Przygotowanie jadłospisu dla dziecka pomiędzy 13. a 24. miesiącem życia jest prawdziwym wyzwaniem dla rodziców. Ważne, by pamiętać, że junior nie jest „małym dorosłym”, a jego potrzeby żywieniowe znacznie różnią się od potrzeb dorosłych. Dowiedz się więcej o tym, jak przyrządzić śniadanie i podwieczorek dla dziecka.
Co znajdziesz w tym artykule:
Przy komponowaniu jadłospisu dla dziecka w przedziale wiekowym 13-24 miesiące warto pamiętać, że jego potrzeby żywieniowe nadal są szczególne i nie należy podawać mu wyłącznie żywności przeznaczonej dla osób dorosłych. Ważne, by jadłospis juniora uwzględniał jego wyjątkowe potrzeby. Rekomenduje się, by dziecko pomiędzy 13. a 36. miesiącem życia spożywało 1000 kcal dziennie1.
Dieta juniora powinna składać się z 4-5 posiłków, w tym trzech podstawowych: śniadania, obiadu i kolacji oraz dwóch uzupełniających: drugiego śniadania i podwieczorku.
Śniadanie dla dziecka
Śniadanie dla dziecka pomiędzy 13. a 24 miesiącem życia powinno składać się z różnorodnych produktów, które będą źródłem składników odżywczych. Jednym ze źródeł białka są produkty mleczne, w tym m.in. mleko, twaróg, kefir, jogurt naturalny. Oprócz tego w śniadaniu juniora powinny znaleźć się świeże warzywa (najlepiej sezonowe), które powinny pochodzić od zaufanych dostawców, a także spełniać odpowiednie normy jakości i bezpieczeństwa. Przy komponowaniu jadłospisu dla dziecka warto starać się, by posiłki były różnorodne i urozmaicone. Nawet, jeśli dziecko odmawia jedzenia danego warzywa, to warto spróbować go podać mu w nieco innej konfiguracji lub znaleźć zamiennik.
Śniadanie powinno dostarczać dziecku po 1. roku życia ok. 25% wartości energetycznej zalecanej do spożycia w ciągu doby. Należy przy tym pamiętać, że dziecko ma inne potrzeby żywieniowe niż my. Z tego względu po pierwszych urodzinach dziecka nie należy rezygnować z mleka modyfikowanego, gdyż zawiera ono m.in. wapń, żelazo i witaminę D, czyli składniki, których niedobór stosunkowo często występuje w diecie dziecka1.
Przy przygotowaniu śniadania dla dziecka powyżej 1. roku życia warto pamiętać, może ono już jeść pieczywo (o ile etapu wprowadzania glutenu diety dziecka nie rozpoczęliśmy zbyt późno). Polecanym rozwiązaniem jest podawanie dziecku różnych typów pieczywa – pszennego, żytnio-pszennego lub razowego. Warto pamiętać, że pieczywo może ono sprawiać duże trudności maluchowi – by nie zniechęcić go do jedzenia pieczywa, należy kroić je na cienkie i małe kromeczki.
Śniadanie I
Kaszka bezmleczna Bobovita PORCJA ZBÓŻ przygotowana na mleku modyfikowanym z dodatkiem dowolnego owocu (np. gruszki).
Śniadanie II
Kaszka mleczna Bobovita o dowolnym smaku z dodatkiem owoców sezonowych.
Śniadanie III
Pieczywo z twarożkiem, szczypiorkiem i pomidorem (bez skórki).
Śniadanie IV
Pieczywo z ½ jajka i plasterkiem chudej wędliny .
Śniadanie V
Naleśnik z białym serem i truskawkami z polewą jogurtową, kakao naturalne z mlekiem.
Przeczytaj również:
Podwieczorek dla dziecka
Podwieczorek jest posiłkiem uzupełniającym i nie spełnia tak ważnej funkcji jak śniadanie, obiad czy kolacja. Mimo to nie warto z niego rezygnować, gdyż może on stanowić urozmaicenie diety juniora. Co więcej, w przypadku niejadka może okazać się niezbędny. Nie bez znaczenia w tym kontekście jest to, że dziecko ma znacznie mniejszy brzuszek niż osoba dorosła, a w dodatku jego zapotrzebowanie na energię, w stosunku do masy ciała, jest nawet trzy razy większe. Z tego powodu dziecko powinno przyjmować małe porcje energii i jeść pokarmy bogate w składniki odżywcze.
Propozycje podwieczorku dla dziecka:
- owocowy przecier przygotowany z wybranego owocu sezonowego, kleiku ryżowego BoboVita z dodatkiem niewielkiej ilości wody,
- wybrany Mus owocowy BoboVita,
- wybrany przecier owocowy BoboVita,
- garść suszonych owoców np. daktyli,
- pokrojone w paseczki warzywa podawane ze smacznym, zdrowym sosem np. jogurtowym.
O ile ze śniadaniem sprawa jest prosta – należy zaserwować je juniorowi maksymalnie godzinę po przebudzeniu – o tyle wiele rodziców zastanawia się nad tym, kiedy podać dziecku podwieczorek. Niektórzy dają go już po obiedzie w formie nagrody. Nie jest to zbyt dobre rozwiązanie, ponieważ możemy w ten sposób doprowadzić np. do niestrawności malucha. Dlatego też rekomenduje się, by podawać dziecku podwieczorek 2h po obiedzie i 1-2h przed kolacją (w zależności, o której kładziemy dziecko spać).
Podwieczorek I
Placuszek z cukinii i marchewki z jogurtem naturalnym.
Podwieczorek II
Koktajl mleczno-owocowy na bazie jogurtu naturalnego i owoców sezonowych.
Podwieczorek III
Pieczone jabłko z konfiturą śliwkową i jogurtem naturalnym.
Podwieczorek IV
Sałatka ze świeżych owoców.
Podwieczorek V
Mus owocowy BoboVita o ulubionym smaku.
Źródła:
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017
- Weker H, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017 (raport z badania: Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 36 miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016) przeprowadzone we współpracy z Fundacją Nutricia)