Dziecko po 1. roku życia wciąż ma specjalne potrzeby żywieniowe. Rośnie i intensywnie się rozwija, dlatego tak ważne jest dostarczenie mu pełnowartościowych posiłków.
Co znajdziesz w tym artykule:
Dzieci powyżej 12. miesiąca życia powinny otrzymywać 5 wartościowych posiłków w ciągu dnia – 3 główne i 2 mniejsze, zdrowe przekąski. Komponując codzienny jadłospis maluszka należy zwrócić szczególną uwagę na wartość energetyczną i odżywczą podawanych posiłków, ponieważ samo mleko mamy już od dawna nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na energię i makroskładniki (białko, węglowodany, tłuszcze).
Żywienie dziecka – bilansowanie codziennej diety
Do układania codziennego jadłospisu dziecka w wieku 1-3 roku życia przydatny może być Modelowy Talerz Żywieniowy, obrazujący orientacyjną liczbę porcji różnych produktów spożywczych, które są zalecane w ciągu dnia.

- Produkty zbożowe – zalecane jest 5 porcji dziennie. Możesz podawać dziecku kaszki, posiłki z kaszami, makaronem, ryżem oraz płatki zbożowe i pieczywo.
- Warzywa – zaleca się 5 porcji każdego dnia. Dziecku warto podawać różnokolorowe warzywa, np.: marchewkę, dynię, kabaczek, pomidory, cukinię, brokuły, szpinak, ziemniaki, kalafior.
- Owoce – w codziennym menu dziecka powinny znaleźć się 4 porcje owoców. Mogą to być jabłka, gruszki, banany, śliwki suszone, morele, brzoskwinie, owoce jagodowe, winogrona a nawetmango, kiwi, pomarańcze.
- Mleko i przetwory mleczne – Zaleca się podawać dzieciom dziennie 2 porcje mleka oraz 1 porcję innych produktów mlecznych. Dziecko po 1. roku życia może być nadal karmione piersią. Ważnym elementem diety dzieci do 3. roku życia jest nadal mleko. Mleko modyfikowane typu Junior dzięki zawartości m.in. wapnia, żelaza i witaminy D uzupełnia dietę w te deficytowe często składniki. Mięso, drób, ryby, jaja – 1 lub 2 porcje dziennie. Należy wybierać surowce wiadomego pochodzenia. Posiłek mięsny 2 razy w tygodniu warto zastępować posiłkiem z rybą.
- Tłuszcze – 1 lub 2 porcje dziennie. Najlepsze dla dziecka są tłuszcze roślinne. Polecane są szczególnie oliwa z oliwek czy olej rzepakowy..
- Woda – ilość podawanych płynów powinna wynosić około 1300 ml na dobę. Zaleca się wodę niskozmineralizowaną.
Wymienione produkty są źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych – niezbędnych do prawidłowego wzrostu. Jednak nie tylko obecność makroskładników jest ważna w codziennej diecie dziecka. Istotne jest to, aby stanowiły one odpowiednią część energii dostarczanej w posiłkach każdego dnia.
Bezpieczeństwo posiłków dla dzieci
Oprócz bilansowania codziennej diety dziecka ważne jest także zapewnienie wysokiej jakości składników oraz bezpieczeństwa posiłków. Dbałość o jakość żywności dla najmłodszych jest niezbędna, gdyż organizm dziecka na każdy kilogram masy ciała wchłania zanieczyszczenia w większych ilościach niż organizm osoby dorosłej. Dzieci są zatem bardziej narażone na pestycydy czy metale kumulowane w żywności. Dlatego żywność przeznaczona dla najmłodszych powinna być kontrolowana i bezpieczna.
BoboVita od lat oferuje produkty bezpieczne dla niemowląt i małych dzieci. Dowiedz się więcej o naszej jakości odwiedzając naszą sekcję Jakość BoboVita.