Jak podawać jedzenie dziecku?

4

Pokarm należy dokładnie podgrzać, następnie ostudzić i dopiero wtedy można podać go dziecku.

Maluszki lubią, gdy jedzenie jest delikatnie ciepłe lub ma temperaturę pokojową.
Dania domowe doprowadź na początku do wrzenia. Unikaj podgrzewania posiłku partiami. 

  • Sprawdź, czy danie jest ciepłe w całej objętości. Uważaj, by dziecko nie poparzyło się – zamieszaj pokarm przed podaniem, wyrównując w ten sposób temperaturę. 
  • Nie podgrzewaj ponownie tej samej porcji. Niezjedzoną porcję posiłku wyrzuć. Jedzenie, które miało wcześniej kontakt ze śliną dziecka może zawierać bakterie. 
  • Jeśli podgrzewasz jedzenie dużo wcześniej, nie pozostawiaj go zbyt długo do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
  • Obiady w słoiczkach należy podgrzewać, wstawiając je w słoiczku do gorącej wody (tzw. kąpiel wodna).
  • Czystą plastikową (nie metalową) łyżeczką dokładnie zamieszaj zawartość słoiczka i nałóż porcję jedzenia do czystej miseczki. 
  • Słoiczek po otwarciu można przechowywać w lodówce do 48 godzin (nie można  go zamrażać).
posilek marchewka bobovita w miseczce

Pamiętaj! Nigdy nie podawaj dziecku produktów po dacie przydatności do spożycia wskazanej na opakowaniu.

Artykuły

Najpopularniejsze artykuły w serwisie, czyli co polecają inne mamy.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmiany tych ustawień. Czytaj więcej
Akceptuję - nie pokazuj więcej tego komunikatu