazy trzyma ciastka
Kobieta w ciazy trzyma ciastka

Jakich produktów należy unikać w ciąży?

  • Surowe ryby i owoce morza

Jeśli jesteś miłośniczką sushi, nie będzie to dla Ciebie miła wiadomość. Podczas ciąży powinnaś wykluczyć z diety spożywanie surowego mięsa ryb i surowych owoców morza. Produkty te, mimo licznych wartości odżywczych, muszą być wykluczone z jadłospisu przyszłej mamy. Mogą zawierać bakterie i wirusy wywołujące poważne schorzenia, takie jak zapalenie wątroby, zatrucia pokarmowe czy listeriozę.

Najpopularniejsze potrawy zawierające surowe składniki to: sushi, tatar z łososia, łosoś wędzony na zimno, śledzie marynowane lub w oleju.

  • Surowe lub niedogotowane mięso czerwone i drób

Białko pochodzące z mięsa jest najbardziej wartościowym materiałem budulcowym dla rozwijającego się nowego organizmu, dlatego mięso czerwone i drób powinny być obecne w diecie ciężarnej, jednak nigdy surowe czy niedogotowane. Najpopularniejsze potrawy z niedogotowanego lub surowego mięsa to steki, tatar, carpaccio i szynka parmeńska. Zrezygnuj również z salami.

Nie należy zbyt często jeść także wątróbki, ponieważ zawiera duże ilości witaminy A, której nadmiar może zaburzać prawidłowy rozwój dziecka.

Niebezpieczne związki zawarte są także w produktach wędzonych oraz grillowanych.

Ponadto w ciąży nie należy zbyt często jeść wątróbki, ponieważ zawiera duże ilości witaminy A, której nadmiar może zaburzać prawidłowy rozwój dziecka.

Ważne jest również, aby unikać przyjmowania pokarmów, które nasilają zgagę, do których należą:

-kawa, herbata, napoje gazowane, cola;

-czekolada i wyroby czekoladopodobne;

-owoce cytrusowe i soki z nich wytwarzane;

-pomidory, mięta;

-orzeszki ziemne;

-pokarmy bogate w tłuszcze;

-ostre przyprawy. [1]

Niebezpieczne związki zawarte są także w produktach wędzonych oraz grillowanych.

Ze względu na niebezpieczeństwo zarażenia listeriozą zaleca się również podgrzewanie mięsnych wyrobów garmażeryjnych.

  • Niepasteryzowane miękkie sery

Ze względu na ryzyko zakażenia listeriozą powinnaś wykluczyć z jadłospisu również sery niepasteryzowane i przygotowane z surowego mleka, np. sery z mleka koziego, oscypka czy sery niebieskie, takie jak rokfor, brie i camembert.

  • Niepasteryzowany nabiał

W czasie ciąży nie należy pić surowego (prosto od krowy) mleka ani jeść jego przetworów. Mleka dostępne w sklepach są pasteryzowane – informują o tym etykiety na opakowaniach.

  • Surowe jajka

W czasie ciąży należy zrezygnować ze spożywania surowych jaj i potraw je zawierających, ponieważ grozi to zakażeniem Salmonellą. Potrawy, w których możesz znaleźć surowe jaja, to kogel mogel, tatar, sosy, kremy, ciasta z kremem.

  • Zioła

W czasie ciąży bezpieczniej będzie zrezygnować z ziół, które mają działanie lecznicze, podawanych w formie naparów czy preparatów. Chodzi głównie o zioła znajdujące zastosowanie w medycynie alternatywnej, kosmetologii itp. Gotując i używając przypraw ziołowych, dokładnie czytaj ich etykiety i najlepiej skonsultuj z farmaceutą lub lekarzem bezpieczeństwo ich stosowania w swojej diecie. Niektóre zioła mają właściwości moczopędne, wymiotne, powodują kołatanie serca – wszystkie te reakcje są wysoce niepożądane w ciąży. Tego typu produktami mogą być herbatki ziołowe lub te, które w swoim składzie zawierają zioła.

  • Alkohol

Podczas ciąży najbezpieczniej zupełnie zrezygnować z alkoholu. Alkohol przedostaje się przez łożysko w stężeniu niemal równym temu, jakie osiąga we krwi matki. Picie nawet niewielkich ilości alkoholu w ciąży może powodować bardzo poważne wady wrodzone płodu oraz powikłania w przebiegu ciąży. Jeśli zdarzyło Ci się pić alkohol zanim dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży, nie obwiniaj się, jednak teraz najlepiej nie pij go nawet okazjonalnie, ponieważ nie określono „bezpiecznego limitu alkoholu” w ciąży. Jeśli tęsknisz za pewnymi smakami, chcesz urozmaicić swoja dietę, sprawić sobie kulinarną przyjemność lub czuć się komfortowo podczas bankietu, napełnij kieliszek jednym z fantastycznych drinków bezalkoholowych, które proponujemy na naszej stronie.

  • Substancje słodzące

Ich szkodliwy wpływ na płód nie jest dokładnie zbadany, dlatego lepiej jest unikać produktów z ich dodatkiem.

Nikotyna

Jeśli palisz papierosy i dowiadujesz się, że jesteś w ciąży, powinnaś jak najszybciej zerwać z nałogiem. Najlepiej, abyś unikała również towarzystwa innych osób palących papierosy, ponieważ bierne palenie może być nawet bardziej szkodliwe dla Ciebie i Twojego nienarodzonego dziecka. Papierosy zawierają cały szereg szkodliwych substancji, które przenikają do płodu podczas czynnego lub biernego palenia, szkodząc mu jeszcze bardziej, ponieważ jego układ odpornościowy nie jest w pełni wykształcony. Substancje te mogą być przyczyną wad płodu oraz poważnych komplikacji w przebiegu ciąży.

Produkty niesłusznie odradzane w ciąży

  • Ananas

Niekiedy odradzany kobietom w ciąży ze względu na zawartość bromeliny – substancji używanej do zwalczania stanów zapalnych, która nie jest zalecana kobietom w ciąży. Warto jednak pamiętać, że niebezpieczną dawkę można uzyskać dopiero po spożyciu co najmniej 7 ananasów na raz. Dlatego więc nie warto rezygnować z jedzenia ananasa, ponieważ stanowi źródło witamin, w tym ważnego w czasie ciąży kwasu foliowego.

  • Maliny

Owoce maliny można bezpiecznie spożywać w ciąży, należy jednak wykluczyć napar z liści tej rośliny, ponieważ może on przyspieszyć poród.

  • Grzyby

Grzyby to produkty bogate w wiele składników odżywczych, niesłusznie eliminowane w diecie kobiet w czasie ciąży. Przyszła mama zatem nie musi rezygnować z grzybów jadalnych, ale przede wszystkim dokładnie sprawdzać, czy wybierane gatunki nie są trujące.

[1] Żywienie kobiet w okresie ciąży - teoria I praktyka" pod red. nauk Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Halina Weker, PZWL 2021 --> poradnik, dokładne cytowanie można skonsultować z Fundacją Nutricia (Karolina Łukaszewicz-Marszał)

Oceń ten artykuł: