Ryby mają głos! Czas na posiłek z rybką w menu maluszka
Na etapie rozszerzania diety z każdym tygodniem jadłospis niemowlęcia staje się coraz bardziej różnorodny. Kiedy dziecko zaakceptuje już smak warzyw i owoców, przychodzi czas na wprowadzenie do jego menu nowych produktów, w tym zbóż i mięs, a z czasem również ryb. Dowiedz się, które ryby będą odpowiednim wyborem dla delikatnego organizmu maluszka.
Do jadłospisu niemowlęcia, które skończyło 5. miesiąc życia, mogą trafić pierwsze posiłki z delikatnym mięsem. Kiedy maluch je zaakceptuje w siódmym miesiącu można dołączyć do nich obiadki z rybą. Z uwagi na ryzyko skaleczenia się ościami podawane dziecku mięso ryby powinno być ich pozbawione. Właśnie dlatego na początku rozszerzania diety najlepiej podawać dziecku rybę w postaci zmielonej.
Półroczne dziecko każdego dnia powinno zjeść ok. 10 gramów mięsa, a dwa razy w tygodniu powinno być to mięso ryby (w tym przynajmniej raz w tygodniu tłustej ryby morskiej). Z czasem dzienną porcję mięsa należy zwiększać, tak aby po koniec pierwszego roku życia było to już ok. 20 gramów1.
Zgodnie z zaleceniami ekspertów w dziedzinie żywienia najmłodszych nie powinno się eliminować lub opóźniać wprowadzania do diety dziecka pokarmów potencjalnie alergizujących, takich jak m.in. ryby1. Podając pierwsze posiłki z rybą, tak jak każdy inny nowy produkt, należy jedynie uważnie obserwować reakcję dziecka.
Jakie ryby wybierać dla dziecka?
Najlepsze, bo wyjątkowo cenne dla dziecka, są tłuste ryby morskie – łosoś, halibut czy śledź. Maluszek nie powinien otrzymywać ryb drapieżnych, m.in.: makreli, miecznika, rekina, ryby maślanej czy okonia morskiego, które mogą zawierać większą ilość zanieczyszczeń, takich jak np. rtęć. Z uwagi na potencjalne zanieczyszczenia do miseczki niemowlęcia nie powinny trafiać ryby z zamkniętych akwenów wodnych i hodowlane. Najlepsze będą te, które żyją dziko w oceanach – w Atlantyku czy Pacyfiku.

Ryby w posiłkach BoboVita
Ryby w produktach dla najmłodszych – zgodnie z prawem krajowym i europejskim – muszą spełniać wyjątkowo surowe normy jakości. Te w posiłkach BoboVita to wyłącznie ryby dziko żyjące, poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa z dużych, otwartych akwenów, takich jak Południowo-Zachodni Ocean Atlantycki czy Ocean Spokojny (wybrzeże Alaski). Pochodzą od zaufanych, wieloletnich dostawców, którzy współpracują z BoboVita nawet ponad 10 lat, a jeszcze zanim trafią do posiłków są dokładnie badane pod kątem zanieczyszczeń chemicznych, a także mikrobiologicznych.
Warto pamiętać, że podawanie odpowiedniej jakości bezpiecznego mięsa ryb na etapie rozszerzania diety jest ważnym krokiem do wykształcenia u niemowlęcia prawidłowych nawyków żywieniowych, które mogą pozostać z dzieckiem również w późniejszym okresie!

1. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Hanna Szajewska i wsp., STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA, 2014, T. 11, 225-230
Polecamy:

Warzywne puree z rybą
Obiadek po 6. miesiącu życia to pyszny posiłek od BoboVita, który wesprze Cię w nauce maluszka zdrowych nawyków żywieniowych!

Warzywa z delikatną rybą
Ten pyszny obiadek zawiera składniki skontrolowane pod kątem bezpieczeństwa dla niemowląt i skład dostosowany do wieku.