Suszone owoce dla dziecka: czy są zdrowe?

5 min
suszone_owowce_dziecko

Zastanawiasz się, kiedy suszone owoce można podać dziecku po raz pierwszy i czy stanowią one zdrowy składnik diety? Nie ma przeciwwskazań, by uwzględniać suszone owoce w jadłospisie malucha już na początkowym etapie rozszerzania diety, ale trzeba pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Duże znaczenie ma przede wszystkim dostosowanie ich konsystencji tak, by były bezpieczne do spożycia dla dziecka oraz o wybór odpowiednich produktów - bez dodatku cukru i konserwantów.

suszone_owowce_dziecko
suszone_owowce_dziecko

Suszone owoce w diecie dziecka – co musisz wiedzieć?

  • Suszone owoce mogą zacząć pojawiać się w diecie dziecka już od pierwszych miesięcy rozszerzania diety – jednak kluczowe jest podawanie ich w odpowiedniej postaci.
  • Bezpieczne dla małego dziecka są produkty zawierające suszone owoce w formie gładkiego puree.
  • Oferowanie małemu dziecku nienamoczonych owoców suszonych w całości lub w dużych kawałkach może wiązać się z ryzykiem zadławienia.
  • Lepiej wstrzymać się z podawaniem twardych suszonych owoców w całości przynajmniej do czasu, gdy dziecko ukończy 4 lata.

Suszone owoce w diecie dziecka

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów suszonych owoców – od popularnych rodzynek, śliwek, moreli czy żurawiny, po produkty takie jak:

  • Suszone brzoskwinie,
  • Suszone mango,
  • Suszone figi,
  • Daktyle,
  • Suszone jabłka,
  • Suszony ananas,
  • Suszone banany,
  • Suszone wiśnie.

Różnorodne suszone owoce bywają również składnikami żywności przeznaczonej niemowlętom i małym dzieciom.

Kiedy można wprowadzić do diety dziecka suszone owoce?

Owoce suszone mogą pojawić się w diecie dziecka w tym samym czasie co owoce świeże. Kluczowy aspekt stanowi ich konsystencja oraz obecność ewentualnych dodatków, takich jak cukier i substancje konserwujące. Jeśli wybierzemy wersję bez dodatków (owoce niesłodzone, bez konserwantów), w postaci namoczonej i zmiksowanej do gładkiej konsystencji, nie ma przeciwwskazań do wprowadzenia ich do diety dziecka zaraz po pierwszych warzywach (a więc najwcześniej w 5. miesiącu życia).

Czy można podawać dziecku suszone owoce w całości?

Trzeba zwrócić uwagę na to, że podając dziecku suszone owoce w postaci niedostosowanej do wieku i umiejętności związanych ze spożywaniem żywności o stałej konsystencji, narażamy malucha na ryzyko zadławienia. Jest ono najwyższe u dzieci w pierwszych latach życia. Wynika to z niewielkiej średnicy dróg oddechowych oraz dopiero rozwijających się umiejętności gryzienia, żucia kęsa pokarmowego. Owoców suszonych w postaci nienamoczonej, w całości, nie powinno się podawać przed ukończeniem przez malucha 4. roku życia.

W jakiej postaci podawać małemu dziecku suszone owoce?

Dzieciom w pierwszym roku życia najlepiej podawać suszone owoce w formie puree. Warto wykorzystywać produkty dla niemowląt i małych dzieci, które zawierają je w swoim składzie. Starszym maluchom, które mają już rozwiniętą umiejętność gryzienia żywności o stałej konsystencji, możemy podawać miękkie suszone owoce - po namoczeniu i posiekaniu.

Dlaczego warto wybierać produkty z suszonymi owocami przeznaczone niemowlętom i małym dzieciom?

Włączenie suszonych owoców do diety malucha przez podawanie zawierających je produktów dedykowanych niemowlętom i małym dzieciom jest bezpiecznym sposobem na rozszerzanie diety. W żywności tego rodzaju konsystencja suszonych owoców jest zawsze dopasowana do możliwości dziecka na danym etapie życia, odpowiadającym kategorii wiekowej określonej na opakowaniu. Ponadto produkty dla niemowląt i małych dzieci zgodnie z wymaganiami prawa nie zawierają konserwantów, które natomiast mogą być dodawane do owoców suszonych należących do żywności przeznaczonej do ogólnego spożycia.

Czy suszone owoce są zdrowe dla dziecka?

Owoce suszone mogą być zalecanym elementem zbilansowanej diety dziecka. Dostarczają cenne składniki pokarmowe. Dla przykładu, suszone śliwki to bogate źródło błonnika. W przeliczeniu na 100 g produktu zawierają go około 10 razy więcej niż śliwki w postaci surowej.

Dbając o zdrową dietę dziecka, przy wyborze suszonych owoców warto zwrócić uwagę na brak dodatku cukru. Nie zaleca się przede wszystkim podawania suszonych owoców kandyzowanych, czyli przygotowywanych w syropie cukrowym. Jednocześnie trzeba pamiętać, że suszone owoce zawierają znaczącą ilość naturalnie występujących cukrów. Dziecko powinno je spożywać tylko w umiarkowanej ilości, w ramach zbilansowanych posiłków.

Propozycje produktów z suszonymi owocami dla dzieci

Jeśli szukasz produktów z suszonymi owocami dla niemowląt i małych dzieci, polecamy:

Suszone owoce dla dziecka: często zadawane pytania (FAQ)

Czy suszone owoce są dobrym źródłem błonnika pokarmowego dla dzieci?

Suszone owoce dostarczają znaczącą ilość błonnika pokarmowego, co do zasady dużo wyższą niż świeże owoce w przeliczeniu na 100 g. Na uwagę zasługuje m.in. suszona śliwka, która zawiera aż 10x więcej błonnika niż świeża (w porcji o takiej samej gramaturze).

Czy suszone owoce są bezpieczne dla dziecka?

Suszone owoce mogą być bezpiecznie spożywane przez dzieci, o ile zadbamy o to, by podawać je w produktach o odpowiedniej konsystencji. Ważne jest również, by miały odpowiedni skład, bez dodatków do żywności o potencjalnie szkodliwym działaniu na wrażliwy organizm malucha. Dziecku możemy podawać żywność z suszonymi owocami dedykowaną niemowlętom i małym dzieciom. Zgodnie z przepisami prawa, produkty należące do tej kategorii nie zawierają konserwantów, a ich postać jest dostosowana do możliwości malucha w wieku określonym na opakowaniu.

Suszone owoce dla dziecka: podsumowanie

Suszone owoce można podawać już dzieciom w wieku niemowlęcym – jednak trzeba wybierać produkty o odpowiedniej konsystencji, by ich spożywanie nie stwarzało ryzyka zadławienia. Nie należy oferować twardych suszonych owoców w całości dzieciom, które nie ukończyły jeszcze 4 lat.

Źródła:

  1. Weker H., Rowicka G., Dyląg H. i wsp. (2020) Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych, Instytut Matki i Dziecka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, dostęp: https://imid.med.pl/files/imid/Do%20pobrania/Poradnik%20%C5%BCywienia%20dzieci_1-3_IMiD_FINAL.pdf.
  2. Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://przegladpediatryczny.pl/files/4337.pdf.
  3. Horovath A., Rachtan-Janicka J., Rybak A. i wsp. Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, dostęp: https://1000dni.pl/wp-content/uploads/2023/01/poradnik-zywienia-niemowlat-1341.pdf.
  4. Olmo-Cunillera A., Escobar-Avello D., Perez A. J. i wsp. (2019) Is Eating Raisins Healthy?, Nutrients, 12(1): 54, dostęp: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7019280/.
  5. American Academy of Pediatrics (2024) Choking Prevention for Babies & Children, dostęp: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/Choking-Prevention.aspx.

Oceń ten artykuł: