Organizm dziecka, a zwłaszcza mózg, rozwija się intensywnie i potrzebuje bardzo dużo żelaza. Do 6. miesiąca życia niemowlę ma zapasy tego pierwiastka jeszcze z okresu ciąży, ale po pierwszym półroczu życia wyczerpują się one i żelazo musi być dostarczane wraz z pożywieniem.
Co znajdziesz w tym artykule:
Żelazo pełni bardzo wiele istotnych funkcji. Jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek i komórek organizmu. Dzięki temu wszystkie organy, w tym mózg, mogą rosnąć i prawidłowo funkcjonować.
Zapotrzebowanie na żelazo
Zbilansowana i pełnowartościowa dieta powinna dostarczyć odpowiednią ilość żelaza. Niemowlę w wieku 6 – 12 miesięcy potrzebuje 11 mg żelaza, a dziecko w wieku 1 – 3 lata 7 mg tego pierwiastka każdego dnia. Aby zapewnić maluszkowi prawidłowy rozwój należy podawać mu produkty bogate w żelazo. Źródła żelaza w pożywieniu dzieli się na produkty, które dostarczają żelazo hemowe – dobrze przyswajalne przez organizm i niehemowe, którego przyswajalność jest znacznie mniejsza. Niemniej wszystkie te źródła są istotne w diecie maluszka.
Produkty bogate w żelazo:
- mięso i przetwory mięsne: wołowina, cielęcina, wieprzowina, królik, kaczka, wątróbka i wędliny;
- ryby: łosoś, makrela, dorsz, śledź;
- jaja (zwłaszcza żółtko);
- produkty zbożowe: pieczywo żytnie, razowe, pełnoziarniste, pumpernikiel, chleb chrupki, grahamki, płatki owsiane, płatki jęczmienne, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy;
- warzywa i owoce: botwinka, bób, burak, brokuły, brukselka, szpinak, fasolka szparagowa, groszek zielony, pietruszka, porzeczki, poziomki, maliny i awokado;
- owoce suszone: morele, śliwki, jabłka, rodzynki, figi i daktyle;
- nasiona, ziarna i orzechy: dynia, słonecznik, sezam, mak, orzechy włoskie, pistacjowe, laskowe, arachidowe, migdały.
Wszystkie kaszki mleczne BoboVita są wzbogacone w żelazo. W diecie półrocznego niemowlęcia i starszych dzieci mogą stanowić doskonałe i pełnowartościowe śniadanie.