Indyk dla dziecka – czy to dobry wybór? Wartości odżywcze indyka

3 min
indyk_dla_dziecka

Mięso z indyka jest najczęściej wybierane jako pierwsze do podania dziecku. Z łatwością można je znaleźć w gotowych posiłkach dla najmłodszych. Dlaczego mięso z indyka cieszy się tak dużą popularnością? Czy rzeczywiście to trafiony wybór dla dziecka?

indyk_dla_dziecka
indyk_dla_dziecka

Jakie mięso wybierać dla dziecka?

Dieta małego dziecka powinna składać się z wartościowych składników, będących wsparciem dla jego dynamicznego rozwoju. Powinna zawierać pokarmy bogate w witaminy i składniki mineralne, a także być źródłem cennego białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Ważne miejsce w diecie dziecka zajmuje więc mięso, które jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, tłuszczu a także wielu ważnych dla zdrowia witamin.

Wybierając mięso dla dziecka, należy zwracać szczególną uwagę na jego jakość, pochodzenie, datę produkcji i pakowania, wygląd czy certyfikaty. Wybór zdecydowanie nie powinien być przypadkowy, a jakość mięsa nie powinna wzbudzać żadnych wątpliwości. Przede wszystkim, musi pochodzić ze sprawdzonych źródeł i być przebadane.

Świetnym wyborem, jeśli chodzi o mięso dla dziecka, jest mięso drobiowe. Wartościowe z uwagi na korzystną kompozycję składników – białka i tłuszczu. Z drobiu warto wskazać indyka jako gatunek mięsa idealnie nadający się dla najmłodszych. Jest to jedno z najbardziej wartościowych i polecanych przez dietetyków mięs – chude, lekkostrawne, niskokaloryczne, a przy tym miękkie, pyszne w smaku i łatwe w przygotowaniu.

Mięso z indyka – wartości odżywcze

Mięso z indyka jest delikatne w smaku i lekkostrawne, z uwagi na małą zawartość tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie małego dziecka. Ponadto, jest bardzo wartościowe, ponieważ zawiera w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i zdrowia organizmu. Co zawiera mięso z indyka?

  • Żelazo – niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i układu odpornościowego oraz dotleniania komórek. Żelazo w diecie dziecka jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym w diecie dziecka.
  • Białko – podstawowy budulec organizmu. Mięso indycze to doskonałe źródło pełnowartościowego białka
  • Witaminy – w tym wiele cennych witamin z grupy B, m.in. niacynę, pirydoksynę, ryboflawinę i tiaminę, które odpowiadają za prawidłowy rozwój i pracę układu nerwowego oraz witaminę B12, biorącą udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Witaminy z grupy B wspomagają także pracę mózgu i produkcję hormonów, a także wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Cynk – odpowiedzialny za zdrowie skóry, włosów i paznokci oraz równowagę kwasowo-zasadową organizmu, podział komórek, prawidłowy metabolizm węglowodanów i funkcje poznawcze.
  • Potas – wspomagający pracę układu nerwowego, mięśni i regulujący ciśnienie krwi oraz ułatwiający wchłanianie składników odżywczych.
  • Fosfor – wspierający gospodarkę wodną, metabolizm energetyczny, prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych oraz mineralizację kości i zębów.

Mięso z indyka jest chude i niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako posiłek dla dziecka. Ma również wyjątkowe walory smakowe, dlatego może być składnikiem wielu smacznych potraw, które maluch chętnie zje.

Ile mięsa powinno jeść dziecko?

Najnowsze wytyczne dotyczące żywienia dzieci nie podają konkretnych ilości podawanego dzieciom mięsa. W diecie dziecka zaleca się wybierać świeże mięso wysokie jakości z pewnych źródeł.

Zgodnie z zasadą, że to rodzic decyduje, co i kiedy podaje dziecku, ale dziecko decyduje, ile i czy zje, należy codziennie proponować dziecku różne źródła białka i żelaza, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego Warto jednak pamiętać o różnorodności w diecie, bardzo ważnej dla dziecka, a więc o „przeplataniu” ze sobą różnych pokarmów.

Indyk dla dziecka – czy warto?

Zdecydowanie tak! Mięso z indyka jest zdrowe, chude, bogate w wartości odżywcze i ma ogromny potencjał kulinarny. Nie bez powodu można je znaleźć w wielu gotowych obiadkach dla dzieci. I to właśnie one są dobrą propozycją na pierwszy mięsny posiłek dla malucha. Mięso wykorzystywane do tworzenia posiłków dla dzieci w słoiczkach pochodzi z certyfikowanych hodowli i jest najwyżej jakości, dokładnie przebadane. Ponadto, całość gotowego obiadku dla dziecka jest tak zbilansowana, by dostarczała maluchowi wszystkiego, co niezbędne w tym posiłku. Co najważniejsze, gotowe obiadki z indykiem dla dzieci są tak skomponowane, by były po prostu smaczne i zachęcające do jedzenia tak potrzebnego w diecie dziecka mięsa.

Oceń ten artykuł: