Botwina po włosku

Ta włoska, prosta i jednocześnie wykwintna przekąska zachwyci największych smakoszy. Może stanowić dodatek do dania głównego, ale również zdrową przekąskę do pracy. Jeśli przygotujesz ją rano nadaje się do podgrzania na lunch w czasie pracy.

Składniki (2 porcje)
  • 1 pęczek opłukanej i osuszonej botwiny
  • ½ kubka bulionu drobiowego lub warzywnego (najlepiej nie z kostki rosołowej)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 młode cebule
  • ¼ kubka startego parmezanu
  • 2 łyżki stołowe prażonych orzeszków piniowych
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania

Oddziel liście botwiny  od łodyg i grubo je posiekaj.

Podgrzej bulion i dodaj botwinę w kostkach, gotując przez około 8-10 minut , aż będą  miękkie. Odcedzasz.

Na dużej patelni podgrzej olej i smaż rozgnieciony czosnek oraz cebulkę. Kiedy zmiękną dodaj botwinę i smaż jeszcze około 1 minuty aż liście zwiotczeją.

Dodaj parmezan i orzeszki piniowe. Dopraw do smaku. 

Wydrukuj przepis

Przejrzyj nas na wylot!

Jako producent żywności dostarczamy produkty dla niemowląt i małych dzieci dostosowane do ich potrzeb na każdym etapie rozwoju.

Poznaj naszą jakość
Przejrzyj nas na wylot - BoboVita
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmiany tych ustawień. Czytaj więcej
Akceptuję - nie pokazuj więcej tego komunikatu