Zupa szpinakowa
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- 100g włoszczyzny
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 6 orzechów włoskich
- 1/2 litra mleka
- sól, pieprz
- 4 jajka
Szpinak przebierz, umyj, osącz na sicie. Włoszczyznę oczyść, umyj, pokrój na kawałki. W rondlu rozgrzej masło, delikatnie przesmaż włoszczyznę
i czosnek. Wlej pół litra gorącej wody, dodaj sól, gotuj 15 minut. Dodaj szpinak i całość zagotuj. Następnie całość zmiksuj. Mleko zagotuj, wlej do zupy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki. Orzechy grubo posiekaj i razem
z jajkami dodaj do zupy.
Wydrukuj przepis
Zobacz inne przepisy z tej kategorii
*Kaszki mleczne BoboVita zawierają żelazo i jod dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kaszki bezmleczne BoboVita zawierają żelazo dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kaszka ryżowa owoce leśne zawiera tiaminę, wapń i żelazo, a kaszka zbożowa jabłko-śliwka, zgodnie z przepisami prawa zawiera tylko tiaminę.

Wasze pytania
Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane przez mamy pytania z zakresu żywienia w ciąży.

Czy wiesz, że...
Szpinak, który trafia do posiłków BoboVita uprawiany jest na starannie wybranych i przygotowanych polach. To warzywo podatne jest na gromadzenie w sobie różnych substancji z gleby, szczególnie azotanów. Dlatego zbiory odbywają się w kwietniu, kiedy stężenie azotanów jest najniższe.

Zarejestruj się
Dołącz do Klubu BoboVita i otrzymaj bezpłatny Poradnik żywienia małego dziecka z unikalnym Planem 5 kroków urozmaicania diety!