W 9. miesiącu życia niemowlę staje się coraz bardziej sprawne manualnie i zna coraz więcej różnorodnych smaków. Choć może zajadać się różnymi rodzajami warzyw, mięskiem lub rybką, jego dieta wciąż powinna różnić się od diety dorosłych. Dowiedz się, jak komponować jadłospis 9-miesięcznego malucha, aby wspierać jego prawidłowy rozwój.
Co znajdziesz w tym artykule:
Etap dynamicznych doświadczeń
Podawanie posiłków 9-miesięcznemu niemowlęciu może być dla rodziców wyzwaniem – to etap, w którym maluch jest pełen energii, ciekawy świata i trudno usiedzieć mu w miejscu. Często się wierci i potrafi okazywać niezadowolenie – może głośno protestować, gdy zawartość talerzyka nie będzie dla niego satysfakcjonująca. To czas, kiedy niemowlę zdobywa nowe umiejętności poruszania, dlatego spożywanie posiłków może wyglądać burzliwie. Choć dla malucha w 9. miesiącu bardziej atrakcyjna od jedzenia może okazać się potrzeba raczkowania, jego pierwsze ząbki dają szansę na rozpoczęcie przygody z nauką gryzienia.
Jakie produkty podawać niemowlęciu w czasie ząbkowania?
Wyrzynanie się zębów to dobry czas na ćwiczenia mięśni języka i żuchwy – a więc naukę gryzienia. Warto wykorzystać ten moment i podawać niemowlęciu do rączek produkty, które będzie mogło złapać i włożyć do buzi. Maluch może też podejmować pierwsze próby chwytania łyżeczki – choć na początku zrobi przy tym sporo bałaganu, to ważny krok w kierunku rozwoju koordynacji ruchowej i nauki samodzielnego jedzenia.
Zbilansowana dieta
Poza tym, że dieta 9-miesięcznego dziecka uwzględnia już produkty o stałej konsystencji, nieustannie powinna być zbilansowana i dopasowana do jego wieku. Organizm niemowlęcia wciąż bardzo szybko się rozwija i potrzebuje dostarczanych wraz z dietą składników odżywczych, takich jak węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Na tym etapie maluch powinien otrzymywać 4-5 posiłków dziennie, wliczając karmienie piersią. Bardzo ważne jest stopniowe regulowanie godzin spożywania pokarmów – ma to przede wszystkim na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Przeczytaj również:
Źródło węglowodanów
Choć mleko mamy (lub mleko modyfikowane, jeśli niemowlę nie jest karmione piersią) nadal stanowi podstawę diety, codzienny jadłospis 9-miesięcznego niemowlęcia powinien uwzględniać produkty, które będą dla niego dobrym źródłem węglowodanów. Można do nich zaliczyć produkty zbożowe, takie jak kleiki i kaszki (również pełnoziarniste), a także warzywa, czy owoce.
Źródło białka
W 9. miesiącu życia niemowlę powinno zajadać się mięsem lub rybą – to doskonałe źródło pełnowartościowego białka1, którego maluch potrzebuje do intensywnie zachodzących w organizmie procesów. Mięso powinno pojawić się w jednym z podawanych w ciągu dnia posiłków, 1-2 razy w tygodniu mięso warto zastąpić rybą.
Płyny
Poza mlekiem mamy lub mlekiem modyfikowanym do picia warto podawać wodę – to najlepszy sposób na zaspokajanie pragnienia niemowlęcia. Soki zgodnie ze schematem żywienia (maksymalnie do 150 ml na dobę) należy traktować jak porcję owoców.
Mleko i przetwory mleczne
Jadłospis 9-miesięcznego niemowlęcia może być wzbogacany niewielką ilością przetworów mlecznych w postaci jogurtu naturalnego, kefiru czy twarogu. Mleko krowie nie powinno być stosowane jako główny produkt mleczny przed ukończeniem 12. miesiąca życia – jednak jego niewielkie ilości można stosować do przygotowania pokarmów uzupełniających.
Jakich produktów unikać?
Niektóre produkty mogą nie być bezpiecznym wyborem dla niemowląt. Na ich wprowadzenie do diety przyjdzie czas po ukończeniu roku lub nawet w kolejnych latach życia. Maluchy na tym etapie nie powinny jeść surowych jaj, miodu, serów pleśniowych, orzechów, owoców morza, grzybów oraz surowego mięsa i ryb. Należy również pamiętać, aby nie dosalać ani nie dosładzać potraw według swoich preferencji smakowych – niemowlę ma inne potrzeby żywieniowe, proste smaki są dla niego najlepsze! Cukier i sól to produkty, które nie powinny być nadużywane w żadnej diecie – również dorosłych.
Żywność dla najmłodszych
Organizm 9-miesięcznego niemowlęcia wciąż jest wrażliwy i wymaga dalszej ochrony. Komponując jadłospis malucha, warto wybierać produkty przeznaczone specjalnie dla najmłodszych – kaszki, posiłki i zupki czy musy owocowe w tubkach. To żywność, która spełnia restrykcyjne normy jakości, znacznie bardziej surowe niż produkty ogólnego przeznaczenia – spożywane przez dorosłych, dlatego jest bezpiecznym wyborem dla malucha. Widoczne na opakowaniu wskazanie wieku pomaga wybrać produkt dopasowany do etapu rozwoju dziecka.
Pomocne narzędzie dla rodziców
Aby zapoznawanie malucha z nowymi smakami było łatwiejsze, warto skorzystać z narzędzia, w którym znajdują się opracowane przez dietetyków porady z zakresu żywienia oraz przykładowe jadłospisy dostosowane do etapu rozwoju dziecka: https://www.bobovita.pl/porady-zywieniowe-i-jadlospisy/start
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017.
Ważna informacja
Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.