W pierwszym roku życia podstawą diety niemowlęcia było mleko mamy. Po 1. urodzinach w jadłospisie maluszka pojawia się coraz więcej nowych produktów. Chociaż dieta dziecka staje się coraz bardziej urozmaicona, to jej podstawę wciąż powinno stanowić mleko i jego przetwory.
Żywienie dziecka w okresie jego intensywnego wzrostu i rozwoju, czyli podczas 1000 pierwszych dni życia ma wpływ na kształtowanie obecnego i przyszłego zdrowia. W tym okresie programuje się metabolizm dziecka oraz dojrzewa jego układ pokarmowy. Dlatego żywność, którą podajesz maluszkowi powinna być bezpieczna i dopasowana do jego potrzeb.
Eksperci zalecają, aby po 1. roku życia dziecko spożywało 2 porcje (szklanki) mleka, w tym mleka modyfikowanego oraz 1 porcję innych produktów mlecznych dziennie.
Porcja produktów mlecznych to np. szklanka mleka, plasterek żółtego sera, ½ szklanki jogurtu czy 2 łyżeczki twarożku.
W diecie Juniora może pojawić się mleko krowie, zarówno jako napój, jak i dodatek do posiłków. Jednak jego skład nie jest odpowiednio dostosowany do szczególnych potrzeb małego dziecka. Mleko krowie nie dostarcza odpowiedniej ilości witaminy D, niezbędnej do przyswajania wapnia i budowania odporności dziecka. Jest także ubogie w żelazo i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dlatego dobrym rozwiązaniem dla malucha wydaje się być mleko modyfikowane typu Junior. Jego skład został opracowany tak, aby dostarczać składniki odżywcze i mineralne w ilościach lepiej dostosowanych do wieku i potrzeb dziecka niż mleko krowie.
Przetwory mleczne takie jak jogurt czy twarożek w niewielkich ilościach mogą być dodatkiem do zup, sosów czy deserów z owocami po ukończeniu przez dziecko 8. miesiąca życia.