Gluten występuje w kaszkach wielozbożowych, pszennych czy kaszce mannie. Jest to mieszanina białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż (np. pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia).
W świetle najnowszych doniesień eksperci zalecają, aby gluten wprowadzać tak, jak inne pokarmy uzupełniające.
Jeśli wiec Twoje dziecko przez 2 tygodnie otrzymywało pojedyncze warzywa, a później owoce, teraz możecie rozpocząć przygodę z kaszkami. Gdy niewielkie ilości pierwszych produktów glutenowych trafiają do menu dziecka zadaniem rodziców jest obserwacja reakcji na nowo wprowadzony pokarm.
Tak jak w przypadku innych produktów, na początku wystarczy niewielka ilość- kilka łyżeczek kaszki. Z czasem będziesz mogła podawać całą porcje.
Gluten jest popularnym alergenem. Pamiętaj jednak, ze nie opóźnia się wprowadzenia do diety niemowlęcia produktów potencjalnie alergizujących.
Wprowadzając gluten w niewielkich ilościach do diety malucha, obserwuj jego reakcje. Zgodnie z najnowszymi doniesieniami nie jest już konieczne wprowadzanie dokładnie określonych ilości glutenu i przechodzenie przez tzw. etap „oswajania z glutenem”.
Eksperci zalecają, aby wprowadzać gluten tak jak inne pokarmy uzupełniające. Wyjaśniono już, że ostatecznie na ryzyko zachorowania na celiakię nie ma wpływu: wiek, w którym wprowadza się do diety dziecka produkty zawierające gluten, wprowadzanie glutenu pod osłona mleka matki, czy to jak długo maluszek karmiony jest piersią.