Rozszerzanie diety dziecka według planu 5. kroków
Zacznij od warzyw! Dzieci mają wrodzoną preferencję do smaku słodkiego, dlatego smak warzyw jest mniej chętnie akceptowany przez nie niż słodki smak owoców.
Na początku spróbuj podać puree z marchewki, brokuła, czy zielonego groszku.
Zacznij od 1 warzywa dziennie.
Nie przejmuj się, gdy niemowlę zjada niewielkie ilości produktu.
Dopiero przyzwyczaja się do nowego smaku i konsystencji.
Owoce
Pierwsze owoce wprowadź do jadłospisu maluszka po około 2 tygodniach podawania pierwszych warzyw. Na pewno chętnie spróbuje jabłka, banana czy gruszki - to za sprawą wrodzonej preferencji do smaku słodkiego.
Dowiedz się więcej
Kolejnym ważnym krokiem będzie wprowadzenie do codziennego jadłospisu produktów zbożowych.
Zacznijcie od kilku łyżeczek kaszki na śniadanie, by przyzwyczaić maluszka do regularnych posiłków.
Niektóre kaszki np. kaszka manna mogą zawierać gluten, który jest popularnym alergenem, a jak wprowadzić go do jadłospisu niemowlęcia przeczytasz tutaj.
Dowiedz się więcej
Do jadłospisu malucha włączaj nowe produkty dostosowane do jego wieku takie jak: zupki i obiadki warzywne, kaszki czy owocowe deserki.
Dzięki temu jego dieta stanie się różnorodna i będzie źródłem nowych smaków i składników odżywczych.
Z czasem wprowadzaj dania z mięsem, a później z rybą, które dostarczą cennego białka.
Dowiedz się więcej
Cały czas kontynuuj rozszerzanie diety.
Staraj się, aby Twoje dziecko jadło regularnie 5 posiłków dziennie
(3 posiłki główne oraz 1‑2 uzupełniające takie jak drugie śniadanie, czy podwieczorek).
Skorzystaj z jadłospisów na każdy dzień tygodnia, dostosowanych do etapu rozwoju Twojego maluszka oraz porad z zakresu żywienia, opracowanych przez dietetyków.
Dowiedz się więcej