Omega-3 dla dzieci - dlaczego są tak ważne i jak je wprowadzić do diety, gdzie występują?

8 min
omega3_dla_dzieci

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędnym składnikiem diety dziecka już od pierwszych dni życia, gdy maluch karmiony jest wyłącznie mlekiem mamy lub mlekiem modyfikowanym. Dla prawidłowego rozwoju duże znaczenie ma również uwzględnianie żywności bogatej w te składniki w czasie rozszerzania jadłospisu, od drugiego półrocza życia. Wyjaśniamy, na co wpływ mają kwasy omega-3 w organizmie dziecka i jakie produkty warto wprowadzić do diety malucha, by zadbać o ich odpowiednią podaż.

omega3_dla_dzieci
omega3_dla_dzieci

Omega-3 dla dzieci - co musisz wiedzieć?

● Kwasy omega-3 stanowią ważny składnik diety w okresie intensywnego wzrostu. Są potrzebne m.in. do rozwoju układu nerwowego dziecka.

● W pierwszym półroczu życia ich podstawowym źródłem w diecie niemowlaka jest mleko mamy lub mleko modyfikowane.

● Od drugiego półrocza życia warto zadbać o podawanie dziecku żywności uzupełniającej, która zawiera kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Do tych produktów należą m.in. ryby oraz olej rzepakowy.

Na co wpływają kwasy omega-3 u dziecka?

Kwasy tłuszczowe należące do grupy omega-3 stanowią składnik niezbędny do budowy mózgu i tkanek nerwowych. Dlatego ich odpowiednia podaż ma bardzo duże znaczenie dla niemowląt i małych dzieci, których układ nerwowy dopiero się rozwija.

Gdzie występują kwasy omega-3?

W pierwszym półroczu życia potrzebne maluchowi kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzą przede wszystkim z mleka mamy lub mleka modyfikowanego, jeśli dziecko nie może być karmione piersią. Po 6. miesiącu życia pokarm kobiecy lub mleka modyfikowane nadal biorą udział w pokryciu zapotrzebowania dziecka na omega-3, jednak ich głównym źródłem w diecie stopniowo staje się żywność uzupełniająca. Do produktów zawierających zawierających kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 zalicza się:

● Ryby, przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak śledź, pstrąg, makrela,

● Oleje rybne,

● Olej rzepakowy,

● Olej lniany,

● Orzechy, w szczególności orzechy włoskie (można je podawać małym dzieciom w postaci zmielonej),

● Zielone części roślin jadalnych.

Kwasy omega-3 w produktach dla niemowląt i małych dzieci

W żywieniu maluchów warto wykorzystywać produkty dedykowane niemowlętom i małym dzieciom. Objęte są one bardziej rygorystycznymi regulacjami prawnymi odnośnie dopuszczalnych limitów zanieczyszczeń, np. zawartości pestycydów. Zgodnie z prawem żywność należąca do tej kategorii nie może zawierać konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Produkty BoboVita przeznaczone dla maluchów składają się z warzyw pochodzących wyłącznie ze ściśle kontrolowanych upraw oraz mięsa bez pozostałości antybiotyków. Istnieje szeroki asortyment produktów dla niemowląt i małych dzieci, które zawierają kwasy tłuszczowe z grupy omega-3: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Wiele zupek i obiadków BoboVita zawiera kwas ALA, niezbędny dla prawidłowego rozwoju mózgu i tkanek nerwowych.

Produkty z kwasem ALA z grupy omega-3 dla niemowląt po 5. miesiącu życia

Do produktów zawierających kwas ALA z grupy omega-3, które są odpowiednie dla niemowlątna początku rozszerzania diety (tj, kiedy podstawą diety jest wciąż mleko matki lub mleko modyfikowane), po 5. miesiącu życia, należą:

Warzywa z indykiem BoboVita,

Jarzynowa z kurczakiem BoboVita,

Warzywa w potrawce z królikiem BoboVita.

Produkty z kwasem ALA z grupy omega-3 dla dzieci po 6. miesiącu życia

Od drugiego półrocza życia można podawać dziecku następujące produkty:

Potrawka z indykiem i pomidorami BoboVita,

Pomidorowa z kurczakiem i ryżem BoboVita,

Dynia z kurczakiem i ziemniaczkami BoboVita.

