Obwarzanki

2 min
Obwarzanki

    Obwarzanki
    Obwarzanki

    Składniki na 8 sztuk:

    ✓ 200 g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej

    ✓ 50 g (ok. 10 łyżek) kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ bezmlecznej manny po 4. mies.

    ✓ 55 g (5 łyżek) miękkiego masła

    ✓ 50 ml (ok. 3,5 łyżki) ciepłego mleka

    ✓ 50 ml (ok. 3,5 łyżki) ciepłej wody

    ✓ 25 g (1/4 kostki) świeżych drożdży

    ✓ 1 jajko

    ✓ 5 g (1 łyżeczka) cukru do rozczynu

    ✓ szczypta soli

    Sposób przygotowania :

    Przygotowywanie ciasta na obwarzanki rozpocząć od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miski wlać mleko, wodę, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, a następnie wsypać rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszać i na około 20 minut odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie masa powinna wyglądać jak lekka pianka. W następnym kroku w drugiej misce umieścić mąkę pszenną, kaszkę, szczyptę soli, miękkie masło oraz rozczyn z drożdży. Ciasto zagnieść lub wyrobić za pomocą miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy uformować kulę i zostawić ją w misce przykrytej bawełnianą ściereczką na około pół godziny, aby wyrosła. Po tym czasie podzielić kulę na 8 równych kawałków i uformować z nich mniejsze kulki. Każdą kulkę rozwałkować do uzyskania 20 cm sznurka. Każdy sznurek skręcić i bardzo dokładnie złączyć końce ciasta na kształt obwarzanka. W garnku zagotować wodę i wkładać do niej po kilka obwarzanków. Po około minucie wyłowić je (np. za pomocą dużej łopatki lub sitka) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem każdego obwarzanka posmarować roztrzepanym za pomocą widelca jajkiem. Obwarzanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 20 minut. Upieczone obwarzanki będą wyrośnięte, rumiane i miękkie w środku.

    Oceń ten artykuł: