Jaka kaszka dla niemowlaka? Czyli co rodzic powinien wiedzieć o kaszach i kaszkach

7 min
kaszka_dla_dziecka

Kaszka jest produktem dobrze przystosowanym do wprowadzania artykułów zbożowych do diety niemowlaka. Stanowi lekkostrawny, a jednocześnie sycący pokarm o wysokiej wartości odżywczej. Na rynku znajdziemy szeroką ofertę kaszek znacząco różniących się składem. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Jaka kaszka dla niemowlaka jest dobrym wyborem na początku rozszerzania jadłospisu, a jakie warto wybierać na późniejszych etapach?

kaszka_dla_dziecka
kaszka_dla_dziecka

Pierwsza kaszka dla niemowlaka – od kiedy można podać?

Rozszerzenie diety o kaszki dla niemowląt może nastąpić zaraz po wprowadzeniu warzyw i owoców, w zasadzie już na początku wprowadzania pokarmów uzupełniających. Rozszerzanie diety zgodnie ze schematem żywienia dziecka - między 17. i 26. tygodniem życia. Na tym etapie podajemy produkty w postaci gładkiego puree. Zaczynamy od maksymalnie kilku łyżeczek. Jaką kaszkę najlepiej wybrać na początek?

Jaka kaszka dla niemowlaka?

Kaszki dla niemowlaka najczęściej dzielimy ze względu na zawartość w nich dwóch składników: glutenu oraz mleka.

Kaszka glutenowa i bezglutenowa

Gluten jest białkiem naturalnie występującym w niektórych zbożach. Stanowi substancję, do której przy rozszerzaniu diety dziecka podchodzi się z pewną ostrożnością, z uwagi na możliwość wystąpienia niepożądanych reakcji ze strony układu pokarmowego.

Główne rodzaje kaszek glutenowych to:

  • Kaszka manna,
  • Kaszka orkiszowa,
  • Kaszka jęczmienna,
  • Kaszka żytnia.

Do kaszek bezglutenowych należą:

  • Kaszka ryżowa,
  • Kaszka kukurydziana,
  • Kaszka jaglana,
  • Kaszka gryczana.

Kaszkę owsianą trudno zakwalifikować jednoznacznie do jednej z tych grup. Owies zalicza się do roślin, które same w sobie nie zawierają glutenu, jednak już na polach surowiec często jest narażony na obecność samosiejek innych zbóż zawierających gluten. Owies w postaci bezglutenowej pochodzi ze specjalnych upraw, w których procesy produkcji podlegają bardziej restrykcyjnym wymogom i kontroli pod tym kątem.

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami ekspertów rodzic może zdecydować o wprowadzeniu glutenu do diety dziecka w dowolnym okresie między 5. a 12. miesiącem życia. Nie ma przekonujących danych naukowych, które pozwoliłyby określić dokładnie, który moment w tym przedziale czasowym jest najlepszy.

Ważne jednak, by unikać podawania dziecku dużej ilości glutenu w pierwszych tygodniach jego wprowadzania - niezależnie od tego, w którym miesiącu dziecko zapoznajemy z tą substancją.

A więc główną różnicą między kaszkami glutenowymi i bezglutenowymi jest to, że w przypadku tych pierwszych - choć możemy je wprowadzić w tym samym czasie - musimy zachować większą ostrożność co do podawanej niemowlakowi ilości.

Jeśli w drugim półroczu planujemy podać dziecku kaszkę więcej niż raz w ciągu dnia, możemy przy pierwszym posiłku wykorzystać tę zawierającą gluten, a w pozostałych uwzględnić produkty bez glutenu. Ponadto w przypadku kaszek glutenowych w pierwszych tygodniach po ich wprowadzaniu ograniczmy spożycie do bardzo niewielkiej porcji (najlepiej do kilku łyżeczek).

Warto stopniowo rozszerzać jadłospis dziecka o kolejne zboża. Pozwala to zapewnić różnorodność w diecie dziecka oraz zaznajamiać organizm malucha z glutenem bez podawania mu go zbyt szybko w większej ilości (co może być niekorzystne w kontekście rozwoju celiakii).

Gdy do diety dziecka wprowadzimy już pojedynczo poszczególne zboża, możemy również korzystać z kaszek stanowiących połączenie wielu z nich – glutenowych i bezglutenowych. Przykładem takiego produktu jest mleczna kaszka Porcja Zbóż zbożowo-owsiana z truskawką i bananem, stanowiąca urozmaicony i pełnowartościowy posiłek odpowiedni dla niemowlaka po 8. miesiącu życia. Zawiera ona aż 7 różnych rodzajów zbóż w jednym produkcie: pszenicę, orkisz, proso, żyto, owies, grykę i ryż.

Kaszka mleczna i bezmleczna

Kaszki mleczne (np. mleczna kaszka Porcja Zbóż ryżowa z maliną) zawierają w składzie składniki mleka, dlatego po przygotowaniu zgodnie z instrukcją (wymieszaniu z ciepłą wodą) mogą stanowić zbilansowany posiłek dla niemowlaka.

Kaszki bezmleczne (np. bezmleczna kaszka manna Porcja Zbóż) należy przyrządzić dodając do nich mleko mamy lub odpowiednio dobrane do wieku niemowlaka mleko modyfikowane. Nie należy przyrządzać ich tylko na wodzie ani na zwykłym mleku krowim, owczym, kozim czy z użyciem napojów roślinnych (te produkty składem nie są przystosowane do potrzeb dziecka w pierwszym roku życia i w tym czasie można uwzględniać w jadłospisie malucha tylko niewielkie ich ilości).

Kaszki dla niemowlaka – fakty i mity

Wokół kaszek dla niemowląt narosło wiele mitów. Rodzice mogą spotkać się z nieprawdziwymi lub nieprecyzyjnymi informacjami m.in. o ich składzie. Rozwiejmy wątpliwości co do produktów z tej grupy.

  1. „Kaszki dla niemowląt to produkt o niskiej wartości odżywczej”. W rzeczywistości kaszki dla niemowląt po przygotowaniu zgodnym z instrukcją mogą stanowić pełnowartościowy posiłek dla dziecka. Biorąc pod uwagę wiele istotnych dla zdrowia i rozwoju składników pokarmowych, ich wartość odżywcza jest znacznie wyższa w porównaniu np. z płatkami owsianymi przygotowanymi na mleku krowim (co stanowi pokarm niezalecany niemowlętom) lub na wodzie. Kaszki dla niemowląt, zgodnie z przepisami prawa, są dodatkiem witamin i składników mineralnych, tych których uzupełnienia maluch najbardziej potrzebuje w pierwszym roku życia.– te, których uzupełniania maluch najbardziej potrzebuje w pierwszym roku życia.
  2. „Kaszki dla niemowląt nie mają „czystego składu”. Dostępne na rynku kaszki znacznie różnią się pod kątem składu. Możliwy jest wybór produktu, który zawiera tylko zboża, składniki mleka, oleje roślinne oraz kluczowe witaminy i składniki mineralne (a w niektórych wersjach dodatkowo owoce). Właśnie tak zaprojektowany został skład kaszek dla niemowląt BoboVita Porcja Zbóż. W odróżnieniu od produktów innych marek nie zawierają one dodatku cukru (zawierają naturalnie występujące cukry) ani oleju palmowego. Zgodnie z przepisami prawa żywności dla niemowląt i małych dzieci, w tym w kaszkach, nie ma również konserwantów i barwników.
  3. „Podawanie zwykłej, naturalnej kaszy lub płatków śniadaniowych jest lepszym rozwiązaniem dla niemowlaka”. Żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci podlega znacznie bardziej restrykcyjnym przepisom regulującym skład, jakość oraz bezpieczeństwo niż produkty ogólnego przeznaczenia. Kaszki dedykowane najmłodszym mają m.in. niższe limity poziomu zanieczyszczeń czy pozostałości pestycydów. Stanowi to dodatkową ochronę organizmu dziecka, które w pierwszych latach życia wykazuje największą wrażliwość na zawartość w żywności tego rodzaju substancji.

Więcej o faktach i mitach dotyczących kaszek dla niemowląt możesz przeczytać tutaj.

Kaszka dla niemowlaka – jak urozmaicić posiłek?

W kolejnych miesiącach rozszerzania jadłospisu możemy zacząć jeszcze bardziej urozmaicać dietę podając dziecku przygotowane na bazie odżywczych kaszek dla niemowląt pokarmy o bardziej zróżnicowanej konsystencji i w ciekawej formie. Dobrym pomysłem jest dodawanie do nich np. musów owocowych. Na bazie kaszki warto również przygotować placki lub naleśniki dla dziecka. Zachęcamy także, by wypróbować poniższe przepisy:

Kaszka dla niemowlaka – o czym warto pamiętać?

Kaszki są jednym z pokarmów polecanych już na początku rozszerzania jadłospisu dziecka. Wybór żywności dedykowanej niemowlętom i małym dzieciom daje pewność, że produkt podlega rygorystycznym regulacjom w zakresie jego składu i bezpieczeństwa spożywania przez najmłodszych.

Wprowadzaj do diety dziecka stopniowo różnorodne zboża glutenowe i bezglutenowe, by urozmaicać jego jadłospis i dać szansę na zapoznanie się z kolejnymi smakami.

Kiedy dziecko już pozna poszczególne z nich możesz zacząć podawać kaszki w postaci mieszanek pszenicy, orkiszu, prosa, żyta, owsa, gryki i ryżu. Dzięki temu organizm malucha będzie mógł jednocześnie czerpać korzyści z wysokiej wartości odżywczej każdego z tych cennych dla zdrowia zbóż.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami.

Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Źródła:

  1. Szajewska H., Shamir R., Mearin L. i wsp. (2016) Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 62(3): 507-13, dostęp: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26815017/.
  2. Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://ptp.edu.pl/dokumenty/4337.pdf.
  3. Horovath A., Rachtan-Janicka J., Rybak A. i wsp. Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, dostęp: https://1000dni.pl/wp-content/uploads/2023/01/poradnik-zywienia-niemowlat-1341.pdf.

Oceń ten artykuł: