Danie z kaszą dla niemowlaka – od kiedy?

6 min
danie_kasza_niemowle

Kasze o odpowiednio dostosowanej konsystencji to zwykle pierwsze produkty zbożowe w diecie niemowlaka. Mogą stanowić m.in. składnik zbilansowanych dań obiadowych (takich jak np. kaszotto z mięsem i warzywami), a także być podstawą mlecznych potraw oferowanych maluchowi na śniadanie czy kolację. Sprawdź, od kiedy podawać dziecku kasze i w jakiej postaci warto uwzględniać je w jadłospisie niemowlaka.

danie_kasza_niemowle
danie_kasza_niemowle

Kasza dla niemowlaka – od kiedy podawać?

Dietę malucha zaczynamy rozszerzać o produkty uzupełniające między 17. i 26. tygodniem życia (czyli między początkiem 5. miesiąca życia i pierwszą połową 7. miesiąca). W teorii kasze mogą pojawić się w jadłospisie dziecka już na początku tego etapu. Wielu ekspertów zaleca jednak, by pierwszymi produktami uzupełniającymi w diecie niemowlaka były warzywa. W następnej kolejności zazwyczaj wprowadza się owoce. Zaraz po nich, zwykle po 2-4 tygodniach od rozpoczęcia rozszerzania diety, przychodzi czas na produkty zbożowe, przede wszystkim kasze. Przy opisanym schemacie wprowadzamy je typowo między drugą połową 5. miesiąca życia dziecka i końcem 7. miesiąca.

Jakie kasze podawać niemowlakowi?

Wybierając kasze dla niemowlaka powinniśmy upewnić się, że charakteryzują się konsystencją odpowiednią do możliwości dziecka na danym etapie życia. Te podawane na początku rozszerzania diety mają postać gładkiego puree. Gdy maluch przyzwyczai się do żywności o stałej konsystencji, zaczynamy podawać kasze w daniach zawierających grudki (na tym etapie w potrawach mogą znaleźć się niezmiksowane drobne kasze, np. kuskus czy quinoa). Z czasem zaczynamy podawać dziecku zboża w potrawach mających w składzie większe kawałki do gryzienia.

Spośród produktów zawierajacych kasze warto wybierać te, które należą do kategorii żywności dla niemowląt i małych dzieci. Różnią się one znacząco od tradycyjnych kasz zaliczanych do żywności ogólnego przeznaczenia.

Produkty dla niemowląt i małych dzieci podlegają znacznie bardziej restrykcyjnym przepisom prawa w zakresie składu, jakości oraz bezpieczeństwa. Dotyczą one m.in. dopuszczalnych poziomów pozostałości zanieczyszczeń (np. metali, takich jak kadm czy arsen, a także pestycydów).

Ponadto produkty z kategorii żywności dla niemowląt i małych dzieci, w tym te zawierające kasze, posiadają wskazanie wiekowe na opakowaniu. Dzięki temu zyskujesz pewność, że skład określonego dania został opracowany z myślą o potrzebach malucha na danym etapie życia i zarówno rodzaj wybranych do produkcji surowców, jak i ich konsystencja są dla dziecka odpowiednie.

W sklepach dostępny jest szeroki asortyment produktów dla niemowląt i małych dzieci zawierających różnorodne składniki, w tym także kasze, które pod kątem żywieniowym dzielimy często na dwie grupy – kasze glutenowe oraz bezglutenowe.

Kasze ze zbóż zawierających gluten to m.in.:

  • Kasza bulgur, kasza orkiszowa, kasza kuskus, kasza manna - czyli kasze wyprodukowane z pszenicy,
  • Kasze wytworzone z jęczmienia, takie jak pęczak czy kasza jęczmienna krakowska,
  • Kasza żytnia.

Do kasz na bazie zbóż niezawierających naturalnie glutenu zalicza się natomiast:

  • Kaszę kukurydzianą,
  • Kaszę jaglaną,
  • Kaszę gryczaną,
  • Kaszę ryżową,
  • Quinoę, czyli komosę ryżową,
  • Amarantus.

Kasze glutenowe i bezglutenowe – które podawać niemowlakowi na początku?

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami, rozszerzanie diety o produkty zbożowe (w tym kasze) można zacząć zarówno od kasz bezglutenowych, jak i zawierających gluten – wybór należy do rodzica. Nie ma przekonujących dowodów na to, że opóźnianie wprowadzania glutenu do jadłospisu zmniejsza ryzyko nietolerancji tego białka zarówno w wieku dziecięcym, jak i w późniejszym okresie życia. Można więc zacząć wprowadzać do diety malucha kasze glutenowe (podobnie jak bezglutenowe), w niewielkich ilościach, już w 5. miesiącu życia.

W pierwszych tygodniach rozszerzania diety o kasze (zarówno glutenowe, jak i bezglutenowe) lepiej podawać tylko jeden rodzaj na raz, by ocenić, czy maluch dobrze go toleruje. Łatwiej wtedy wykryć przyczynę, jeśli pojawią się ewentualne dolegliwości świadczące o nadwrażliwości na pokarm. Nowe produkty zaleca się wprowadzać nie częściej niż co 2-3 dni. Kiedy maluch pozna już kilka rodzajów zbóż, można włączyć do jego diety również kasze wielozbożowe.

Kasze glutenowe i bezglutenowe w urozmaiconych wersjach sprawdzą się zarówno jako śniadanie i kolacja niemowlaka, składnik pełnowartościowego, zbilansowanego obiadu, jak i element pożywnej przekąski podawanej w ramach drugiego śniadania czy podwieczorku.

Kaszki dla niemowlaka na śniadania i kolacje

Kaszki są klasyczną propozycją śniadań i kolacji dla niemowląt. Aby posiłek dla dziecka był pełnowartościowy, należy przyrządzić je zgodnie z instrukcją na opakowaniu - wersje mleczne kaszek przygotować z wodą lub () bezmleczne kaszki przygotować na bazie mleka modyfikowanego.

Warto pamiętać, że kaszka to świetny wybór, gdy chcemy wprowadzić do diety malucha pierwsze produkty zbożowe. Sprawdzi się wtedy np. kaszka Porcja Zbóż mleczna manna BoboVita, którą można włączyć do jadłospisu dziecka już w 5. miesiącu życia.

Starszym niemowlakom na śniadania i kolacje możemy podawać również m.in.:

Obiad z kaszą dla niemowlaka

Ciekawą propozycją dania obiadowego z kaszą dla dziecka w pierwszym roku życia jest kaszotto. Warto wypróbować produkty, takie jak aszotto komosa ryżowa z cielęciną i cukinią BoboVita oraz kaszotto kasza bulgur z soczewicą i dynią BoboVita. Produkty te przeznaczone są dla maluchów po 7. miesiącu życia. Takie kaszotto dla niemowlaka może pełnić rolę zbilansowanego posiłku, ponieważ oprócz kaszy zawiera także różnorodne warzywa, produkty białkowe – mięso lub strączki, a ponadto niewielki dodatek tłuszczu. Zgodnie z przepisami prawa dotyczącego żywności dla niemowląt i małych dzieci, wymienione produkty nie mają w składzie konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.

Drugie śniadanie i podwieczorek z kaszką dla niemowlaka

Kaszka to również cenny składnik pożywnego drugiego śniadania lub podwieczorku dla malucha. Warto postawić na połączenie różnorodnych zbóż z owocami w postaci musów w tubkach, takich jak:

Wymienione produkty można wprowadzić do diety dziecka po 6. miesiącu życia.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Źródła:

  1. Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://przegladpediatryczny.pl/files/4337.pdf.
  2. Horovath A., Rachtan-Janicka J., Rybak A. i wsp. Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, dostęp: https://1000dni.pl/wp-content/uploads/2023/01/poradnik-zywienia-niemowlat-1341.pdf.
  3. Szajewska H., Shamir R., Mearin L. i wsp. (2016) Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 62(3): 507-13, dostęp: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26815017/.
  4. Szajewska H., Shamir R., Auricchio R. i wsp. (2024) Early diet and the risk of coeliac disease. An update 2024 position paper by the ESPGHAN special interest group on coeliac disease, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 79(2): 438-445, dostęp: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jpn3.12280.

Oceń ten artykuł: