Gluten występuje w kaszkach wielozbożowych, pszennych czy kaszce mannie. Jest to mieszanina białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż (np. pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia). Wprowadzanie glutenu do diety dziecka należy rozpocząć pomiędzy 4. a 12. miesiącem życia, początkowo podając mu produkt glutenowy np. kaszkę mannę w niewielkich ilościach. Dowiedz się więcej na temat rozszerzania diety dziecka o gluten!
Co znajdziesz w tym artykule:
Czym jest gluten?
Jest to mieszanina białek roślinnych (gliadyny i gluteniny) występujących w ziarnach niektórych zbóż (np. pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia). Z racji tego, że odpowiada on za optymalną elastyczność ciasta, zboża zawierające gluten są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Wśród popularnych produktów glutenowych można wymienić m.in.: mąki, pieczywo czy makarony otrzymane z gatunków zbóż zawierających gluten. Gluten zaliczany jest do alergenów, ponieważ może powodować reakcję alergiczną. Dodatkowo gluten może być przyczyną celiakii – autoimmunologicznej choroby trzewnej, której leczenie polega na stosowaniu diety bezglutenowej. Mimo to u większości ludzi białka te są dobrze tolerowane i nie rekomenduje się eliminacji go bez wyraźnej przyczyny.
Warto pamiętać, że stosowanie diet eliminacyjnych u dziecka bez zalecenia lekarza może skutkować niedoborami żywieniowymi. Z tego samego powodu nie zaleca się opóźniania wprowadzenia produktów potencjalnie alergizujących do diety dziecka.

Kiedy wprowadzić gluten do diety dziecka?
Według aktualnych zaleceń rozszerzanie diety należy rozpocząć pomiędzy 17. tygodniem (początek 5. Miesiąca) a 26 tygodniem (początek 7. miesiąca życia dziecka). W początkowym etapie rozszerzania diety warto podać dziecku warzywa, następnie po ok. 2 tygodniach od ich wprowadzenia oraz przy ciągłej kontynuacji ich podawania - owoce, a dopiero w trzeciej kolejności kaszki zawierające gluten.
Według najnowszego stanowiska ekspertów z Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) gluten należy wprowadzić do diety dziecka pomiędzy 4. a 12. miesiącem życia. Zgodnie z najnowszymi doniesieniami ekspertów nie jest już konieczne wprowadzanie dokładnie określonych ilości glutenu i przechodzenie przez tzw. etap „oswajania z glutenem”. Ważne jest jednak to, by w pierwszych tygodniach jego wprowadzania unikać jego dużych dawek. Po podaniu dziecku, początkowo niewielkiej ilości, produktu z glutenem (np. kaszki BoboVita), należy obserwować jego reakcję. Warto przy tym pamiętać, że na ryzyko zachorowania na celiakię nie ma wpływu:
- wiek, w którym wprowadza się do diety dziecka produkty zawierające gluten,
- wprowadzanie glutenu pod osłoną mleka matki,
- czy to jak długo maluszek karmiony jest piersią.
Jak wprowadzać gluten do diety dziecka?
Tak jak wszystkie produkty wprowadzane do diety dziecka, gluten należy wprowadzać, zaczynając od niewielkiej ilości produktów i obserwować jego reakcję. Gluten można wprowadzać pod postacią kaszek zawierających ten składnik lub pieczywa. Jednakże warto pamiętać, że według „Schematu żywienia dzieci w 1. roku życia” pieczywo powinno pojawić się w diecie dziecka najwcześniej w 7. miesiącu życia. Ponadto pieczywo zawiera sól, która nie jest rekomendowana w żywieniu niemowląt.
Dobrym wyborem dla niemowląt, u których rozpoczyna się wprowadzanie glutenu do diety, są kaszki – np. kaszka manna.
Jak rozpoznać u dziecka nietolerancję glutenu?
Po podaniu dziecku posiłku z glutenem należy obserwować jego reakcję na nowowprowadzony pokarm. Na ewentualną nietolerancję glutenu mogą wskazywać m.in. takie objawy jak:
- ból brzucha,
- wzdęcia,
- biegunka,
- nudności i wymioty,
- wysypka skórna,
- zbyt wolny przyrost masy ciała
W przypadku, gdy po ekspozycji na gluten wystąpią wyżej wymienione objawy, to należy niezwłocznie skonsultować się lekarzem-pediatrą. Zdiagnozowanie u dziecka celiakii lub alergii na gluten wymaga stosowania diety bezglutenowej.
Źródła:
- Weker H., Barańska M. (red.), Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2014.
- Wójtowicz M., Sobolewska-Wawro A., Zboża – istotny element rozszerzania diety i wprowadzania glutenu
- Ehmke vel Emczyńska-Seliga E., Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Schemat żywienia niemowląt
PobierzPrzykładowe menu dla niemowlęcia
Sprawdź porady żywieniowe i przykładowe jadłospisy dostosowane do wieku dziecka.
Co? Kiedy? Jak? Sprawdź!