Ciąża a wegetarianizm

4 5

Wegetarianizm, mimo dobrej tradycji i skutecznych promotorów, wciąż wzbudza w naszym kraju kontrowersje. Jednocześnie zdobywa coraz więcej zwolenników, którzy decydując się na ten rodzaj diety eliminacyjnej, zdobywają wiedzę i skrupulatnie komponują swoje menu, co korzystnie wpływa na ich zdrowie. Wegetarianki spodziewające się dziecka muszą dodatkowo korygować swój jadłospis, aby dostarczyć sobie i maluszkowi energii i niezbędnych składników odżywczych.

Wbrew stereotypom

Dobrze zaplanowana dieta wegańska oraz inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji Najczęściej spotykanym stereotypem dotyczącym wegetarianizmu w ciąży, jest pogląd, iż bez solidnej porcji mięsa zjedzonej przez przyszłą mamę, płód nie ma szans na prawidłowy wzrost  i rozwój. Nie jest to prawdą. Dieta wegetariańska, tak jak każda inna, aby mogła dobrze służyć przyszłej mamie, powinna być odpowiednio zbilansowana. Aby mieć pewność, że Twoja dieta jest wystarczająco dżywcza i odpowiednia dla Twojego stanu, radzimy nawiązanie kontaktu ze specjalistą z zakresu żywienia, który pomoże Ci przygotować bezpieczny  program żywienia bez konieczności rezygnacji z wegetarianizmu.

Wyzwania nowego życia

Podstawowym wyzwaniem dla diety ciężarnej wegetarianki jest zapewnienie w diecie odpowiedniej ilości, białka, witaminy B12, żelaza, wapnia i witaminy D, których najbogatszym źródłem jest właśnie mięso zwierząt i ryb.

Białko

Ponieważ wegetarianki zazwyczaj jedzą mleko i jego przetwory, nie powinny mieć problemu z pokryciem dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Należy pamiętać, jednak, że te produkty zawierają go mniej niż mięso i ryby.

Witamina B12

Źródłem witaminy B12, niezbędnej w ciąży, są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlatego wegetarianki powinny przyjmować ją  w postaci suplementu diety, najlepiej po konsultacji z lekarzem.

Żelazo

Podczas ciąży potrzebujesz o wiele więcej żelaza, ponieważ bierze ono udział w wielu kluczowych procesach rozwoju płodu, w tym w procesie tworzenia krwi. Niedobór żelaza w tym okresie wiąże się z niską masą  urodzeniową dziecka, zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i sprzyja komplikacjom poporodowym.

Wiele przyszłych mam, również tych, które jedzą mięso ma problem z uzyskaniem pożądanego poziomu żelaza. Dlatego lekarze zwykle ok. 20 tygodnia ciąży zlecają im przyjmowanie dodatkowego suplementu żelaza.

Jeśli nie jesz mięsa prawdopodobnie lekarz zaleci Ci przyjmowanie takiego preparatu od początku ciąży. Porozmawiaj z nim o tym, jak go przyjmować, aby organizm Twój i dziecka najlepiej wykorzystał to wsparcie. Zaleca się, aby przyszłe mamy wegetarianki dbały, by w ich diecie było dwa razy tyle żelaza, co  w diecie kobiet, które jedzą mięso.

Wapń

Chociaż wapń zawarty jest w znaczącej ilości w produktach nabiałowych, jego cennym źródłem są również produkty wzbogacone wapniem, warzywa liściaste, nasiona sezamu, migdały. Jeśli nie spożywasz mleka, jedz rośliny strączkowe (fasolę, zielony groszek) i wybieraj przetwory zbożowe z pełnego ziarna (grube kasze, pełnoziarniste pieczywo, otręby owsiane).

Witamina D

Składnik ten stanowi bardzo ważny element prawidłowego rozwoju dziecka w okresie prenatalnym, dlatego kobietom w ciąży zaleca się suplementację witaminy D.
Wprawdzie może być ona syntetyzowana w skórze człowieka pod wpływem promieni słonecznych, jednak nasłonecznienie w Polsce w ciągu całego roku nie jest wystarczające, a produkcja tej witaminy jest efektywna tylko wtedy, gdy nie stosuje się kremów z filtrami UV. Dodatkowo, jak pokazują badania, spożycie witaminy D z diety wśród kobiet w ciąży jest bardzo niskie. Dlatego kobiety planujące ciążę powinny suplementować witaminę D zgodnie z wytycznymi dla dorosłych, a kobiety ciężarne według zaleceń lekarza, najlepiej po uprzednim badaniu jej stężenia we krwi.

Jeśli dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży, kiedy planowałaś przejście na dietę wegetariańską wstrzymaj się z tą decyzją. Specjaliści od żywienia odradzają tego typu zmiany podczas ciąży, połogu i laktacji. Wykorzystaj zatem 9 miesięcy na zdobycie wiedzy o tym, jak skomponować pełnowartościowa dietę bez udziału mięsa i ryb oraz gromadź przepisy, które wykorzystasz w przyszłości.

Artykuły

Najpopularniejsze artykuły w serwisie, czyli co polecają inne mamy.