Zboża w diecie maluszka – które są odpowiednie?

5

Produkty zbożowe zajmują szczególne miejsce w diecie. Jako jedne z podstawowych produktów w schemacie żywienia i dostarczające cennych witamin oraz składników mineralnych powinny znaleźć się w menu maluszka już na etapie rozszerzania jego diety. Dlaczego to takie ważne? Jakie produkty zbożowe i kiedy podawać dziecku?

Zboża od wielu lat stanowią ważny składnik diety ludzkości. Jeszcze niedawno zajmowały pierwsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, jako te, które powinny stanowić podstawę zrównoważonej diety.  Dzisiaj są zaraz za warzywami i owocami, a ich roli w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych nie da się przecenić

Dlaczego zboża są tak wartościowe i ważne w diecie?

Zboża są źródłem m.in. błonnika pokarmowego – to składnik, który pełni ważną rolę zwłaszcza w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Najwięcej go znajduje się w łusce (otrębach) zboża Produkty zbożowe dostarczają także witamin i składników mineralnych – ważnych dla prawidłowego rozwoju organizmu. Niezwykle cenne w te składniki są zarodki ziarna zbóż.

Niektóre zboża (pszenica, żyto, jęczmień, owies) zawierają gluten – roślinne białko. W świetle najnowszych badań eksperci zalecają, aby gluten wprowadzać nie wcześniej niż po 17. tygodniu życia, ale jeszcze przed skończonym pierwszym roczkiem. Zboża z glutenem podajemy, gdy maluszek oswoi się z pierwszymi warzywami i owocami. Odwlekanie momentu wprowadzenia glutenu nie zmniejsza ryzyka wystąpienia celiakii czy alergii pokarmowej na ten składnik. 

Wprowadzaj gluten do diety dziecka stopniowo, w małych ilościach obserwując reakcję maluszka na nowy produkt.

Zboża bezglutenowe, takie jak ryż, kukurydza, czy proso  są również ważne w diecie malucha – dostarczają cennych składników odżywczych, a ich spożywanie urozmaica dietę niemowlęcia w cenne witaminy i składniki mineralne. Możesz podawać maluszkowi także produkty z gryki, która również nie zawiera glutenu.

Kiedy i jakie produkty zbożowe podawać dziecku?

Produkty zbożowe to ważny element codziennej diety maluszka. Zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt produkty te powinniśmy wprowadzać do diety nie wcześniej niż po 4. miesiącu życia dziecka, zaraz po tym, jak maluszek pozna niektóre warzywa i owoce, ale przed końcem 12. miesiąca życia.

Produktami zbożowymi, które bardzo dobrze sprawdzą się na początku rozszerzania diety są kaszki. Zacznij od podawania niewielkich ilości, by dziecko poznało ich smak i konsystencję. Obserwuj, jak maluszek reaguje na nowy produkt. Jeśli nie zauważysz niepokojących objawów możesz stopniowo zwiększać ilość kaszki, a niedługo przyjdzie czas na całą porcję. 

W skład kaszek dla niemowląt i małych dzieci wchodzą różnorodne zboża i surowce roślinne, które już od samego początku wprowadzania nowych posiłków powinny być stałym elementem prawidłowej diety maluszka. Dodatkiem w kaszkach są różne proszki owocowe, które nadają im owocowy, pyszny smak. Kaszki zbożowe dzielą się na mleczne oraz bezmleczne, które należy przyrządzać na bazie odpowiedniego dla wieku dziecka mleka modyfikowanego. Wybierając kaszkę sięgaj po tę bez dodatku cukru, która zawiera tylko cukry naturalnie występujące w zbożach, owocach i mleku. Przygotowując kaszkę kieruj się instrukcją na opakowaniu pozwalającą przyrządzić pełnowartościowy posiłek o odpowiedniej konsystencji i wartości odżywczej, dostosowany do potrzeb małego organizmu.

 

Ze względu na wartość energetyczną i odżywczą kaszki są dobrą ofertą na śniadanie. Regularne spożywanie śniadań to jeden z prawidłowych nawyków żywieniowych, którego warto uczyć dziecko już od samego początku.

Dlaczego jakość zbóż w diecie dziecka jest taka ważna?

Produkty podawane dzieciom powinny charakteryzować się odpowiednią do ich potrzeb jakością. Wybierając żywność ze wskazaniem wiekowym (w tym kaszki), przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci, mamy pewność, że podajemy maluszkowi wartościowy posiłek przygotowany ze sprawdzonych i bezpiecznych surowców. Zboża wykorzystane do przygotowania kaszki są uprawiane na wyselekcjonowanych polach, w rejonach o optymalnych warunkach klimatycznych. Wszystko po to, aby spełniać rygorystyczne normy żywności dla niemowląt i małych dzieci, ponieważ w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka organizm maluszka intensywnie się rozwija i jest wrażliwy na zbyt wysokie poziomy szkodliwych substancji takich jak np. zanieczyszczenia żywności.

Czy wiesz, że...

Zboża z pełnego przemiału uważa się   za bardzo wartościowe. Zawierają wiele cennych składników odżywczych. Dostarczają dziecku energii potrzebnej do odkrywania świata. Każda partia zbóż przeczodzi ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa. 

Porady żywieniowe
i jadłospisy

Dziecko karmione łyżeczką Owoce i warzywa
Skorzystaj z jadłospisów na każdy dzień tygodnia, dostosowanych do etapu rozwoju Twojego maluszka!
Skorzystaj z jadłospisów

Jestem tym, co mi dajesz, Mamo!

Jako producent żywności dostarczamy produkty dla niemowląt i małych dzieci dostosowane do ich potrzeb na każdym etapie rozwoju.

Poznaj naszą jakość

Artykuły

Najpopularniejsze artykuły w serwisie, czyli co polecają inne mamy.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmiany tych ustawień. Czytaj więcej
Akceptuję - nie pokazuj więcej tego komunikatu