Mleko i jego przetwory w diecie dziecka po 1. roku życia
W pierwszym roku życia podstawą diety niemowlęcia było mleko mamy. Po 1. urodzinach w jadłospisie maluszka pojawia się coraz więcej nowych produktów. Chociaż dieta dziecka staje się coraz bardziej urozmaicona, to jej podstawę wciąż powinno stanowić mleko i jego przetwory.
Żywienie dziecka w okresie jego intensywnego wzrostu i rozwoju, czyli podczas 1000 pierwszych dni życia ma wpływ na kształtowanie obecnego i przyszłego zdrowia. W tym okresie programuje się metabolizm dziecka oraz dojrzewa jego układ pokarmowy. Dlatego żywność, którą podajesz maluszkowi powinna być bezpieczna i dopasowana do jego potrzeb.
Eksperci zalecają, aby po 1. roku życia dziecko spożywało 2 porcje (szklanki) mleka, w tym mleka modyfikowanego oraz 1 porcję innych produktów mlecznych dziennie.
Porcja produktów mlecznych to np. szklanka mleka, plasterek żółtego sera, ½ szklanki jogurtu czy 2 łyżeczki twarożku.

W diecie Juniora może pojawić się mleko krowie, zarówno jako napój, jak i dodatek do posiłków. Jednak jego skład nie jest odpowiednio dostosowany do szczególnych potrzeb małego dziecka. Mleko krowie nie dostarcza odpowiedniej ilości witaminy D, niezbędnej do przyswajania wapnia i budowania odporności dziecka. Jest także ubogie w żelazo i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dlatego dobrym rozwiązaniem dla malucha wydaje się być mleko modyfikowane typu Junior. Jego skład został opracowany tak, aby dostarczać składniki odżywcze i mineralne w ilościach lepiej dostosowanych do wieku i potrzeb dziecka niż mleko krowie.
Przetwory mleczne takie jak jogurt czy twarożek w niewielkich ilościach mogą być dodatkiem do zup, sosów czy deserów z owocami po ukończeniu przez dziecko 8. miesiąca życia.
Zastąpienie mleka krowiego mlekiem modyfikowanym typu Junior pozwala na lepsze zaspokojenie potrzeb żywieniowych małego dziecka. Konsumpcja mleka modyfikowanego typu Junior zamiast mleka krowiego może poprawić spożycie kluczowych składników i witamin m.in. witaminy D i żelaza.