Pesto presto
Sos Pesto można podawać do różnego rodzaju makaronów. Świetnie sprawdza się też jako starter podany z grzankami i jako dodatek do serów oraz pieczonych mięs na zimno.
- 2 kubki świeżych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- ½ kubka łuskanych nasion słonecznika
- oliwa z oliwek
- sok z 1 cytryny
- ½ kubka świeżo startego parmezanu
- sól i pieprz
- pół opakowania makaronu np. wstążek
Bazylię, słonecznik i czosnek miksujesz w pojemniku robota kuchennego, na drobną miazgę.
Jeśli to możliwe nie wyłączając urządzenia (a jeśli nie to stopniowo) ciągłym ruchem dolewasz oliwy z oliwek, tak aby połączyła składniki tworząc gęstą maź. Na koniec dolewasz sok z cytryny.
Przekładasz pesto do ceramicznej miseczki, dodajesz parmezan, doprawiasz solą i pieprzem
Do garnka z ugotowanym, odcedzonym makaronem dodajesz pesto i delikatnie mieszasz.
Wydrukuj przepis
Zobacz inne przepisy z tej kategorii
*Kaszki mleczne BoboVita zawierają żelazo i jod dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kaszki bezmleczne BoboVita zawierają żelazo dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kaszka ryżowa owoce leśne zawiera tiaminę, wapń i żelazo, a kaszka zbożowa jabłko-śliwka, zgodnie z przepisami prawa zawiera tylko tiaminę.