Produkty zbożowe zajmują szczególne miejsce w jadłospisie – zarówno niemowlęcia, jak i dorosłego. Stanowią cenne źródło ważnych witamin i składników mineralnych, dlatego zgodnie ze schematem żywienia powinny znaleźć się w diecie maluszka na wczesnym etapie jej rozszerzania. Dowiedz się, jak wybierać produkty zbożowe dla małego dziecka, aby poprzez dietę wspierać jego prawidłowy rozwój.
Co znajdziesz w tym artykule:
Dlaczego produkty zbożowe są tak wartościowe i zajmują ważne miejsce w codziennej diecie?
Zboża są podstawowym źródłem węglowodanów, w tym błonnika pokarmowego, który pełni ważną rolę – zwłaszcza w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Dostarczają energii, istotnej dla rozwijającego się mózgu, a z czasem także dla wzmożonej aktywności dziecka, a także witaminy i składniki mineralne ważne dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu.
Kiedy i jakie produkty zbożowe podawać dziecku?
Zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt produkty zbożowe można wprowadzać do diety dziecka nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 4. miesiąca życia – zaraz po tym, jak maluszek pozna i zaakceptuje smak pierwszych warzyw oraz owoców.
Produktami zbożowymi, które bardzo dobrze sprawdzą się na początku rozszerzania diety są kaszki, przeznaczone specjalnie dla najmłodszych. Na początku wystarczą niewielkie ilości kaszki (kilka łyżeczek) – pozwoli to dziecku na poznanie ich smaku oraz konsystencji. Obserwuj, jak maluszek reaguje na nowy produkt. Jeśli nie zauważysz u niego niepokojących objawów (np. alergii lub nietolerancji pokarmowej), możesz stopniowo zwiększać ilość podawanej kaszki, a z czasem przyjdzie pora na całą porcję.
Warto pamiętać, że niektóre zboża (pszenica, żyto, jęczmień) zawierają gluten – białko roślinne, które jest popularnym alergenem. W świetle najnowszych badań eksperci zalecają, aby gluten wprowadzać do diety dziecka – nie wcześniej niż po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia, ale przed ukończeniem przez nie 1. roku.
Zboża, również te zawierające gluten, można zaproponować maluszkowi, gdy oswoi się on z pierwszymi warzywami i owocami. Co ważne, odwlekanie momentu wprowadzenia do diety dziecka glutenu nie zmniejsza ryzyka wystąpienia u niego celiakii czy alergii pokarmowej.
Gluten można wprowadzać do diety dziecka pod postacią np. kaszki manny. Wprowadzaj go stopniowo i w małych ilościach, obserwując przy tym reakcję maluszka.

Zboża bezglutenowe, takie jak ryż, kukurydza czy proso, są równie ważne w diecie malucha – dostarczają wartościowych składników odżywczych, a ich spożywanie wzbogaca dietę niemowlęcia w cenne witaminy i składniki mineralne. Możesz podawać maluszkowi także produkty z gryki, która również nie zawiera glutenu.
Jaką kaszkę wybrać dla niemowlęcia?
Kaszki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci zawierają różnorodne zboża, dlatego już od samego początku wprowadzania nowych produktów powinny być stałym elementem prawidłowej diety maluszka. Na początku najlepiej sprawdzą się te o łagodnym smaku i konsystencji, np. kleik ryżowy. Później możesz zacząć podawać dziecku kaszki zawierające mąkę z pełnego przemiału, np. kaszkę BoboVita Porcja Zbóz 7 zbóż zbożowo- jaglaną.
Kaszki zbożowe dzielą się na mleczne oraz bezmleczne. Kaszki bezmleczne należy przyrządzać na bazie mleka mamy lub dopasowanego do potrzeb dziecka mleka modyfikowanego. Kaszki BoboVita są dostępne w wielu pysznych, lubianych przez dzieci smakach.
Pamiętaj, aby kaszkę przygotowywać zawsze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dzięki temu możesz mieć pewność, że podajesz maluszkowi pełnowartościowy posiłek o odpowiedniej konsystencji i wartości odżywczej, dostosowanej do potrzeb młodego i wrażliwego organizmu.
Ze względu na wartość energetyczną i odżywczą kaszki są dobrą propozycją na śniadanie. Regularne spożywanie śniadań to jedna z podstawowych zasad prawidłowego odżywiania. Warto kształtować u dziecka prawidłowe nawyki żywieniowe już od samego początku.
Dlaczego odpowiednia jakość zbóż w diecie dziecka jest taka ważna?
Organizmy niemowlęcia czy małego dziecka są szczególnie delikatne i wrażliwe na wpływ czynników zewnętrznych, w tym spożywanej żywności. Właśnie dlatego potrzebują bezpiecznych produktów odpowiedniej jakości, dopasowanych do ich wyjątkowych potrzeb. Wybierając żywność (w tym kaszki) ze wskazaniem wieku na opakowaniu, przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci, możesz mieć pewność, że podajesz maluszkowi wartościowy posiłek przygotowany ze sprawdzonych i bezpiecznych surowców. Zboża zawarte w tych kaszkach rosną na wyselekcjonowanych polach, w rejonach o optymalnych warunkach klimatycznych i spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości oraz bezpieczeństwa. Wszystko po to, aby młody organizm, który potrzebuje szczególnej ochrony przez cały okres 1000 pierwszych dni życia, otrzymał to, co najlepsze.