Żelazo jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju fizycznego i poznawczego dziecka. Ten cenny pierwiastek należy stale uzupełniać, komponując odpowiedni jadłospis maluszka.
Co znajdziesz w tym artykule:
Maluszek do ukończenia 6. miesiąca życia posiada zapasy żelaza, zgromadzone jeszcze, gdy był w Twoim brzuchu. Dodatkowo, karmiąc piersią zapewniasz dziecku odpowiednią podaż tego mikroelementu. Kiedy niemowlę skończy 6. miesiąc życia zgromadzone zapasy wyczerpią się.
Twój pokarm nie jest będzie w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na żelazo. Dlatego konieczne jest wprowadzenie do diety Twojego dziecka żywności uzupełniającej.
Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów w organizmie. Żelazo, połączone z hemoglobiną transportuje tlen do każdej komórki organizmu, dzięki czemu wszystkie organy mogą sprawnie funkcjonować. Żelazo jest niezbędne także do budowania odporności dziecka.
Zapotrzebowanie na żelazo
Kiedy dziecko ukończy 17. tydzień życia możesz wprowadzać do jego diety pokarmy uzupełniające. Pierwsze posiłki powinny pojawić się w menu maluszka przed ukończeniem 26. tygodnia życia. Niemowlę w tym wieku potrzebuje 11 mg żelaza każdego dnia1.
Twoje mleko może być wyłącznym pokarmem dla niemowlęcia do 6. miesiąca życia. Jednak już w 5. miesiącu życia warto podawać dziecku warzywa, kaszki i inne produkty zbożowe, które są źródłem żelaza. To także dobry moment, aby rozpocząć nauką nowych smaków i konsystencji. Po ukończeniu 6. miesiąca życia przyjdzie czas na posiłki mięsne czy rybne, zawierające produkty bogate w żelazo.
Przeczytaj również:
Źródła żelaza, które możesz podawać dziecku w wieku 5 – 6 miesięcy to:
- warzywa i owoce: natka pietruszki, brokuły, bób, fasolka szparagowa, burak, brukselka, szpinak, groszek zielony, pietruszka, porzeczki, poziomki, maliny i awokado;
- produkty zbożowe: pieczywo żytnie, razowe, pełnoziarniste, pumpernikiel, chleb chrupki, grahamki, płatki owsiane, płatki jęczmienne, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy;
Źródła żelaza w diecie dziecka po ukończeniu 6. miesiąca życia to:
- warzywa i owoce;
- produkty zbożowe wymienione wyżej
- mięso i przetwory mięsne: cielęcina, wołowina, wieprzowina, królik, kaczka i kurczak.
- ryby: łosoś, dorsz, makrela, śledź
1Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia 2012