W pierwszych latach życia kształtują się preferencje smakowe dziecka. Uwzględnianie różnorodnych produktów należących do zalecanych grup żywności pomaga poprawić jakość diety. Warto więc dbać o urozmaicenie podawanych maluchowi posiłków. W tym artykule prezentujemy pomysły na szybki obiad dla 2-latka i podpowiadamy, jak komponować posiłki dla dziecka.
Co znajdziesz w tym artykule:
- 1.Obiadek dla 2-letniego dziecka – co musisz wiedzieć?
- 2.Jak zaplanować zbilansowany obiadek dla 2-latka?
- 3.Co podać na obiad dla 2-latka?
- 4.Jaka zupa sprawdzi się na obiad dla 2-latka?
- 5.Jakie dania z makaronem można podać na obiad dla 2-latka?
- 6.Jak przygotować pulpety na obiad dla 2-latka?
- 7.Jakie placuszki można podać 2-latkowi na obiad?
- 8.Jakie gulasze i potrawki sprawdzą się na obiadek dla 2-latka?
- 9.Jaka jest odpowiednia wielkość porcji obiadku dla 2-latka?
- 10.Czy należy kontrolować wielkość porcji obiadków spożywanych przez 2-latka?
- 11.Co robić, gdy 2-latek nie chce jeść obiadku?
- 12.O czym warto pamiętać planując obiad dla 2-latka, który jest niejadkiem?
- 13.Obiadek dla 2-latka: często zadawane pytania (FAQ)
- 14.Obiadek dla 2-latka: podsumowanie
Obiadek dla 2-letniego dziecka – co musisz wiedzieć?
- Zbilansowany obiadek dla 2-latka powinien składać się z warzyw, produktów skrobiowych, produktów białkowych oraz niewielkiego dodatku tłuszczu.
- Warto podawać dziecku produkty należące do kategorii żywności dla niemowląt i małych dzieci, które są ściśle kontrolowane pod kątem jakości i bezpieczeństwa.
- 2-letnie maluchy często są niejadkami. Nigdy nie należy zmuszać dziecka do jedzenia posiłków.
- Warto dbać o urozmaicenie obiadków podawanych 2-latkowi – nawet, jeśli dziecko je wybiórczo.
Jak zaplanować zbilansowany obiadek dla 2-latka?
W składzie zbilansowanego, sycącego obiadu dla 2-latka powinny znaleźć się:
- Warzywa – warto dbać o ich urozmaicenie w posiłkach; wybieraj spośród warzyw, takich jak brokuł, kalafior, cukinia, dynia, ogórek, por, cebula, bakłażan, pomidor, fasolka szparagowa, papryka, kalarepa, marchewka, seler, pietruszka, szpinak, jarmuż, sałata.
- Produkty skrobiowe – należą do nich, kasze i kaszki, ryż, makaron, mąki, ziemniaki i bataty.
- Produkty białkowe – w tej grupie wyróżnia się mięso i ryby, nasiona roślin strączkowych, jaja, mleko i przetwory.
- Niewielki dodatek tłuszczów, takich jak oleje roślinne oraz masło.
Co podać na obiad dla 2-latka?
Brakuje ci pomysłów na obiad dla 2-latka? Wśród dań obiadowych, które możesz uwzględnić w jadłospisie dziecka w tym wieku warto wymienić:
- Pożywne zupy,
- Dania makaronowe,
- Pulpety lub klopsiki z dodatkami,
- Placuszki,
- Potrawki oraz gulasze z mięsem i warzywami.
Jaka zupa sprawdzi się na obiad dla 2-latka?
Na obiad dla 2-latka możemy podać pożywne zupy z dodatkiem produktów skrobiowych (np. kaszy, ziemniaka) oraz białkowych (np. mięsa lub strączków). Wypróbuj:
- Zupę brokułową z dodatkiem mięsa z indyka i ziemniaka,
- Krupnik z dodatkiem cielęciny i kaszy jęczmiennej,
- Barszcz ukraiński z ziemniakami i białą fasolą,
- Zupę pomidorową z czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną.
Jakie dania z makaronem można podać na obiad dla 2-latka?
Makaron idealnie sprawdza się jako podstawa szybkiego, pożywnego (i uwielbianego przez wiele dzieci) obiadku. W jadłospisie malucha możesz wykorzystać nasze propozycje dań makaronowych, dostarczających porcji różnorodnych warzyw z kontrolowanych upraw oraz mięsa bez pozostałości antybiotyków:
- Spaghetti po bolońsku, które można podać dziecku po 12. miesiącu życia,
- Makaron gwiazdki z szynką w sosie pomidorowym, odpowiedni dla maluchów po 15. miesiącu życia,
- Makaron muszelki z duetem marchewek i kurczakiem w łagodnym curry, dla dzieci po 15. miesiącu życia,
- Makaron rurki z brokułami i szynką z nutą kremowego sosu, do podania również po 15. miesiącu życia.
Jak przygotować pulpety na obiad dla 2-latka?
Polecamy wypróbować przepis na te pulpety mięsne, w których masa zagęszczana jest kleikiem ryżowym dla dzieci. Tak przygotowane pulpety warto podać np. z sosem pomidorowym z kawałkami warzyw oraz gotowanym ziemniaczkiem.
Jakie placuszki można podać 2-latkowi na obiad?
Na obiad warto podawać dziecku placuszki, które mają w swoim składzie warzywa, np. startą na tarce marchewkę, cukinię czy dynię. Sprawdzą się również placuszki przygotowane np. z gotowanych batatów lub szpinaku. Jako składnik białkowy można wykorzystać jajko, potrzebne również do połączenia masy. Placuszki na obiad dla 2-latka nie powinny być smażone w dużej ilości tłuszczu. Warto upiec je w piekarniku albo usmażyć na suchej lub posmarowanej olejem patelni. Możesz wypróbować np. przepis na tego placuszka mięsno-warzywnego.
Jakie gulasze i potrawki sprawdzą się na obiadek dla 2-latka?
Gulasze i potrawki stanowią łatwe i szybkie do przyrządzenia potrawy obiadowe. Zwykle przygotowuje się je na bazie warzyw, z dodatkiem mięsa lub strączków oraz ziemniaków lub kaszy. Możliwości co do połączeń różnorodnych składników są nieograniczone. Oto kilka propozycji:
- Łagodna potrawka curry z indykiem, batatem i papryką,
- Gulasz z warzyw korzeniowych z ziemniaczkiem, wołowiną i pomidorami,
- Potrawka z duszonego dorsza, cukinii, świeżego koperku i kaszy jaglanej,
- Gulasz drobiowy z pieczarkami (nasza propozycja dania w słoiczku, odpowiednia dla dziecka po 15. miesiącu życia).
Jaka jest odpowiednia wielkość porcji obiadku dla 2-latka?
Orientacyjnie, porcja zbilansowanego obiadku dla 2-latka może składać się z:
- Około 2 łyżek gotowanych, pokrojonych warzyw,
- Mniej więcej 3-4 łyżek ugotowanej kaszy, ryżu lub makaronu albo 1 niedużego ziemniaka,
- Około 30-40 g mięsa albo ryby, 3-4 łyżek ugotowanych nasion roślin strączkowych lub ½ jajka,
- ½ - 1 łyżeczki tłuszczu, np. oleju lub masła.
Ilość posiłku odpowiednia dla dziecka może być jednak zarówno większa, jak i mniejsza w zależności m.in. od parametrów związanych z rozwojem fizycznym malucha, jego poziomem aktywności oraz kaloryczności spożytej w ostatnim czasie żywności.
Czy należy kontrolować wielkość porcji obiadków spożywanych przez 2-latka?
Warto pamiętać, że rolą rodzica nie jest decydowanie o tym, jakiej wielkości porcje jedzenia dziecko spożywa. Chcemy dać maluchowi szansę, by nauczył się samodzielnie interpretować płynące z organizmu sygnały głodu i sytości oraz dopasowywać do nich ilość konsumowanej w danym czasie żywności. Porcje spożywanych przez malucha posiłków mogą być zmienne na przestrzeni poszczególnych dni, tygodni, miesięcy. Oferujmy dziecku potrawy w ilości, która wydaje się nam dla niego odpowiednia, jednocześnie pozwalając maluchowi samemu zdecydować, czy zje całą podaną porcję. Zawsze można także zaproponować dziecku dokładkę.
Co robić, gdy 2-latek nie chce jeść obiadku?
W wieku około 2 lat duża część dzieci zaczyna stanowczo wyrażać swoje preferencje żywieniowe. Dwuletnie maluchy często są także wrażliwe na różne konsystencje i smaki produktów oraz bardzo wybiórcze co do żywności, którą akceptują i decydują się zjeść. Jest to więc typowo okres, kiedy rodzice niepokoją się brakiem urozmaicenia posiłków lub małą ilością spożywanego przez dziecko jedzenia. Szczególnie w tym czasie warto pamiętać, by pozwolić dziecku decydować, czy i ile obiadku zje oraz które jego elementy wybierze. Jeśli maluch nie chce jeść, nie zmuszaj go do tego. Nie przedłużaj również czasu posiłków powyżej 30 minut. Zabierz dziecku talerzyk czy miseczkę, a kolejny posiłek podaj zgodnie z wcześniejszym planem. Nie oferuj przekąsek jako alternatywy dla niezjedzonego obiadku.
O czym warto pamiętać planując obiad dla 2-latka, który jest niejadkiem?
Jeśli twój maluch jest niejadkiem i chcesz zwiększyć szanse na to, by spożywał podawane posiłki, weź pod uwagę poniższe wskazówki:
- Unikaj oferowania przekąsek oraz słodkich napojów pomiędzy posiłkami. Pamiętaj, by podawać dziecku 4-5 posiłków dziennie: 3 posiłki główne (śniadanie, obiad, kolację) oraz 1-2 posiłki dodatkowe (II śniadanie i/lub podwieczorek).
- Zadbaj o różnorodność podawanych obiadów – nawet jeśli dziecko je wybiórczo. Powtarzaj ekspozycje na produkty, których wcześniej maluch nie chciał jeść. Kilkukrotne podanie tego samego produktu (np. w różnych postaciach) znacznie zwiększa prawdopodobieństwo, że dziecko w końcu je zaakceptuje i polubi, a jego dieta z czasem stanie się bardziej urozmaicona.
- Oferuj 2-letniemu niejadkowi małe objętościowo porcje. Możesz zaproponować dokładkę, kiedy dziecko zje już obiadek. Zbyt duża ilość jedzenia na talerzu zniechęca niektóre maluchy do spożycia posiłku.
- Na czas obiadu wyłącz telewizor. Unikaj także używania telefonów. Odłóż zabawki dziecka. Mogą one odwodzić uwagę malucha od jedzenia posiłku.
- Staraj się, by obiady były spożywane wspólnie, całą rodziną.
- Ogranicz czas posiłków do 30 minut. Nie przedłużaj czasu spędzanego przy obiedzie, jeśli dziecko nie chce jeść.
Obiadek dla 2-latka: często zadawane pytania (FAQ)
Co warto podawać 2-latkowi na obiad?
Dobrym pomysłem na obiadek dla 2-latka są np. pożywne zupy, dania makaronowe, pulpeciki lub klopsiki, placuszki warzywne lub warzywno-mięsne, a także potrawki lub gulasze z warzyw i mięsa. Upewnij się, że obiadki podawane 2-latkowi zawsze zawierają różnorodne warzywa, produkty skrobiowe, produkty białkowe oraz dodatek tłuszczu.
Czy dania obiadowe dla 2-latka można dosalać?
Choć w posiłkach dla 2-latka może znaleźć się niewielka ilość soli, eksperci rekomendują, by co do zasady starać się unikać dodawania tej przyprawy do potraw podawanych małemu dziecku.
Czy warto podawać ryby na obiad dla 2-letniego dziecka?
Zaleca się, by ryby znajdowały się w jadłospisie dziecka 1-2 razy w tygodniu. Warto wykorzystać je do przygotowywania obiadków dla malucha. Można z nich przyrządzić pulpeciki, dodawać do makaronu lub po upieczeniu podać w kawałkach w towarzystwie gotowanych warzyw i kaszy lub ziemniaka. Polecane są zarówno ryby chude (np. dorsz, mintaj, morszczuk), jak i tłuste (np. łosoś, halibut).
Obiadek dla 2-latka: podsumowanie
Dwuletnie maluchy często odmawiają spożywania podawanych posiłków, dlatego żywienie dziecka na tym etapie życia może stanowić wyzwanie. Warto pamiętać, że to rodzice odpowiadają za wybór produktów, z których komponują obiadki dla malucha i powinni dbać o to, by były zbilansowane i różnorodne – nawet jeśli dziecko grymasi i je tylko wybrane elementy posiłku. Wielokrotne podawanie tych samych produktów zwiększa szanse na ich akceptację przez 2-latka, a z czasem umożliwia urozmaicenie diety, nawet w przypadku niejadków.
Źródła:
- National Health Services (2022) Baby and toddler meal ideas, dostęp: https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/baby-and-toddler-meal-ideas/.
- Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://przegladpediatryczny.pl/files/4337.pdf.
- Weker H., Rowicka G., Dyląg H. i wsp. (2020) Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych, Instytut Matki i Dziecka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, dostęp: https://imid.med.pl/files/imid/Do%20pobrania/Poradnik%20%C5%BCywienia%20dzieci_1-3_IMiD_FINAL.pdf.
- British Nutrition Foundation (2019) 5532 a-day. Perfect portions for little tums (1-4 years), https://www.nutrition.org.uk/media/oufg1pbd/5532-booklet-sept21.pdf.
- American Academy of Pediatrics (2024) Serving Sizes for Toddlers, dostęp: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/nutrition/Pages/serving-sizes-for-toddlers.aspx.
- Leung A. K. C., Marchand V., Sauve R. S. (2012) The “picky eater”: The toddler or preschooler who does not eat, Pediatrics Child Health, 17(8): 455-457, dostęp: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3474391/.