Produkty z kwasem ALA z grupy omega-3 dla niemowląt po 8. miesiącu życia

W kolejnych miesiącach dieta dziecka rozszerzana jest o nowe grupy produktów. Zaleca się także wprowadzenie żywności zawierającej kawałki do gryzienia. Produktami odpowiednimi dla maluchów po 8. miesiącu życia, które zawierają kwas ALA z rodziny omega-3, są:

Jarzynki z cielęciną i kluseczkami BoboVita,

Krupniczek z cielęciną BoboVita,

Warzywa z delikatną rybą BoboVita.

Produkty z kwasem ALA z grupy omega-3 dla dzieci po 12. miesiącu życia

Do diety rocznego dziecka można wprowadzić kolejne, adekwatne do potrzeb rozwijającego się malucha produkty z z kwasem ALA z grupy omega-3, takie jak:

Makaron z morszczukiem i warzywami BoboVita,

Kluseczki z warzywami i indykiem BoboVita,

Potrawka z kurczakiem i szpinakiem BoboVita.

Produkty z kwasem ALA z grupy omega-3 dla dzieci po 15. miesiącu życia

Po 15. miesiącu życia warto urozmaicić dietę o nowe obiadki zawierające kwas ALA :

Gulasz drobiowy z pieczarkami BoboVita,

Makaron muszelki z duetem marchewek i kurczakiem w łagodnym curry BoboVita,

Białe warzywa z indykiem w sosie BoboVita.

Omega-3 dla dzieci - częste pytania rodziców (FAQ)

Jak zapewnić dziecku wystarczającą ilość omega-3?

Sposoby na zapewnienie niemowlakowi i małemu dziecku wystarczającej podaży kwasów z rodziny omega-3 różnią się w zależności od wieku oraz metody karmienia malucha:

● W przypadku karmionego piersią niemowlaka w pierwszym półroczu życia znaczenie ma przede wszystkim odpowiednie spożycie omega-3 przez mamę. Warto, by kobieta w czasie laktacji uwzględniała w swojej diecie 2 razy w tygodniu ryby (przede wszystkim tłuste ryby morskie) oraz na co dzień dodawała do posiłków oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy czy lniany. Ponadto potrzebna może być suplementacja omega-3 w dawce zaleconej przez lekarza.

● Dzieci karmione mieszankami mlecznymi w pierwszym półroczu życia otrzymują kwasy tłuszczowe omega-3 w wystarczającej ilości wraz z podawanym mlekiem modyfikowanym.

● Począwszy od drugiego półrocza życia należy dodatkowo włączyć do jadłospisu dziecka produkty zawierające ryby (zaleca się je podawać maluchowi 1-2 razy w tygodniu) oraz oleje roślinne o wysokiej zawartości omega-3 (takie jak olej rzepakowy). Warto wybierać dla malucha produkty dedykowane niemowlętom i małym dzieciom,

● Dodatkowym źródłem kwasów omega-3 dla dzieci po 1. roku życia może być mleko modyfikowane typu Junior.

Omega-3 dla dzieci: podsumowanie

Wystarczające spożycie omega-3 przez dziecko ma duże znaczenie dla rozwoju jego mózgu i tkanek nerwowych. Należy zadbać o to, by już od drugiego półrocza życia żywność uzupełniająca oferowana maluchom zawierała kwasy tłuszczowe z tej grupy. Podawanie dedykowanych niemowlakom i małym dzieciom produktów, które mają w składzie źródła omega-3 (w tym obiadków zawierających m.in. ryby oraz olej rzepakowy) jest dobrym sposobem na uwzględnianie tej substancji w jadłospisie malucha w bezpiecznej, odpowiedniej do wieku postaci.

Źródła:

  1. Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://ptp.edu.pl/wp-content/uploads/2024/12/4337.pdf.
  2. Horovath A., Rachtan-Janicka J., Rybak A. i wsp. Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, dostęp: https://1000dni.pl/wp-content/uploads/2023/01/poradnik-zywienia-niemowlat-1341.pdf.
  3. Rychlik E., Stoś K., Woźniak A., Mojska H. i wsp. (red.) (2024) Normy żywienia dla populacji Polski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy, dostęp: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2025/02/Normy-zywienia-dla-populacji-Polski-07-2025-2.pdf.
  4. Kolanowski W. (2018) Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 na rozwój dzieci, Forum Pediatrii Praktycznej, dostęp: https://forumpediatrii.pl/artykul/wplyw-wielonienasyconych-kwasow-tluszczowych-omega-3-na-rozwoj-dzieci.

Oceń ten artykuł: