Dieta w ciąży - jak komponować jadłospis w drugim trymestrze?

3 min
Kobieta w ciazy wyciaga zdrowe jedzenie z lodowki

Wybił drugi trymestr ciąży. Uporczywe dolegliwości pierwszych tygodni powoli mijają, ale mogą pojawić się nowe. Sprawdź, jak komponować jadłospis, aby zadbać o zdrowie twoje i maluszka, a także walczyć ze zgagą czy zaparciami.

Kobieta w ciazy wyciaga zdrowe jedzenie z lodowki
Kobieta w ciazy wyciaga zdrowe jedzenie z lodowki

Znaczenie diety w ciąży na każdym etapie

Twój maluszek intensywnie się rozwija już od poczęcia. W drugim trymestrze większość narządów jest już ukształtowana – przez kolejne tygodnie będą się rozwijały i doskonaliły. Twoja dieta ma wpływ na przebieg ciąży i rozwój dziecka, dlatego nie powinno w niej zabraknąć kluczowych składników odżywczych. 

Zapotrzebowanie energetyczne w II trymestrze ciąży

Złota zasada brzmi – w ciąży powinnaś jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Po 12. tygodniu zapotrzebowanie energetyczne rośnie – zwiększa się o 360 kcal dziennie. W praktyce oznacza to, że każdego dnia powinnaś dodatkowo zjeść mały posiłek o takiej wartości energetycznej. Może to być talerz zupy pomidorowej z makaronem i marchewką, kanapka z serem i warzywami czy garść migdałów i szklanka soku pomarańczowego. Pamiętaj, aby zachować umiar, jeść regularnie i unikać podjadania mięedzy posiłkami. O kaloryczności diety na poszczególnych etapach ciąży dowiesz się więcej z artykułu: Energia w ciąży.

Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w II trymestrze ciąży

Żywność dostarcza składników odżywczych, których potrzebujesz ty i rozwijający się płód. Ważna jest wartość odżywcza i jakość posiłków, które włączasz do swojego menu na etapie ciąży. Nie powinno w nim zabraknąć węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, białek roślinnych i zwierzęcych, tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych. Podstawą żywienia są zalecenia zawarte w Piramidzie Zdrowego Żywienia. W oparciu o nie powinnaś komponować swój codzienny jadłospis.  Wybieraj świeże warzywa i owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału oraz źródła pełnowartościowego białka  – mięsa, ryby i jaja. Ważne są także mleko i przetwory mleczne, nasiona roślin strączkowych oraz oleje roślinne. Im bardziej różnorodnie tym lepiej. Poznaj kluczowe składniki odżywcze  – ważne na każdym etapie ciąży.
Dbanie o higienę i bezpieczeństwo posiłków jest wciąż ważne - dlatego wyeliminuj z diety alkohol, surowe mięso, surowe ryby i surowe jaja. Unikaj niepasteryzowanego mleka i nabiału oraz dużych ilości mocnej kawy czy herbaty.

Czy wiesz że...

Czy wiesz, że…

W drugim trymestrze rośnie zapotrzebowanie na żelazo i  wynosi 27 mg na dobę. Włącz do swojej diety produkty bogate w ten składnik (mięso wołowe, wieprzowe i żółtka jaj) i zestawiaj je w posiłkach ze źródłami witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza. W indywidulanych przypadkach lekarz może zalecić suplementację żelaza.

Co zmienić w diecie w II trymestrze ciąży?

Od drugiego trymestru ciąży mogą zacząć doskwierać ci zaparcia. To naturalna dolegliwość wynikająca z fizjologii ciąży – gospodarki hormonalnej spowalniającej perystaltykę i rosnącej macicy uciskającej jelita. Z zaparciami możesz walczyć sięgając po naturalne źródła błonnika pokarmowego. Są nimi pełnoziarniste produktu zbożowe, warzywa i owoce. Do jadłospisu warto włączyć naturalne fermentowane napoje mleczne, takie jak jogurt, kefir, zsiadłe mleko i maślankę. Należy także wypijać  minimum 2,5 litra niegazowanej wody mineralnej. 

Na tym etapie ciąży twoja masa ciała może zacząć szybko rosnąć. To za sprawą powiększającej  się macicy i rosnącego płodu. Intensywny wzrost dziecka zaczyna się od około 20. tygodnia ciąży. Istnieją normy na przyrosty masy ciała w ciąży, których nie należy przekraczać. Dzięki temu zapewnisz optymalny rozwój dziecka, a  sobie lepsze samopoczucie. To ile dodatkowych kilogramów może ci przybyć zależy od twojego BMI przed ciążą. Dowiedz się więcej o prawidłowej masie ciała w ciąży

Oceń ten artykuł: