Jak wprowadzać gluten do diety dziecka?

Rozszerzanie diety niemowlęcia polega m.in. na podawaniu produktów zawierających gluten. Chociaż ich wprowadzenie nie powinno nastąpić później niż w 12. miesiącu, wielu rodziców celowo opóźnia ten moment. Chcą w ten sposób zmniejszyć ryzyko alergii pokarmowej lub stałej nietolerancji glutenu, tymczasem nie istnieją żadne dowody medyczne, które potwierdzałyby zależność między późniejszym podaniem produktów glutenowych a mniejszym ryzykiem celiakii czy alergii na gluten. Dlatego Eksperci zalecają, aby wprowadzać gluten, tak jak inne pokarmy uzupełniające.

Zapytaj doradcę BoboVita

Masz pytania dotyczące żywienia i rozwoju Twojego dziecka lub produktów BoboVita? Porozmawiaj z naszymi doradcami.

<h3 data-block-key="ytfu2"><span class="font-color-bobovita_blue" style="color: #054EA5;"><span class="HouschkaProExtraBold">Zapytaj doradcę</span class="HouschkaProExtraBold"></span><span class="font-color-bobovita_green" style="color: #44AE48;"><span class="HouschkaProExtraBold"> BoboVita</span class="HouschkaProExtraBold"></span></h3>