Wszystko, co musisz wiedzieć o wprowadzaniu glutenu do diety dziecka

4 5

Gluten występuje w kaszkach wielozbożowych, pszennych czy kaszce mannie. Jest to mieszanina białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż (np. pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia). Wprowadzanie glutenu do diety dziecka należy rozpocząć pomiędzy 4. a 12. miesiącem życia, początkowo podając mu produkt glutenowy np. kaszkę mannę w niewielkich ilościach. Dowiedz się więcej na temat rozszerzania diety dziecka o gluten!

Czym jest gluten?

Gluten jest białkiem występującym w niektórych zbożach, w tym m.in.: pszenicy, życie czy jęczmieniu. Z racji tego, że odpowiada on za optymalną elastyczność ciasta, to powszechnie wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym. Wśród popularnych produktów glutenowych można wymienić m.in.: niektóre mąki, pieczywo czy makarony. Gluten zaliczany jest do popularnych alergenów. Może powodować reakcję alergiczną. Dodatkowo gluten może być powodem celiakii – autoimmunologicznej choroby trzewnej, której leczenie polega na stosowaniu diety bezglutenowej. Mimo to u większości ludzi białko to jest dobrze tolerowane i nie rekomenduje się eliminacji go bez wyraźnej przyczyny.

 

Warto pamiętać, że stosowanie diet eliminacyjnych u dziecka bez zalecenia lekarza może skutkować niedoborami żywieniowymi. Z tego samego powodu nie zaleca się opóźniania wprowadzenia produktów potencjalnie alergizujących do diety dziecka.
prudukty BoboVita zawierające gluten - kaszki

Kiedy wprowadzić gluten do diety dziecka?

Według aktualnych zaleceń rozszerzanie diety należy rozpocząć pomiędzy 17. tygodniem a 26 tygodniem życia dziecka. Zbyt wczesne wprowadzanie tzw. pokarmów uzupełniających, może skutkować rozwojem alergii, natomiast zbyt późne – niedoborami ważnych składników. W początkowym etapie rozszerzania diety warto podać dziecku warzywa, następnie owoce, a dopiero w trzeciej kolejności kaszki zawierające gluten.

Według najnowszego stanowiska ekspertów z Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) gluten należy wprowadzić do diety dziecka pomiędzy 4. a 12. miesiącem życia1. Zgodnie z najnowszymi doniesieniami ekspertów nie jest już konieczne wprowadzanie dokładnie określonych ilości glutenu i przechodzenie przez tzw. etap „oswajania z glutenem”. Po podaniu dziecku, początkowo niewielkiej ilości, produktu z glutenem (np. kaszki Bobovita), należy obserwować jego reakcję. Warto przy tym pamiętać, że na ryzyko zachorowania na celiakię nie ma wpływu:

  • wiek, w którym wprowadza się do diety dziecka produkty zawierające gluten,
  • wprowadzanie glutenu pod osłoną mleka matki,
  • czy to jak długo maluszek karmiony jest piersią.

Jak wprowadzać gluten do diety dziecka?

Tak jak wszystkie produkty wprowadzane  do diety dziecka, gluten należy wprowadzać,  zaczynając od niewielkiej ilości produktów i obserwować jego reakcję. Gluten można wprowadzać pod postacią kaszek zawierających ten składnik lub pieczywa. Jednakże warto pamiętać, że według „Schematu żywienia dzieci w 1. roku życia” pieczywo powinno pojawić się w diecie dziecka najwcześniej w 7. miesiącu życia. Ponadto pieczywo zawiera sól, która nie jest rekomendowana w żywieniu niemowląt.

Dobrym wyborem dla niemowląt, u których rozpoczyna się wprowadzanie glutenu do diety, są kaszki – np. kaszka manna.

Jak rozpoznać u dziecka nietolerancję glutenu?

Po podaniu dziecku posiłku z glutenem należy obserwować jego reakcję na nowowprowadzony pokarm. Na ewentualną nietolerancję glutenu mogą wskazywać m.in. takie objawy jak:

  • ból brzucha,
  • wzdęcia,
  • biegunka,
  • nudności i wymioty,
  • wysypka skórna,
  • zbyt wolny przyrost masy ciała

Wówczas, gdy po ekspozycji na gluten wystąpią wyżej wymienione objawy, to należy niezwłocznie skonsultować się lekarzem-pediatrą. Zdiagnozowanie u dziecka celiakii lub alergii na gluten wymaga stosowania diety bezglutenowej.

Źródła:

1. Weker H., Barańska M. (red.), Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2014.

2. Wójtowicz M., Sobolewska-Wawro A., Zboża –  istotny element rozszerzania diety i wprowadzania glutenu

3. Ehmke vel Emczyńska-Seliga E., Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt.

Propozycje kaszek zawierających gluten

PORCJA ZBÓŻ bezmleczna manna

PORCJA ZBÓŻ bezmleczna manna

Sprawdź!
Kaszka mleczna manna

Kaszka mleczna manna

Sprawdź!

Kaszki BoboVita każdego dnia wspierają prawidłowy rozwój dziecka*

Jako producent żywności dostarczamy produkty dla niemowląt i małych dzieci dostosowane do ich potrzeb na każdym etapie rozwoju.

Poznaj naszą jakość

*Kaszki BoboVita zgodnie z przepisami prawa zawierają witaminę B1, która wspiera prawidłowy metabolizn energetyczny i metabolizm węglowodanów.

Porady żywieniowe
i jadłospisy

Dziecko z mamą Owoce i warzywa
Skorzystaj z jadłospisów na każdy dzień tygodnia, dostosowanych do etapu rozwoju Twojego maluszka!
Skorzystaj z jadłospisów

Na początku możesz wybrać puree z marchewki, brokuła, kalafiora, czy zielonego groszku. Posiłki możesz podawać łyżeczką między karmieniami. Nie martw się, gdy maluszek zjada niewielkie ilości produktu. Dopiero przyzwyczaja się do nowego smaku i konsystencji.

Szukaj produktów

Lista partnerów Nutricia sp. z o.o.