Zielone warzywa uznawane są za najlepszy wybór produktów do podawania dziecku na samym początku rozszerzania diety. Włączając je do jadłospisu zanim wprowadzimy pierwsze owoce czy słodsze warzywa (np. marchew), zwiększamy szansę na to, że niemowlę chętnie będzie je jadło. Szpinak jest jednym z produktów, od których możemy zacząć rozszerzanie diety. Sprawdź, od jakiego wieku można podawać to warzywo dziecku i z czym najlepiej połączyć je w daniach.
Co znajdziesz w tym artykule:
Od kiedy można podawać szpinak niemowlakowi?
Eksperci zalecają, by zielone warzywa znalazły się w jadłospisie niemowlaka już na samym początku rozszerzania diety – najlepiej podawać je jako pierwsze, jeszcze zanim włączymy do jadłospisu owoce czy kaszki. Szpinak stanowi jeden z produktów, które warto podawać już w pierwszych miesiącach rozszerzania diety. Przygotowany w odpowiedniej postaci jest lekkostrawny, dlatego sprawdza się w okresie, gdy przewód pokarmowy malucha dopiero przyzwyczaja się do spożywania żywności o stałej konsystencji. [OA1]
Dietę niemowlaka zaczynamy rozszerzać między 17. i 26. tygodniem życia, czyli między początkiem 5. i początkiem 7. miesiąca życia. Idealny moment na włączenie do jadłospisu żywności o stałej konsystencji może różnić się u poszczególnych dzieci. Jak poznać, że maluch jest gotowy na rozszerzenie diety o pierwsze produkty uzupełniające, np. takie jak szpinak? Świadczą o tym:
- Umiejętność stabilnego utrzymywania główki,
- Otwieranie buzi, kiedy zbliżamy do niej łyżeczkę,
- Umiejętność stabilnego siedzenia w krzesełku z podparciem,
- Brak odruchu usuwania z jamy ustnej pokarmu o stałej konsystencji,
- Umiejętność efektywnego połykania podawanego pokarmu.
Jak podać szpinak niemowlęciu?
Szpinak w pierwszym roku życia dziecka warto podawać w postaci gotowych zupek lub obiadków należących do kategorii żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci. Są one wytworzone z surowców pochodzących z kontrolowanych źródeł. Podlegają rygorystycznym przepisom prawa m.in. w zakresie dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów czy zanieczyszczeń np. metalami przenikającymi do żywności z gleby i powietrza. Żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci podlega też ścisłym ograniczeniom w zakresie dodatków do żywności i nie może zawierać konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku.
Wybierając produkty należące do tej kategorii mamy również pewność, że ich konsystencja jest dostosowana do wieku dziecka określonego na etykiecie. Produkty przeznaczone dla maluchów w pierwszych miesiącach rozszerzania diety mają konsystencję gładkiego puree. Wybór takiej postaci produktów pomaga w przejściu od płynnego pokarmu do żywności stałej. Dopiero kolejnym etapem po wprowadzeniu jedzenia w postaci gładkiego puree jest podawanie dań z grudkami, a następnie coraz większymi kawałkami składników, dzięki którym maluch uczy się gryzienia i żucia.
Kiedy chcesz podać szpinak dziecku pierwszy raz, wybierz produkt o możliwie najprostszym składzie[OA2] [MM3] . Pomaga to w ewentualnym rozpoznaniu żywności, której organizm malucha nie toleruje, jeśli taka sytuacja wystąpi.
Dopiero z czasem warto coraz bardziej urozmaicać dania ze szpinakiem dla niemowlaka o kolejne produkty. Docelowo pełnowartościowy posiłek oprócz warzyw powinien składać się także z produktów skrobiowych (np. ziemniaków, kaszy lub ryżu), a także niewielkiej porcji mięsa, ryb, jaj lub strączków oraz małego dodatku tłuszczu (np. oleju rzepakowego, oliwy z oliwek lub masła). Dań dla dziecka w wieku niemowlęcym nie powinniśmy doprawiać solą.
Szpinak dla dzieci – propozycje posiłków
Do diety dziecka warto włączać różnorodne dania ze szpinakiem. Dobrze sprawdzi się m.in. obiadek ziemniaczki z wołowiną i szpinakiem BoboVita. Jest to produkt z małymi kawałkami składników, odpowiedni dla niemowlaka po 8. miesiącu życia. Szpinak dla rocznego dziecka można natomiast podać w postaci potrawki z kurczakiem i szpinakiem BoboVita - obiadku zawierającego duże kawałki do gryzienia.
Jak przygotować obiadek ze szpinakiem dla niemowlaka?
Kiedy chcesz przygotować niemowlakowi obiadek ze szpinakiem ze słoiczka, odpowiednią ilość produktu przełóż do miseczki plastikową łyżeczką (pozostałą część przechowuj w zamkniętym słoiczku w lodówce, nie dłużej niż 48 godzin). Podgrzej porcję obiadku w „kąpieli wodnej”, a następnie delikatnie wymieszaj. Pamiętaj, by zawsze sprawdzać temperaturę produktu przed podaniem. Nie podawaj później resztek produktu, który jadło dziecko.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Źródła:
- Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://przegladpediatryczny.pl/files/4337.pdf.
- Horovath A., Rachtan-Janicka J., Rybak A. i wsp. Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, dostęp: https://1000dni.pl/wp-content/uploads/2023/01/poradnik-zywienia-niemowlat-1341.pdf.
- National Health Service (2022) Your baby’s first solid foods, dostęp: https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/babys-first-solid-foods/.
- American Academy of Pediatrics (2022) Starting Solid Foods, dostęp: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Starting-Solid-Foods.aspx.