Wielkanocne przysmaki dla najmłodszych

3 min
Male dziecko z opaska z uszami krolika trzyma w raczce jajko

Święta Wielkanocne to doskonała okazja, aby w posiłkach malucha znalazły się typowe przysmaki, np. jajka. Są one nieodłącznym elementem świątecznego menu oraz wartościowym źródłem cennych składników odżywczych. Jakie dania z dodatkiem świątecznego jajka możemy zaserwować naszym pociechom i czy są one wskazane w ich diecie – podpowiadamy poniżej.

Male dziecko z opaska z uszami krolika trzyma w raczce jajko
Male dziecko z opaska z uszami krolika trzyma w raczce jajko

Zdrowy początek przygody z jajkami - kiedy?

Już od poczęcia mamy ogromny wpływ na rozwój dziecka. Prawidłowe żywienie w okresie 1000 pierwszych dni ma kluczowe znaczenia dla zdrowia naszych pociech. Dlatego, tak ważne jest nie tylko dbanie o odżywienie w czasie ciąży i prawidłowe karmienie piersią, ale również właściwe rozszerzanie diety niemowlęcia.

Według schematu żywienia niemowląt, zaktualizowanego w 2016 roku, jajka możemy podawać dziecku po ukończeniu przez nie 4. miesiąca życia. Jeżeli dopiero teraz rozpoczynasz rozszerzanie diety, mimo wielkanocnej aury, nie zaczynaj od jajek. W diecie niemowlęcia, które ukończyło 17. tydzień życia jako pierwsze powinny pojawić się warzywa. Po około 2. tygodniach możemy podawać owoce. Z czasem przyjdzie moment na serwowanie ugotowanego, drobno posiekanego jaja jako dodatku do zupki czy innej potrawy.

Ze starszym dzieckiem możesz podzielić się całym jajkiem przy świątecznym stole lub pokroić je w plasterki i dodać np. do kanapki.

Wprowadzając do jadłospisu dziecka jajko postępuj tak, jak w przypadku innych posiłków uzupełniających – dodawaj je do menu stopniowo, obserwując reakcję Twojej pociechy.

Alergia na białka jaj jest drugą pod względem częstości występowania u niemowląt i małych dzieci alergią pokarmową. Przy diagnostyce alergii pokarmowej dla lekarza ważna jest informacja o reakcji niemowlęcia na jajko, w momencie wprowadzania go do diety.

Pamiętaj!
Z jadłospisu dzieci uczulonych na białko jaja wyklucza się nie tylko jajko kurze, ale także jajka  innych gatunków ptaków, np. przepiórki, kaczki, indyka czy perliczki

Jajko – skarbnica składników odżywczych

Jajko to kopalnia cennych składników odżywczych. Jest ważnym pokarmem w diecie dziecka, przede wszystkim ze względu na obecność pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka oraz wysoką wartość odżywczą żółtka.

Żółtko dostarcza kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 – kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) oraz z grupy omega 6 – kwasu arachidonowego (AA). To substancje cenne dla mózgu Twojej pociechy.
Żółtko jest także źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, m. in. dostarczy pewnych ilości witaminy D – niezbędnej do budowy kośćca. Żółtko dostarcza również żelaza, fosforu, cynku, magnezu, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy (np. lecytyny) wpływających na zdrowie m.in. układu nerwowego oraz oczu.

Bezpieczne jajko dla niemowląt

Przy wprowadzaniu jajka do jadłospisu maluszka powinniśmy zwrócić uwagę na pochodzenie jajka i sposób przygotowania go do spożycia. Warto sprawdzić, czy jajko pochodzi z hodowli, w której kury karmione są właściwymi paszami i żyją na wolności. Informacja dotycząca pochodzenia jajek jest zamieszczona na większości opakowań. Dziecku nie wolno podawać surowych czy niedogotowanych jajek.

Bezpieczną formą podania niemowlęciu pierwszego jajka jest żywność przygotowana z myślą o najmłodszych – wolna od konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaków.

Idealną propozycją są obiadki posiadające jajko w swoim składzie, dostosowanym do potrzeb niemowlęcia w danym okresie życia. Małym dzieciom można podawać ugotowane jajko jako dodatek do zup. Dla starszych dzieci najlepszymi posiłkami będą jajko na twardo lub jajecznica.

Razem smakuje lepiej

Oprócz tego, co jemy, ważne jest również, jak i z kim jemy. W czasie pierwszych lat życia dziecka kształtują się jego nawyki żywieniowe. Zadbaj o to, aby były one prawidłowe, a jedzenie stało się dla niego przyjemnością.

Czas Świąt Wielkanocnych to też doskonała okazja do wspólnej zabawy. Dzieci podczas rodzinnego posiłku z pewnością wykażą się większą cierpliwością i tolerancją dla nowych smaków, jeśli zadbamy o atrakcyjny wygląd stołu. Przygotuj razem z dzieckiem wielkanocne ozdoby. Na świątecznym stole ustaw pisanki, kurczaczki i zajączki oraz zieloną rzeżuchę.

Oceń ten artykuł: