Ciąża a wegetarianizm
Wegetarianizm, mimo dobrej tradycji i skutecznych promotorów, wciąż wzbudza w naszym kraju kontrowersje. Jednocześnie zdobywa coraz więcej zwolenników, którzy decydując się na ten rodzaj diety eliminacyjnej, zdobywają wiedzę i skrupulatnie komponują swoje menu, co korzystnie wpływa na ich zdrowie. Wegetarianki spodziewające się dziecka muszą dodatkowo korygować swój jadłospis, aby dostarczyć sobie i maluszkowi energii i niezbędnych składników odżywczych.
Wbrew stereotypom
Dobrze zaplanowana dieta wegańska oraz inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji Najczęściej spotykanym stereotypem dotyczącym wegetarianizmu w ciąży, jest pogląd, iż bez solidnej porcji mięsa zjedzonej przez przyszłą mamę, płód nie ma szans na prawidłowy wzrost i rozwój. Nie jest to prawdą. Dieta wegetariańska, tak jak każda inna, aby mogła dobrze służyć przyszłej mamie, powinna być odpowiednio zbilansowana. Aby mieć pewność, że Twoja dieta jest wystarczająco dżywcza i odpowiednia dla Twojego stanu, radzimy nawiązanie kontaktu ze specjalistą z zakresu żywienia, który pomoże Ci przygotować bezpieczny program żywienia bez konieczności rezygnacji z wegetarianizmu.
Wyzwania nowego życia
Podstawowym wyzwaniem dla diety ciężarnej wegetarianki jest zapewnienie w diecie odpowiedniej ilości, białka, witaminy B12, żelaza, wapnia i witaminy D, których najbogatszym źródłem jest właśnie mięso zwierząt i ryb.
Białko
Ponieważ wegetarianki zazwyczaj jedzą mleko i jego przetwory, nie powinny mieć problemu z pokryciem dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Należy pamiętać, jednak, że te produkty zawierają go mniej niż mięso i ryby.
Witamina B12
Źródłem witaminy B12, niezbędnej w ciąży, są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlatego wegetarianki powinny przyjmować ją w postaci suplementu diety, najlepiej po konsultacji z lekarzem.
Żelazo
Podczas ciąży potrzebujesz o wiele więcej żelaza, ponieważ bierze ono udział w wielu kluczowych procesach rozwoju płodu, w tym w procesie tworzenia krwi. Niedobór żelaza w tym okresie wiąże się z niską masą urodzeniową dziecka, zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i sprzyja komplikacjom poporodowym.
Jeśli nie jesz mięsa prawdopodobnie lekarz zaleci Ci przyjmowanie takiego preparatu od początku ciąży. Porozmawiaj z nim o tym, jak go przyjmować, aby organizm Twój i dziecka najlepiej wykorzystał to wsparcie. Zaleca się, aby przyszłe mamy wegetarianki dbały, by w ich diecie było dwa razy tyle żelaza, co w diecie kobiet, które jedzą mięso.
Wapń
Chociaż wapń zawarty jest w znaczącej ilości w produktach nabiałowych, jego cennym źródłem są również produkty wzbogacone wapniem, warzywa liściaste, nasiona sezamu, migdały. Jeśli nie spożywasz mleka, jedz rośliny strączkowe (fasolę, zielony groszek) i wybieraj przetwory zbożowe z pełnego ziarna (grube kasze, pełnoziarniste pieczywo, otręby owsiane).
Witamina D
Składnik ten stanowi bardzo ważny element prawidłowego rozwoju dziecka w okresie prenatalnym, dlatego kobietom w ciąży zaleca się suplementację witaminy D.
Wprawdzie może być ona syntetyzowana w skórze człowieka pod wpływem promieni słonecznych, jednak nasłonecznienie w Polsce w ciągu całego roku nie jest wystarczające, a produkcja tej witaminy jest efektywna tylko wtedy, gdy nie stosuje się kremów z filtrami UV. Dodatkowo, jak pokazują badania, spożycie witaminy D z diety wśród kobiet w ciąży jest bardzo niskie. Dlatego kobiety planujące ciążę powinny suplementować witaminę D zgodnie z wytycznymi dla dorosłych, a kobiety ciężarne według zaleceń lekarza, najlepiej po uprzednim badaniu jej stężenia we krwi.