Pomysły na pożywny obiad dla niemowlaka

6 min
pozywny_obiad_niemowle

Obiad jest jednym z głównych (i często najobfitszym) posiłkiem w ciągu dnia. Podawanie go niemowlakowi stanowi dobrą okazję do wprowadzenia do jadłospisu kolejnych nowych produktów z różnych grup, m.in. warzyw, zbóż, mięs i ryb. Z tego artykułu dowiesz się więcej o tym, co warto podawać niemowlakowi na pożywny obiad w poszczególnych miesiącach pierwszego roku życia.

pozywny_obiad_niemowle
pozywny_obiad_niemowle

Co można podawać na obiad dla niemowlaka?

Dietę dziecka możemy zacząć rozszerzać o żywność uzupełniającą w wybranym czasie między 17. a 26. tygodniem życia. W pierwszych miesiącach tego procesu mleko mamy lub mleko modyfikowane nadal będą stanowić podstawę posiłków, a produkty uzupełniające jedynie dodatek.

Zaleca się jednak, by już na tym etapie budować u dziecka nawyk regularnego spożywania obiadów - najpierw o prostym składzie, z czasem coraz bardziej urozmaiconych. Daje to maluchowi szansę na poznawanie smaków nowych produktów, z których później będziemy mogli przygotowywać zbilansowane, różnorodne potrawy. Trzeba tylko pamiętać, żeby produkty wprowadzać do diety stopniowo.

Jakie produkty warto z czasem zacząć uwzględniać w składzie obiadu dla niemowlaka?

  • Warzywa, np. marchew, pietruszkę, seler, cukinię, dynię, szpinak, buraki, brokuły, kalafiory, pomidory, pory, cebulę, czosnek.
  • Produkty skrobiowe, takie jak ziemniaki, kasze, ryż, makaron, kluseczki.
  • Mięsa - w obiedzie dziecka mogą znaleźć się kurczak, indyk, królik, cielęcina, wołowina, wieprzowina.
  • Ryby - zaleca się wprowadzać do jadłospisu niemowlaka zarówno chude, jak i tłuste gatunki; zwykle rekomenduje się, żeby 1-2 razy w tygodniu uwzględniać je w obiadach lub innych spożywanych przez dziecko posiłkach.
  • Jaja - mogą zastępować mięso i ryby w niektórych obiadach dziecka.
  • Nasiona roślin strączkowych - również mogą być elementem obiadu podawanym niemowlakowi zamiast mięsa lub ryby.
  • Tłuszcze, takie jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek oraz masło - warto uwzględniać je w niewielkiej ilości w każdym obiadku dla dziecka.
  • Zioła i przyprawy – zaleca się, żeby obiady dla niemowlaka miały łagodny, dość neutralny smak, jednak do potraw można dodawać niewielkie ilości świeżych lub suszonych ziół (np. natki pietruszki, bazylii, koperku) i przypraw, takich jak kmin rzymski, kurkuma, imbir.

Ważnym aspektem żywienia niemowlaka jest dostosowanie konsystencji podawanych obiadów do etapu rozwoju. Na początku wszystkie produkty spożywane przez dziecko powinny mieć postać gładkiego puree. Z czasem w potrawach dla niemowlaka mogą zacząć się pojawiać grudki pokarmów. Na następnym etapie rozszerzania jadłospisu (zwykle, gdy maluch jest w wieku około 9-11 miesięcy), zaczynamy podawać mu obiadki zawierające miękkie kawałki składników. Ich obecność w potrawach dla niemowlaka sprzyja nauce gryzienia.

Czego nie podawać niemowlakowi na obiad?

Rozwijający się organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy na podawanie żywności ciężkostrawnej oraz dodatków do potraw, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie. W związku z tym warto pamiętać, by nie uwzględniać w obiedzie dla niemowlaka:

  • Potraw smażonych,
  • Potraw z dodatkiem soli – nie należy jej w ogóle dodawać do posiłków dla niemowląt,
  • Żywności zawierającej dodane cukry,
  • Potraw z dodatkiem ostrych przypraw,
  • Produktów zawierających konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku,
  • Potraw o konsystencji niedostosowanej do możliwości dziecka na danym etapie życia.

Pierwsze obiady dla niemowlaka

Na samym początku rozszerzania diety dziecko otrzymuje tylko z puree z pojedynczego warzywa. Dopiero z czasem, w miarę wprowadzania kolejnych produktów do jadłospisu, maluch zaczyna spożywać kilkuskładnikowe potrawy, często łączące znane smaki z jednym nowym produktem.

Propozycjami na pierwsze dania o bardzo prostym składzie dla dziecka po 4. miesiącu życia, które wprowadzamy na początku rozszerzania diety są m.in.:

Po 5. miesiącu życia na obiadek można podawać niemowlakowi także:

Warzywa w potrawce z królikiem BoboVita.

Pomysły na obiady dla niemowlaka

W drugim półroczu życia zwiększa się gama poznanych już przez niemowlaka produktów, z których można komponować obiadki o bardziej złożonym składzie. Sprawdź nasze propozycje posiłków dedykowanych maluchom w kolejnych miesiącach rozszerzania jadłospisu.

Obiad dla 6- i 7-miesięcznego dziecka

Po 6. miesiącu życia przychodzi czas na poznawanie przez malucha smaku wielu różnorodnych warzyw, a także nowych rodzajów mięs oraz produktów zbożowych. Nasze propozycje obiadków dla dziecka na tym etapie rozszerzania jadłospisu to m.in.:

Obiad dla 8-, 9- i 10-miesięcznego niemowlaka

W kolejnych miesiącach niemowlę poznaje szeroki asortyment warzyw i rodzajów mięs. W obiadach zwykle pojawiają się już ryby. W obiadkach wielu dzieci na tym etapie życia znajdują się także produkty zbożowe zawierające gluten, np. kluseczki z mąki pszennej. Obiadki w tej fazie rozszerzania diety zaczynają mieć także coraz bardziej różnorodną konsystencję. Mogą zawierać już małe kawałki produktów.

Po 8. miesiącu życia niemowlakowi warto podać na obiad:

Po 9. miesiącu życia do jadłospisu dziecka można włączyć następujące obiadki:

Pomysłem na obiad dla niemowlaka po 10. miesiącu życia są natomiast:

Obiad dla rocznego dziecka

Kiedy maluch skończy pierwszy rok życia, w jego jadłospisie powinny znaleźć się już dania obiadowe zawierające większe kawałki produktów. Zawartość cząstek składników w potrawie sprzyja ćwiczeniu umiejętności gryzienia. Odpowiednie dla malucha po 12. miesiącu życia obiadki to m.in.:

O czym warto pamiętać przygotowując i podając obiad dla niemowlaka?

Wprowadzanie nowych posiłków do diety niemowlaka może stanowić wyzwanie, dlatego na koniec chcemy podzielić się ważnymi wskazówkami, które powinny pomóc w rozszerzaniu jadłospisu:

  • Nie zrażaj się, jeśli nowo wprowadzony produkt nie jest początkowo akceptowany przez dziecko. Rozszerzanie diety często wymaga cierpliwości. Podawanie tego samego rodzaju żywności kilkukrotnie zanim maluch przyzwyczai się do nowego produktu często przynosi dobre rezultaty. Jest duża szansa, że przy jednej z kolejnych prób, niemowlę zacznie chętnie jeść produkt, który wcześniej był całkowicie odrzucany.
  • Jako rodzic to ty wybierasz, co i kiedy podać maluchowi, jednak pamiętaj, że dziecko ma prawo zdecydować, czy zje posiłek oraz jak dużo go spożyje. Zarówno brak zmuszania do jedzenia, jak i ograniczania wielkości porcji przez rodziców pomaga w kształtowaniu postawy kierowania się naturalnymi, związanymi z głodem i sytością sygnałami regulującymi ilość spożywanej żywności. To ważny nawyk, który ma znaczenie w długoterminowym, naturalnym dostosowaniu się podaży energii do faktycznego zapotrzebowania dziecka.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Źródła:

  1. Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://przegladpediatryczny.pl/files/4337.pdf.
  2. National Health Service (2022) Your baby’s first solid foods, dostęp: https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/babys-first-solid-foods/.
  3. Horovath A., Rachtan-Janicka J., Rybak A. i wsp. Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, dostęp: https://1000dni.pl/wp-content/uploads/2023/01/poradnik-zywienia-niemowlat-1341.pdf.
  4. Dupuy A., Nicklaus S., Schwartz C. i wsp. (2021) Young Children’s Learning about Hunger and Satiety through the Lens of the Norms of Those Who Feed Them, Social Sciences, 10(8): 292, dostęp: https://www.mdpi.com/2076-0760/10/8/292.

Oceń ten artykuł: