Botwina po włosku
Ta włoska, prosta i jednocześnie wykwintna przekąska zachwyci największych smakoszy. Może stanowić dodatek do dania głównego, ale również zdrową przekąskę do pracy. Jeśli przygotujesz ją rano nadaje się do podgrzania na lunch w czasie pracy.
- 1 pęczek opłukanej i osuszonej botwiny
- ½ kubka bulionu drobiowego lub warzywnego (najlepiej nie z kostki rosołowej)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 młode cebule
- ¼ kubka startego parmezanu
- 2 łyżki stołowe prażonych orzeszków piniowych
- sól i pieprz
Oddziel liście botwiny od łodyg i grubo je posiekaj.
Podgrzej bulion i dodaj botwinę w kostkach, gotując przez około 8-10 minut , aż będą miękkie. Odcedzasz.
Na dużej patelni podgrzej olej i smaż rozgnieciony czosnek oraz cebulkę. Kiedy zmiękną dodaj botwinę i smaż jeszcze około 1 minuty aż liście zwiotczeją.
Dodaj parmezan i orzeszki piniowe. Dopraw do smaku.
Wydrukuj przepis
Zobacz inne przepisy z tej kategorii
*Kaszki mleczne BoboVita zawierają żelazo i jod dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kaszki bezmleczne BoboVita zawierają żelazo dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kaszka ryżowa owoce leśne zawiera tiaminę, wapń i żelazo, a kaszka zbożowa jabłko-śliwka, zgodnie z przepisami prawa zawiera tylko tiaminę.

Czy wiesz, że...
Kwiecień to miesiąc wysiewu ryżu na naszych polach. Ryż, którego używamy w naszych posiłkach i deserkach dla dzieci pochodzi tylko z Europy - z Portugalii, Hiszpanii, Włoch i południowej Francji.

Nasi Doradcy
Zadbaj o prawidłowe żywienie Twojego dziecka - kształtujesz w ten sposób jego przyzwyczajenia żywieniowe. Chętnie Ci pomożemy, gdy będziesz tego potrzebowała.

Wasze pytania
Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane przez mamy pytania z zakresu żywienia w ciąży.