Ciasto marchewkowe z przecierem jabłkowym BoboVita

1 min
Ciasto marchewkowe

    Ciasto marchewkowe
    Ciasto marchewkowe

    Składniki na blachę ciasta 33 x 23 cm:

    💚 250 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej typ 450

    💚 180 ml (3/4 szklanki) oleju

    💚 5 jaj

    💚 300 g (3,5 szklanki) marchwi startej na grubych oczkach

    💚 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego

    💚 125 g (1 słoiczek) przecieru BoboVita jabłko po 4. mies.

    💚 12 g (3 łyżeczki) proszku do pieczenia

    💚 po 2 g (ok. 1/2 łyżeczki) przypraw: cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej

    💚 szczypta soli

    Sposób przygotowania:

    Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszać.

    Do osobnej miski wrzucić startą marchewkę, jaja, cukier, olej i przecier owocowy. Zmiksować.

    Na koniec dodać suche składniki i ponownie miksować do połączenia masy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylać ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 175ºC.

    Oceń ten artykuł: