Kiedy niemowlę skończy pół roku, może delektować się smakiem pierwszych warzyw, owoców i kaszek. W kolejnym miesiącu nadchodzi czas, aby jego jadłospis stał się jeszcze bardziej urozmaicony i bogatszy o nowe konsystencje. Przed rodzicami kolejny etap rozszerzania diety malucha – czy wiesz, na jakie produkty jest gotowe 7-miesięczne niemowlę?
Co znajdziesz w tym artykule:
Pora na kolejne kroki
Pierwsze koty za płoty – rozszerzanie jadłospisu rozpoczęło się na dobre – zarówno maluch, jak i rodzice oswoili się z nową rzeczywistością. Siedmiomiesięczne niemowlę pewnie zna już smak marchewki, jabłka i produktów zbożowych. Choć na tym etapie karmienie piersią lub mlekiem modyfikowanym wciąż stanowi podstawę jego żywienia, maluch jest gotowy na nowe wyzwania. Teraz do jego menu można wprowadzać kolejne rodzaje warzyw, owoców i zbóż, dań z mięsem. W menu może zagościć ryba. Zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt na tym etapie dziecku można również podawać niewielkie ilości przetworów mlecznych w postaci jogurtu, twarogu czy kefiru. 7-miesięczne niemowlę już całkiem dobrze radzi sobie z jedzeniem, dlatego rozszerzaniu diety towarzyszy poznawanie nieznanych dotąd konsystencji.
Nowe smaki i struktury
Rozwój ruchomości języka umożliwia żucie i połykanie gęstszych pokarmów, dlatego maluch jest teraz gotowy na produkty o większych cząstkach, np. w postaci rozgniecionej czy drobno posiekanej. Można podawać posiłki z mięsem, a następnie z rybą. Nie należy opóźniać wprowadzania produktów o nowej strukturze i wielkości cząstek – z czasem niemowlę się do nich przyzwyczai, a później będzie mu łatwiej zaakceptować jeszcze większe kawałki.
Podstawy żywieniowe 7-miesięcznego niemowlęcia
W 7. miesiącu życia oprócz mleka mamy lub modyfikowanego niemowlę powinno otrzymywać 2 posiłki uzupełniające. Do serwowanych potraw nie należy dodawać cukru i soli – to składniki, które nie są zalecane również w diecie dorosłych. Warto pamiętać, że najlepszym sposobem na gaszenie pragnienia jest podawanie wody – niemowlę w drugim półroczu życia potrzebuje około 800-1000 ml płynów1, z czego część otrzymuje wraz z mlekiem mamy. Soki należy traktować jak porcję owoców – zgodnie ze schematem żywienia ich dobowa ilość nie powinna przekroczyć 150 ml.
Dlaczego mięso i ryby stają ważnym elementem diety?
Maluch bardzo intensywnie rośnie, a mleko mamy czy modyfikowane – mimo że wciąż jest bardzo ważne – nie zawiera wystarczających ilości niektórych składników odżywczych. Posiłki z mięsem i rybą pomagają zbilansować dietę malucha.
Jaka ilość mięsa i ryb na początek?
Początkowo podajemy porcję ok. 10 g gotowanego mięsa dziennie, która zwiększa się stopniowo do 20 g pod koniec 1. r.ż. Ryby należy podawać w małych porcjach, początkowo nie częściej niż raz w tygodniu, obserwując reakcję organizmu dziecka. Z czasem ryby mogą gościć w menu malucha 1-2 razy w tygodniu2.
Które gatunki mięsa i ryb będą odpowiednie?
Na początku można wprowadzić mięsa takie jak: kurczak, królik, indyk, cielęcina czy wieprzowina. Ze względu na wartość odżywczą wyjątkowo cenne okażą się także tłuste ryby, takie jak łosoś, halibut czy śledź. Maluch nie powinien otrzymywać ryb drapieżnych, takich jak makrela, miecznik, ryba maślana, okoń morski czy rekin – mogą one kumulować w swoim mięsie większą ilość zanieczyszczeń3. Z uwagi na szkodliwe substancje nie należy podawać niemowlętom ryb hodowlanych, pochodzących z zamkniętych akwenów wodnych.
Przeczytaj również:
Jak wybierać mięso i ryby dla niemowlęcia?
Wybór mięsa czy ryb, które będą odpowiednie dla młodego organizmu, może stanowić dla rodziców wyzwanie. Pomocą dla opiekunów jest żywność przeznaczona specjalnie dla najmłodszych, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. To produkty, które spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, o wiele bardziej surowe w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia. Warto sięgać po posiłki BoboVita, które zgodnie z limitami i zakazami określonymi prawem zawierają mięso bez pozostałości antybiotyków i z hodowli bez hormonów oraz dziko żyjące ryby, poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa z dużych, otwartych akwenów, takich jak Ocean Spokojny i Ocean Atlantycki.
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017.
2. Szajewska H., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy medyczne/Pediatria 2014, t11, 321-338.
3. Tamże.
Ważna informacja
Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.